7 načina kako da uštedite kada kupujete hranu

Svima je dobro poznato da je zdrava ishrana osnovni stub zdravog i dugog života. Ali isto tako poznato nam je i koliko zdrava ishrana nekad može predstavljati problem i opterećenje, pogotovo onima kojima je ovakav način ishrane nepoznat. A dodatnu prepreku i „problem“ predstavlja i pojava inflacije i primetan rast cena svih namirnica u prodavnicama.

Iako možda izgleda teško i skoro pa nemoguće, moguće je hraniti se zdravo, a uštedeti. A mi ćemo u ovom tekstu sa vama podeliti neke trikove i najbolje načine kako da kupujući hranu uštedite.

1. Napravite plan

Sigurno vam se već desilo da odete u prodavnicu po jednu ili dve stvari, ali da izađete iz iste nakon sat vremena sa gomilom proizvoda koji vam nisu potrebni. To je zato što ste krenuli u kupovinu bez plana i spiska.

Pre kupovine napravite spisak proizvoda i hrane koji su vam potrebni i nikako ne odstupajte od njega prilikom kupovine. Najlakši način da napravite plan i spisak za kupovinu je da isplanirate svoje obroke unapred. Smislite šta želite da jedete tokom naredne nedelje, isplanirajte sve obroke i znaćete tačno šta je potrebno da kupite od namirnica.

2. Obratite pažnju na akcije

Iako cene stalno rastu, moguće je i dalje kupovati kvalitetne namirnice ako obratite pažnju na akcije i sniženja. Mnoge prodavnice imaju svoje aplikacije na kojima možete videti koje namirnice su trenutno na akciji, pa vam one mogu pomoći u pravljenju plana obroka, kao i dobrog spiska za kupovinu.

3. Pazite koje povrće i voće kupujete

Zdrava ishrana je neophodna za zdrav život, a to podrazumeva svakodnevni unos celovitih namirnica, a pogotovo povrća i voća. Problem sa voćem i povrćem je taj što ponekad može biti skupo, a i ne traje dugo. Zbog toga je bitno da birate šta kupujete i da ne kupujete nešto što niste sigurni kako i da li ćete iskoristiti.

Odlična alternativa svežem povrću i voću je smrznuto. Mnogi smatraju da je smrznuto povrće i voće loše i da nije dovoljno zdravo i hranljivo kao sveže, ali to nije istina. Plodovi biljaka se zamrzavaju odmah nakon branja, pa na taj način zadržavaju sve neophodne vitamine i minerale. Dobra alternativa su i konzervirane opcije, ali ako se odlučite za njih obavezno tražite one koje nemaju dodate šećere.

4. Uvek proverite jediničnu cenu

Da li ste do sada obraćali pažnju na jediničnu cenu namirnica? Ako niste, trebalo bi da počnete. Jedinična cena je konačna cena po jedinici mere, kao što je na primer kilogram ili litar.

Mnogi se često odlučuju za manja pakovanja određenih artikala jer se na prvi pogled ona čine jeftinijim. Ali često se dešava da kada pogledate jediničnu cenu, ono što se nalazi u većem pakovanju bude u suštini jeftinije od onoga što se nalazi u manjem.

Pa tako ako želite da kupite kikiriki puter, koji inače često kupujete, možda je bolja da uzmete veće pakovanje, iako će ono inicijalno biti skuplje, na duge staze ćete uštedeti.

5. Razmislite koji protein kupujete

Protein je izuzetno važan za zdravu ishranu i ne bi trebalo da ga izostavljate iz svojih obroka. Ali isto tako klasična hrana koja je bogata proteinom kao što je meso ili riba često može biti preskupa.

Postoje i alternativne vrste proteina koje možete da koristite, a dosta su jeftinije od mesa. Tofu (sir od soje), tempeh (fermentisana zrna soje), leblebija, sočivo, grašak, različite vrste pasulja su odlični izvori proteina, a često su dosta i jeftiniji od mesa. Najjeftinija opcija kada su u pitanju sočivo, pasulj, grašak, leblebija i slično je da ih kupujete na meru i sami kuvate.

Smanjivanjem količine mesa koju konzumirate i delimičnim prelaskom na biljnu ishranu činite dobro i svom telu, ali i životnoj okolini, a pored toga možete i da uštedite.

6. Kupujte na merenje

Nekada kupovina na merenje vam može dodatno uštedeti novac, jer ne plaćate dodatno pakovanje i sve što uz to ide. Namirnice kao što su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, pa čak i mlečni proizvodi su često jeftiniji ako ih kupujete na merenje, nego ako su prethodno već upakovani.

7. Proverite prvo šta imate kod kuće pre nego što odete u kupovinu

I za kraj, nemojte ići u kupovinu ako ne morate. Pre nego što se odlučite da izađete iz kuće i uputite se ka svojoj omiljenoj prodavnici, proverite šta sve imate u zamrzivaču i ostavi. Iznenadićete se količinom namirnica na koje ste i zaboravili.

Prvo iskoristite sve što možete, pa tek onda idite u novu kupovinu. Tako izbegavate nepotrebne troškove i bacanje hrane.

OZNAKE: hranakupovinaušteda

NEWSLETTER

Moj Wiener portal