25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ne tako davne 1981. godine u Bogoti, 25. novembar je uzet kao dan kada se obeležava borba protiv nasilja nad ženama. Ovaj datum je izabran u znak sećanja na sestre Mirabel, političke aktivistkinje, koje su nemilosrdno ubijene u Dominikanskoj Republici 1960. godine.

Ujedinjene nacije su prihvatile ovaj datum 1999. godine i od tada se svake godine širom sveta obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Žene u celom svetu, pa i u Srbiji, su svakodnevno izložene nekoj vrsti nasilja, kako fizičkom, seksualnom, tako i psihičkom. Nasilje se prvenstveno javlja u porodici, ali i na radnom mestu, pa i na ulici.

Univerzalna ljudska prava bi trebalo da se odnose na sva ljudska bića. Zbog toga je bitno da se radi na razvijanju svesti ljudi širom sveta, kako bi se suzbila diskriminacija žena, a nasilje nad njima iskorenilo.

Kakve vrste nasilja postoje?

Pod fizičkim nasiljem podrazumevaju se različiti oblici fizičkog nasilja: od šamaranja, čupanja za kosu, davljenja, preko težih fizičkih udaraca, do nanošenja povreda oruđem ili oružjem.

Iako je fokus često samo na fizičkom nasilju, psihičko nasilje je podjednako opasno kao i fizičko jer može imati katastrofalne posledice. Pod psihičkim nasiljem se podrazumevaju pretnje, zastrašivanje, omalovažavanje, vređanje, ali i ograničavanja slobode govora i kretanja.

Pod seksualno nasilje spadaju sve vrste silovanja ili pokušaji silovanja, seksualno uznemiravanje na poslu, u školi, na ulici ili u prevozu, incest i seksualno iskorišćavanje.

U većini slučajeva osobe koje čine nasilje nad ženama su njihovi sadašnji partneri, a vrlo često i bivši. Ipak oni nisu jedini počinioci, jer se dešava da to budu i članovi uže porodice – roditelji, braća, sestre, svekar, svekrva, ali i potpuno nepoznate osobe.

Ne smemo ćutati!

 Uvek je bolje pričati o lepim temama, ali nažalost život nisu samo lepe teme i mnogima život nije bajka.

Mnoge žene se nalaze u situacijama za koje veruju da ne postoji rešenje. Mnoge žene ćute, čak i kada im se dešava najgore, misleći da je jedini izlaz iz njihove situacije samoubistvo. Mnoge žene ćute dok ne bude prekasno. Mnoge takve žene se nalaze u vašoj neposrednoj okolini, a da vi to i ne znate.

A zašto je to tako? Zato što živimo u svetu i društvu gde se o takvim stvarima ćuti, gde nije pristojno mešati se u tuđi život, brak ili vezu. Vekovima smo učeni da okrećemo glavu, da ne obraćamo pažnju na tuđe probleme i da mislimo da je normalno da žena trpi vikanje i po koji šamar s vremena na vreme.

Ali istina je da ne smemo ćutati, ne smemo okretati glavu i dopuštati da se o ovoj temi ćuti, niti da se nemo posmatra dok neka žena iz naše okoline prolazi kroz pakao.

Ukoliko ste svedok bilo kakvog nasilja prema ženama potrebno je da reagujete i da  prijavite slučaj nadležnim organima.

A ono što je najpotrebnije je da naučite da nije normalno da bilo koja žena, bilo gde u svetu, trpi bilo kakav vid nasilja ili diskriminacija, kako u svojoj kući, tako i na poslu, pa i na ulici.

Nemojte ćutati! Nemojte ćutati ako ste Vi žrtva, a nemojte ćutati ni ako je žrtva neko koga Vi poznajete, pa makar površno. Zapamtite da Vašom odlukom da ne ćutite možete spasiti ljudski život.

Osoba koja trpi nasilje nije kriva zbog toga, niti je to zaslužila, niti bi trebalo da je zbog toga bude sramota. Osoba koja je nasilnik zaslužuje da bude kažnjena za svoja dela i ta osoba je jedina koju bi trebalo da bude sramota.

Tužna i zastrašujuća statistika

  • Od početka 2020. godine u Srbiji je ubijeno 16 žena kao posledica nasilja u porodici.
  • Od početka godine u Srbiji je bilo oko 12,330 žrtava porodičnog nasilja, od čega su oko 8,925 žene.
  • Neverovatnih 85 odsto žena u Srbiji veruje da je nasilje nad ženama normalna pojava.
  • A čak 29 odsto žena u Srbiji smatra da je nasilje u porodici privatna stvar i da je to pojava koja se rešava isključivo u okviru porodice i da ne postoji potreba da se uključuju nadležni organi, niti bilo kakve organizacije.
  • Mnoge žene u Srbiji ne znaju kome da se obrate, niti šta je potrebno uraditi u slučaju bilo kakve vrste nasilja nad ženama.

Nasilje nad ženama, bilo ono psihičko, fizičko ili seksualno je tema o kojoj je potrebno stalno razgovarati.

Zaboravite na ćutanje i okretanje glave i prijavite nasilje na vreme, jer vrlo brzo može biti prekasno.

Zakon o borbi protiv nasilja u Srbiji omogućava anonimno prijavljivanje, što je vrlo bitno ukoliko se plašite posledica ako prijavite nekoga iz svoje okoline. Najmanje što možete da uradite je to, a ako lično poznajete ženu koja je žrtva nasilja pružite joj podršku i nikada je nemojte osuđivati.

Ako ste vi žrtva bilo kakvog vida nasilja, nemojte trpeti, niti ćutati i znajte da zaslužujete bolje od toga.

OZNAKE: dannasiljesvesnostžene

NEWSLETTER