Divertikulitis: simptomi, uzroci, lečenje i komplikacije

Divertikulitis je često stanje koje može dovesti do ozbiljnih komplikacija ako se ne prepozna i ne leči na vreme. U ovom tekstu saznaćete sve o simptomima, uzrocima, lečenju i prevenciji divertikulitisa.

Muškarac sa bolom u stomaku leži na kauču

Šta je divertikulitis?

Divertikulitis je stanje creva koje karakteriše upala ili infekcija divertikula. Divertikuli su male kesice koje se mogu formirati u zidovima debelog creva. Najčešće se pojavljuju u donjem delu debelog creva, posebno kod odraslih starijih od 40 godina.

Stanja kao što su hronična konstipacija ili ishrana sa malo vlakana mogu izazvati suv i zadržan feces, što povećava rizik od upale divertikula.

Ilustracija divertikula i divertikulitisa u debelom crevu

Simptomi divertikulitisa

U mnogim slučajevima, divertikulitis može biti asimptomatski i otkriven je samo dijagnostičkim snimanjem, kao što je CT abdomena. Međutim, kada postoje simptomi, oni mogu uključivati:

  • Bol u stomaku, najčešće u donjem levom kvadrantu, koji može biti konstantan i trajati nekoliko dana.
  • Promene u navikama pražnjenja, uključujući dijareju ili konstipaciju.
  • Osetljivost na levoj strani stomaka.
  • Mučnina i povraćanje.
  • Groznica i jeza.
  • Krvava stolica i gubitak apetita.

Intenzitet ovih simptoma može varirati u zavisnosti od težine upale. U blagim slučajevima možda neće biti primetnih simptoma, ali je važno da se konsultujete sa lekarom ukoliko primetite bilo koji od njih.

Dijagnoza divertikulitisa

Dijagnoza divertikulitisa se obično potvrđuje pomoću dijagnostičkih testova kao što su ultrazvuk abdomena, CT skeniranje ili analiza krvi. Važno je da gastroenterolog prati i dijagnostikuje ovo stanje kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih komplikacija kao što su perforacija ili opstrukcija creva.

Glavni uzroci divertikulitisa

Prisustvo divertikula u donjem delu debelog creva poznato je kao „divertikuloza”. Kada ovi divertikuli postanu zapaljeni, stanje se naziva „divertikulitis”. Divertikulitis često nastaje zbog smanjene elastičnosti mišića creva, što se dešava prirodnim starenjem. Ova promena može dovesti do toga da mali komadi stolice ostanu zarobljeni u džepovima umesto da se normalno eliminišu, što stvara upalu.

Suvi izmet zbog dijete sa malo vlakana ili hronične konstipacije može povećati pritisak unutar creva, izazivajući upalu divertikula i povećavajući rizik od crevne infekcije.

Lekarka se konsultuje sa pacijentom u ordinaciji

Opcije lečenja

Lečenje divertikulitisa treba da prati gastroenterolog i zavisiće od intenziteta simptoma i osnovnog uzroka upale. Terapija može uključivati analgetike i/ili antiinflamatorne lekove za ublažavanje simptoma, kao i antibiotike poput ciprofloksacina i metronidazola za lečenje ili prevenciju infekcije.

Promene u ishrani su takođe važan deo lečenja, posebno tokom izbijanja bolesti. U prva tri dana preporučuje se tečna dijeta, a zatim postepeno uvođenje čvrste hrane da bi se smanjio pritisak u crevima. Kako simptomi popuštaju, važno je osigurati da ishrana bude bogata vlaknima kako biste izbegli buduće pojave divertikulitisa. Preporučuje se konzumiranje svežeg voća, povrća i žitarica od celih zrna.

Moguće komplikacije

Ako se divertikulitis ne leči adekvatno, mogu se razviti ozbiljne komplikacije kao što su intenzivno krvarenje, formiranje fistula između creva i drugih organa, perforacija creva i opstrukcija creva. Zato je ključno pratiti uputstva lekara i potražiti medicinsku pomoć ukoliko se pojave simptomi.

Tanjir sa povrćem i voćem bogatim vlaknima - divertikulitis

Kako sprečiti divertikulitis

Pridržavanje ishrane bogate vlaknima ključno je za optimalno funkcionisanje creva, što će sprečiti stvaranje novih divertikula i izbijanje upale. Osim toga, važno je piti dovoljno tečnosti – oko 2 litra vode dnevno – i jesti polako, temeljno žvaćući hranu pre gutanja.

Zaključak

Divertikulitis je ozbiljno stanje koje zahteva adekvatnu pažnju i lečenje. Razumevanje uzroka, simptoma i opcija lečenja ključno je za efikasno upravljanje ovim stanjem. Zdrava ishrana bogata vlaknima i adekvatna hidratacija mogu pomoći u prevenciji pojave simptoma i komplikacija povezanih sa divertikulitisom. Uvek je važno pratiti savete lekara i pravovremeno reagovati na bilo koje simptome kako bi se izbegle ozbiljne komplikacije. Informisanost i proaktivno upravljanje zdravljem mogu značajno poboljšati kvalitet života osoba pogođenih ovim stanjem.

Uz Wiener Städtische dobrovoljno zdravstveno osiguranje, možete biti sigurni da ćete imati podršku za nepredviđena zdravstvena stanja i pristup vrhunskoj zdravstvenoj nezi kada vam je najpotrebnija.