Opadanje kose

Proleće i jesen vreme su kada kosa prirodno opada i na taj način se prirodno menjaju vlasi i regeneriše se vlasište. Sigurno ste ovog proleća i sami iskusili opadanje kose u nekoj meri i vrlo je verovatno da niste ni obraćali previše pažnje na to.

Sezonsko opadanje kose traje otprilike oko četiri do šest nedelja, zavisno od toga u kakvom je stanju kosa, kao i čitav organizam.

Ali proleće je prošlo, jesen je i dalje daleko, pa šta onda znači ako vam kosa i dalje opada?

Mlada žena je iznenađena brojem opale kose na četki posle češljanja - Opadanje kose

Ako vam kosa opada i nakon sezone za koju je to karakteristično ili opada više nego inače, možda su razlog tome iscrpljenost organizma, alopecija, a opadanje može biti i posledica neke druge bolesti.

Šta je alopecija?

Alopecijom se naziva svako opadanje dlake koje se javlja više nego što je prirodno. Najčešće opada kosa, ali se može javiti i opadanje dlaka sa drugih delova tela.

Opadanje kose može biti ravnomerno, ali i samo na određenim delovima glave, što se najčešće javlja kod muškaraca.

Alopecija, odnosno ćelavost ili delimična ćelavost najčešće se javlja kod starijih osoba, ali može se javiti čak i kod dece.

Ako primetite da gubite više kose nego što je to uobičajeno, obratite se svom izabranom lekaru ili dermatologu kako biste sa sigurnošću mogli da utvrdite uzrok.

Šta mogu biti uzroci opadanja?

Jedan od najčešćih uzroka opadanja kose je nasledno opadanje kose, koje se javlja na određenim delovima glave. Ukoliko u vašoj porodici postoji istorija ćelavosti, postoji mogućnost da će se ona javiti i kod vas.

Naravno, postoje i drugi uzroci.

Privremeno opadanje kose može biti i posledica hormonskog poremećaja, odnosno hormonskih promena, kao što su sledeće:

 • trudnoća,
 • porođaj,
 • prestanak korišćenja hormonske kontracepcije i
 • menopauza.

Sledeća zdravstvena stanja takođe mogu izazvati opadanje kose:

Postoje lekovi čija jedna od nuspojava može biti opadanje kose, a to su lekovi koji se obično koriste kao terapija za sledeće bolesti:

Da li stres može biti uzrok za opadanje kose?

Ženska osoba drži četku na kojoj se nalazi dosta opalih vlasi

Možda ste nekada čuli da je neko izjavio kako je ostao bez kose zbog određene stresne situacije. Iako tako nešto možda zvuči kao preuveličavanje ili kao izraz koji se samo tako koristi, zaista može biti istina.

Stres i traumatične situacije i te kako mogu uticati na opadanje kose. Svakodnevni stres, sa kojim se mnogi susreću u današnje vreme, može biti razlog zbog kojeg vam kosa opada više nego inače. Ali i iznenadni stresni i traumatični momenti, kao što su smrt u porodici, iznenadna bolest, ali i anksioznost mogu biti uzročnici naglog gubitka kose.

Ukoliko je stres uzrok opadanja kose kod vas, pomoću fizičke aktivnosti, zdrave ishrane i meditacije možete ublažiti ovaj problem.

Kako ishrana utiče na opadanje kose

Mnogi zaboravljaju, ali ishrana je izuzetno značajna za ljudsko telo i utiče na čoveka, kako na fizičkom, tako i na psihičkom nivou. Ona je gorivo koje svakodnevno dajemo svom telu i ono će funkcionisati u skladu sa kvalitetom namirnica koje unosimo.

Osobe koje unose nutritivno siromašnu ishranu mogu doživeti preterano opadanje kose. Kada se to desi, obično je razlog ishrana u kojoj fale sledeće hranljive supstance, minerali i vitamini:

 • gvožđe,
 • cink,
 • vitamin D,
 • vitamin B12,
 • vitamin C,
 • vitamin A i
 • selen.

Takođe, ishrana u kojoj manjka proteina može izazvati naglo opadanje kose.

Kako izbeći opadanje kose

Ako je u pitanju nasledno opadanje kose, nažalost, nije ga moguće potpuno izbeći. Ali postoje određene navike kojih se možete svakodnevno pridržavati i na taj način dodatno negovati svoju kosu i potencijalno izbeći njeno opadanje.

Ono što je najbitnije za sve ljude jeste zdrava i izbalansirana ishrana. Zahvaljujući ishrani u kojoj ima dovoljno proteina, gvožđa i ostalih bitnih minerala i vitamina bićete zdravi, dobro ćete se osećati, a to će se primetiti i na vašoj kosi.

Ako imate dužu kosu, nemojte je često nositi zavezanu, a kada to radite, nemojte koristiti previše čvrste gumice i nemojte je previše stezati kada je vezujete.

Masaža vlasišta

Budite nežni prema svojoj kosi, nemojte je čupati, kidati, niti koristiti češljeve koji su grubi prema vašoj kosi.

Ukoliko je to moguće, perite kosu na svaka dva dana i ako vam trenutno opada kosa, koristite šampon za osetljivo teme, a izbegavajte šampone koji su agresivni i puni nepotrebnih hemikalija. Kada sušite kosu, nemojte je trljati peškirom, već vodu pokupite tapkanjem i ako je moguće, prirodno osušite kosu bez upotrebe fena.

Ako želite da vam kosa što manje opada, osim korišćenja fena, takođe bi trebalo da izbegavate upotrebu sledećih aparata i hemijskih preparata:

 • figara,
 • pegle za kosu,
 • farbe za kosu,
 • kiselina koje izbeljuju kosu i
 • kiselina koje se koriste za dobijanje lokni i „trajne” frizure.

Kako da regenerišete svoju kosu

Ako je razlog opadanja kose stres ili neka bolest, onda je prvo bitno otkloniti uzrok, pa krenuti u regeneraciju kose.

Regeneraciju je najbolje početi od vlasišta. Ono što sami sebi možete pružiti na vrlo lak način jeste masaža vlasišta. A takva masaža ima najbolji učinak ukoliko se praktikuje sa uljanim losionom. Da biste napravili svoj uljani losion za masažu, biće vam potrebni sledeći sastojci:

 • 50 ml destilovane vode,
 • 50 ml tinkture koprive,
 • 5 kašičica ricinusovog ulja,
 • 5 kašičica otopljenog kokosovog ulja,
 • 20 kapi eteričnog ulja ruzmarina i
 • 20 kapi eteričnog ulja kedra.

Sve sastojke pomešajte u staklenoj bočici i pre korišćenja dobro promućkajte. Umasirajte ovaj uljani losion u vlasište, ostavite ga da deluje oko pola sata i nakon toga operite kosu šamponom.

Za zdravu dlaku najjednostavniji recept jeste da pola sata pre pranja kosu po dužini namažete maslinovim ili ricinusovim uljem.

Zaključak

Pre nego što počnete da rešavate problem, konsultujte se sa svojim izabranim lekarom ili dermatologom. Oni će vam pomoći da sa sigurnošću utvrdite uzrok ako primetite ekstremno opadanje kose kakvo do sada niste iskusili.

A ono što uvek možete da uradite jeste da vodite računa o svojoj ishrani i budete nežni prema svojoj kosi i brinete se o njoj. Izbegavajte korišćenje jakih hemikalija, koristite šampone za osetljivo vlasište, izbegavajte farbanje kose i korišćenje raznih alata za stilizovanje i sigurno ćete umanjiti mogućnost da vam kosa opada više nego što bi trebalo.

OZNAKE: alopecijakosaopadanje kose