5 brzih i efikasnih načina da se oslobodite stresa

Stres je neizbežan deo svakodnevice i može negativno uticati na fizičko i mentalno zdravlje pojedinca. Međutim, postoje načini da ga se oslobodite i osećate smirenije.

U ovom tekstu ćemo predstaviti strategije za borbu protiv stresa koje će vam sasvim sigurno pomoći.

Dišite pravilno

Pravilno disanje je najjednostavniji način da smanjite stres. Kada smo napeti, naše disanje se ubrzava i postaje plitko, što može stvoriti fizičku i psihičku napetost. Međutim, kontrolisano, sporo disanje može vam pomoći da se umirite za samo nekoliko minuta.

Jedna od najjednostavnijih tehnika disanja je „4-7-8”. Ona podrazumeva udisanje kroz nos 4 sekunde, zadržavanje daha 7 sekundi i izdisanje kroz usta 8 sekundi. Ponovite ovu tehniku tri-četiri puta ili dok se sasvim ne umirite.

Druga tehnika je „podeljeno disanje” ili „dijafragmalno disanje”. To znači da se diše pomoću dijafragme (na stomak), a ne kroz grudni koš. Da biste ovo primenili, lezite na leđa ili sedite ispravljenih leđa. Stavite ruku na stomak, udahnite kroz nos polako i duboko, stomak treba da se podiže pre grudi. Izdahnite kroz usta i polako opustite stomak. Ponovite ovo nekoliko puta.

Tehnike disanja su jednostavne i mogu se raditi bilo gde i bilo kada. Kada naučite da kontrolišete disanje, možete to primeniti da se smirite u stresnim situacijama ili da se opustite pre spavanja.

Meditirajte

Meditacija je jedan od najefikasnijih načina da smanjite stres. Usredsredite se na disanje i sadašnji trenutak i tako se oslobodite crnih misli i negativnih osećanja.

Jedna od tehnika meditacije je „fokusiranje na disanje”. Samo treba da mislite o disanju i pratite šta se dešava. Ako počnete da razmišljate o nečem drugom, fokus polako vratite na disanje.

Druga tehnika je „mantra meditacija”. Mislite na određenu reč ili frazu, kao što je „mir” ili „sada”, pa to ponavljajte u sebi dok meditirate.

Treća i izuzetno moćna tehnika je joga nidra. Ova vrsta meditacije usmerena je na potpuno opuštanje tela i uma. Obično se izvodi u ležećem položaju i uključuje tehnike disanja, vizualizaciju i afirmacije.

Fizičkom aktivnošću protiv stresa

Fizička aktivnost predstavlja jedan od najefikasnijih načina da smanjite stres i napetost. Kada se bavimo fizičkom aktivnošću, naše telo stvara endorfine, hormone radosti koji nam pomažu da se osećamo dobro i smirimo se. Takođe, svaka fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju i opušta mišiće.

Hodanje je među najjednostavnijim fizičkim aktivnostima, lako je, dostupno svima i možete hodati kad god i koliko god želite. Šetajte se parkom, prošetajte svoje kućne ljubimce ili samo šetajte po kući, svejedno je, jedino je važno da se krećete.

Druga aktivnost koja se često preporučuje jeste joga. Pomoću nje radimo na disanju, fleksibilnosti i snazi, pomaže nam da se oslobodimo napetosti i osećamo se bolje. Postoji mnogo različitih stilova joge, samo treba pronaći onaj koji nam se najviše dopada.

Ako se dosad niste redovno posvećivali fizičkoj aktivnosti, na početku može biti teško da se naviknete. Međutim, kako vreme bude prolazilo, videćete da vam aktivnost pomaže da pobedite stres i budete raspoloženiji. Važno je napomenuti da se treba okrenuti aktivnosti u kojoj uživate i da to prilagodite trenutnoj fizičkoj spremi.

Ambijentalna terapija za smanjenje stresa

Ambijentalna terapija je još jedan efikasan način za smanjenje stresa i podrazumeva da iskoristite prostor kako biste se opustili, a u nastavku ćemo objasniti kako to tačno treba da uradite.

U ambijentalnu terapiju spada „prostorna meditacija“. Ona se primenjuje tako što se usredsređujete na okolinu i posmatrate detalje oko sebe. Možete posmatrati oblike, boje, teksture i druge detalje u svom okruženju. Pomoću ove tehnike usredsredićete se na trenutak u kom se nalazite. Samim tim, postaćete smireniji.

Još jedna vrsta ove terapije je „prostorna reorganizacija“ i podrazumeva reorganizaciju vašeg prostora kako biste pobedili napetost. Tu spadaju čišćenje i sređivanje radnog ili životnog prostora. Na ovaj način oslobodićete se svega nepotrebnog i bićete mirniji u okruženju u kom provodite dosta vremena.

Razmišljajte drugačije

Kada smo pod stresom, uglavnom se fokusiramo na sve negativno i tako se lošije i neuspešnije nosimo sa problemom. Međutim, ako situaciju sagledamo iz drugog ugla, možemo naći nova rešenja i osećati se opuštenije.

Jedan od načina da promenite perspektivu je „preoblikovanje“. Ova tehnika podrazumeva da negativnu situaciju sagledate iz drugog ugla. Na primer, umesto da razmišljate o tome koliko je projekat težak, možete misliti na to koliko će biti koristan kada se završi.

Promeni načina razmišljanja pomoći će i „negovanje zahvalnosti“.  To znači da svaki dan razmišljate o onome na čemu ste zahvalni. Sve to možete i zapisivati na kraju svakog dana kako biste se usredsredili na sve pozitivno što vam se dešava i tako umanjili stres i negativne misli.

Promena načina razmišljanja zahteva mnogo vremena i truda jer prosto nije očekivano da odjednom u svemu vidimo nešto dobro ako smo dosad posmatrali samo ono ružno i loše. Međutim, s vremenom i uz vežbu vrlo lako možete postati gospodar svog uma i tako doprineti da se osećate rasterećenije.

Zaključak

Kao što već znamo, stres ne možemo izbeći, ali bitno je da naučimo da se nosimo s njim. Pomenute metode sigurno deluju i pomoći će vam da se osećate bolje, neke odmah, a neke uz malo više rada. Trudite se da se što više klonite stresa i da budete rasterećeniji, ali kad god se osećate loše, primenite neki od ovih saveta.

Naravno, izaberite onaj koji vam najviše odgovara i pomaže, redovno ga primenjujte i uspešno se suočite sa izazovima.

OZNAKE: opuštanjerelaksacijastres

NEWSLETTER