r

Mislite na svoje zdravlje i zdravlje ljudi oko vas! #OstaniteOdgovorni

Anemija: vrste, simptomi i lečenje

Anemija, odnosno malokrvnost, je veoma rasprostranjeno, ali i delimično zanemareno oboljenje.  Karakteriše ga nizak nivo hemoglobina u krvi i/ili smanjeni nivo eritrocita. Budući da eritrociti prenose kiseonik do svih organa, jasno je da njihov manjak ozbiljno ugrožava rad celog organizma.

Loša vest kod anemije je što u velikom broju slučajeva nastaje gotovo neprimetno napredujući duži vremenski period. Zato su neophodne povremene kontrole krvne slike i pravovremeno lečenje (ukoliko se anemija ustanovi) da bi se izbegle ozbiljne posledice po zdravlje.

Ipak, najbolja preporuka je preventivno delovati odnosno činiti sve što je dobra praksa pokazala kao siguran način da se anemija NE dobije. To se može postići zdravim životnim stilom – vežbanjem, izbegavanjem loših navika (pušenje, alkohol,…), kao i putem pravilne ishrane i „lekova“ iz prirode.

Anemija - grafički prikaz eritrocita

Uzroci anemije

Postoji veći broj uzroka ali dva se najčešće sreću a to su – loša apsorpcija gvožđa iz hrane i gubitak krvi koji se dešava prilikom povreda, hirurških intervencija, perioda kod žena, porođaja, ciroze, različitih bolesti gde se redovno gube male količine krvi itd.

Kod nekih osoba postoji i genetska predispozicija za anemiju tako da su gore spomenute preventivne mere pitanje zdravlja ili bolesti.

Par reči o gvožđu

Gvožđe ima ključnu ulogu u organizmu. Učestvuje u mnogim metaboličkim procesima u organizmu i jača njegovu otpornost (jača imunitet) za odbranu od različitih spoljašnjih napada i infekcija. I sastavni je deo eritrocita – spomenutih prenosnika kiseonika po organizmu.

U organizmu se nalazi oko 3 g gvožđa a žene ga imaju nešto manje u odnosu na muškarce. Dnevne potrebe za gvožđem zavise od uzrasta i pola. Preporučeni dnevni unos za muškarce je 10 mg, a za žene 20 mg.

Praktično, kada nema dovoljno gvožđa, poput domino efekta, slabe metabolički procesi, kompletan organizam slabi i razvija se anemija.

Najčešće vrste anemija

Pored toga što u medicinskoj klasifikaciji opisano više od 400 vrsta anemije prema proceni Svetske zdravstvene organizacije svaka peta osoba na planeti boluje od hipohromne anemije izazvane nedostatkom gvožđa, usled neodgovarajuće ishrane.

Megaloblastna anemija nastaje usled nedostatak vitamina B12 i folne kiseline. Do njene pojave dolazi takođe usled nepravilne ishrane, vegetarijanske ishrane, kod osoba koje konzumiraju određene lekove za epilepsiju, tokom trudnoće i dr.  Za lečenje ove vrste anemije se koristi vitamin B12 u obliku injekcija kao i unošenje odgovarajućih namirnica bogatih ovim vitaminom.

Hemolitička anemija nastaje usled prekomerne razgradnje crvenih krvnih zrnaca. Infekcije i uzimanje pojedinih lekova mogu biti uzrok ove vrste anemije. Simptomi su vrlo slični kao i kod drugih anemija. Genetska predispozicija takođe može biti jedan od uzroka pojave ovog tipa anemije.

Talasemija je genetski poremećaj kojeg karakteriše smanjena veličina i ispunjenost crvenih krvnih zrnaca i sniženi nivo hemoglobina u odnosu na prosečne vrednosti, što može dovesti do anemije.

grafički prikaz na kome se vide simptomi anemije

Simptomi anemije

Najčešće, anemija nastaje postepeno, organizam lagano slabi, osoba može da gubi se na težini i oseća se malaksalo. Često se jasniji simptomi pojave tek kada se rezerve gvožđa potpuno potroše. 

Biti iscrpljen od anemije je potpuno različito od iscrpljenosti koju možete osećati zbog napornog dana ili stresa, i zato je dobro znati kako prepoznati simptome anemije, a najčešći su:

  • Fizička slabost;
  • Umor;
  • Bledo lice;
  • Plitko disanje, nedostatak snage i smanjena izdržljivost;
  • Ubrzan rad srca ili aritmija;
  • Vrtoglavica i nedostatak stabilnosti;
  • Teškoće u učenju, nedostatak koncentracije i magla u glavi;
  • Opadanje kose;
  • Gubitak apetita;
  • Hladne šake i stopala ili snižena telesna temperatura;
  • Glavobolja.

Imajte na umu da gotovo uvek prođe neki vremenski period pre nego što anemija bude otkrivena. Zato ne zanemarujte umor ili slabost ako traje neko duže vreme, i obratite se lekaru. A ono što odmah možete učiniti je da promenite način ishrane, uvedete više odmora i boravka na svežem vazduhu.  Sledi nekoliko ideja na temu ishrane.

Raznovrsna ishrana za lečenje anemije

Gvožđe se u organizam unosi hranom tako da je pravilna ishrana veoma važna za lečenje anemije. Pored raznovrsne ishrane, važno je varenje i apsorpcija hranljivih materija tako da dugotrajan manjak želudačne kiseline i enzima za varenje može biti uzrok anemije.

Namirnice koje treba da preovlađuju u vašoj ishrani su: jaja, riba, meso, džigerica, pečurke, mahunarke, sušeno voće i zeleno lisnato povrće.

Namirnice koje su bogate bakrom potpomažu u apsorpciji gvožđa. Zato je preporučljivo jesti: sir, integralne žitarice, žumance, morske plodove, zeleno lisnato povrće, sušene smokve, trešnje i kajsije.

Takođe i namirnice bogate vitaminom C pospešuju apsorpciju gvožđa. Preporučljivo je uzimati vitaminske dodatke i piti ceđenu narandžu. Kuvanje namirnica u gvozdenim posudama povećava količinu gvožđa u hrani do 20 posto.

Jednolična ishrana, prekomerno konzumiranje alkohola i kafe mogu biti uzročnici anemije kao i restriktivne dijete, nedovoljno unošenje svežeg voća i povrća.

Zdrave namirnice bogate gvožđem za borbu protiv anemije: meso, jaja, stari sir, zeleno lisnato povrće

Namirnice “borci” protiv anemije

Postoji dosta prirodnih boraca protiv anemije, ali dva su izuzetno snažna, jeftina i delotvorna:

Kopriva je veoma bogata gvožđem i narodna medicina je preporučuje kao lek za anemiju.

Brzi recept: Mladu koprivu termički obradite u posudi na paru, iseckajte je i dodajte kiselu pavlaku, malo morske soli, mlevenog bibera, mlevenog muškatnog oraščića i sitno iseckanog luka. Dodajte malo maslaca i ulja. Jedite nekoliko puta u toku dana uz redovne obroke po par kašika ovog jela.

U vreme kada nema sveže koprive, pijte čaj ili koristite kapi od koprive.

Cvekla je možda i najbolji izbor kada je borba protiv anemija u pitanju. Bogata je vitaminima a sadrži i gvožđe i bakar. Lako se vari, može se konzumirati u neograničenim količinama. Sok od sveže cvekle se jednostavno pravi i veoma je lekovit.

Brzi recept: Oljuštite cveklu i sitno narendajte. Prelijte sokom od limuna i medom. Ostavite da malo odstoji, a zatim iscedite sok. Pijte ga u gutljajima tokom celog dana. U početku pijte pola litra dnevno, a kada osetite poboljšanje smanjite na četvrtinu litra dnevno.

Pored ovih „šampiona“ tu je i sok od aronije (neki ljudi teško podnose njegov ukus), sok od kupine, preparat od meda, kakao praha i oraha…

Anemija „ne voli“ doručak

Kada je malokrvnost pitanju – doručak je veoma važan, zato neka vaš doručak bude bogat namirnicama koje sadrže dosta gvožđa. U činiju stavite 5 kašika ovsenih pahuljica i prelijte sojinim mlekom. Dodajte dve kašičice kakao praha i kašiku mlevenih oraha. Pre doručka je poželjno popiti sok od ceđene narandže kako bi se pojačala apsorpcija gvožđa.

Obroci kod obolelih od anemije treba da sadrže meso, jaja, povrće i ribe. Svaki obrok takođe treba da sadrži namirnice bogate vitaminom C i gvožđem. Izbegavajte kafu, alkohol, gazirane napitke i crni čaj.

Istočnjački alternativni pristupi lečenju anemije

Glavni pristup u lečenju anemije se zasnivaju na jačanju slezine koja je odgovorna za stvaranje krvi kao i za ostale telesne tečnosti. Ako vaša slezina nije zdrava to je jedan od prvih faktora koji će uzrokovati nastanak anemije. Hrana koja jača slezinu su različite vrste bundeve i svo ostalo povrće svetlo narandžaste boje.

Dakle, neka vaši obroci budu bogati šargarepom, bundevama, narandžama ali i velikim zelenim lisnatim povrćem. Pored slezine bitan je ispravan rad jetre što se postiže kroz izbegavanje toksina što je više moguće bilo onih u hrani, vodi ili vazduhu.

Iz narodne tradicije

Zanimljivo je spomenuti da u narodnoj tradiciji postoje i dva načina za borbu protiv anemije koji su prilično neobični. Svode se na poboljašanje unosa i prihvatanja gvožđa ali na specifičan način:

  1. Ekser u jabuci – Uzeti jednu zdravu jabuku i u nju zabosti nekoliko prethodno prokuvanih zarđalih eksera. Ostaviti preko noći. Sledećeg dana, eksere (naravno!) povaditi i ostaviti za narednu upotrebu a jabuku pojesti. Po ovoj metodi poboljšanje nastupa zato što atomi gvožđa tokom noći „obogaćuju“ jabuku pa je ona tako „ojačana“ sposobna da organizmu preda veću količinu lako prihvatljivog gvožđa. Bilo je propisano da se ovakve jabuke jedu 10 do 15 dana.
  2. Zarđala kofa – Smatralo se da će svako ko boluje od malokrvnosti imati veliko poboljšanje ako pije vodu direktno iz zarđale kofe. Kofa treba da je gvozdena, bez emajla. Princip razmišljanja je sličan: gvožđe prelazi u vodu i vraća „snagu“ obolelom.

Zaključak

Lečenje anemije je dugotrajan proces pa se prva poboljšanja mogu očekivati posle mesec dana, ali sa lečenjem treba nastaviti i narednih nekoliko meseci. Naravno, i kada je anemija pobeđena – povremene kontrole su proces koji će pomoći da se dotična više ne vraća u „punoj snazi“.

NEWSLETTER

S pažnjom prema važnom