Osteoartritis

Osteoartritis (skraćeno: OA) je najčešće hronično oboljenje zglobova i  drugi najčešći uzrok trajne nesposobnosti odraslih. Pogađa veliki broj osoba uglavnom srednje i starije životne dobi, a žene su u većem riziku od oboljevanja i to čak tri puta! OA se naziva i degenerativna bolest zglobova, degenerativni artritis i habanje.

Osteoartritis napada zglobove tj. mesta gde se dve kosti spajaju. Krajevi ovih kostiju prekriveni su zaštitnim tkivom zvanim hrskavica. Kod OA, ova hrskavica se tanji i gubi, uzrokujući trenje kostiju u zglobu. To može prouzrokovati bol, ukočenost i druge simptome.

Budući da se većina nas u životu susretne sa ovim oboljenjem, blagovremeno prepoznavanje poremećaja je veoma bitno jer uspešnost lečenja (ali i invaliditeta) direktno zavisi od ranog prepoznavanja bolesti.

muškarac se drži za bolno koleno - osteoartritis

Uzroci osteoartritisa

OA nastaje oštećenjem zglobova. Ova oštećenja se mogu akumulirati tokom vremena, zbog čega veliki broj starijih osoba ima upravo ovo oboljenje. Jednostavno rečeno: što ste stariji, to imate više pređenih kilometara u nogama, napravljenih različitih pokreta drugih zglobova što postepeno dovodi do sve većeg i većeg njihovog habanja.

Drugi uzroci oštećenja zglobova uključuju povrede u prošlosti, kao što su:

 • Oštećena hrskavica;
 • Iščašeni zglobovi;
 • Povrede ligamenata.

Takođe uključuju malformacije zglobova, gojaznost i loše držanje tela. Određeni faktori rizika, kao što su porodična istorija i pol, povećavaju rizik od osteoartritisa.

PREPORUKA: U cilju prevencije bolesti i pravovremenog lečenja ukoliko do nje dođe, mudro je investirati u dobrovoljno zdravstveno osiguranje po pristupačnoj ceni.

Osteoartritis i hrskavica

Hrskavica je žilava, gumena supstanca koja je fleksibilna i mekša od kosti. Njena uloga je da zaštiti krajeve kostiju unutar zgloba i omogući im da se lako kreću.

Kada se hrskavica ošteti, ove površine kosti postaju udubljene i hrapave. To može prouzrokovati bol u zglobu i iritaciju u okolnim tkivima. Oštećena hrskavica se ne može popraviti. Razlog je odsustvo krvnih sudova u hrskavici.

Kada se hrskavica potpuno istroši, amortizacioni pufer koji predstavlja se gubi, omogućavajući kontakt dve kosti. To može prouzrokovati intenzivan bol i druge simptome povezane sa OA.

Simptomi osteoartritisa

OA se može javiti u bilo kom zglobu. Međutim, najčešće pogođena područja tela uključuju:

 • Ruke;
 • Vrhove prstiju;
 • Kolena;
 • Kukove;
 • Kičmu, tipično na vratu ili donjem delu leđa.

Najčešći simptomi osteoartritisa uključuju:

 • Bol;
 • Osetljivost (nelagodnost prilikom pritiska na područje prstima);
 • Ukočenost;
 • Upala.

Kako OA napreduje, bol povezan sa njim može postati intenzivniji. Vremenom se može javiti i otok u zglobu i okolini. Prepoznavanje ranih simptoma OA može vam pomoći da bolje kontrolišete tok bolesti.

punija žena sedi na krevetu i drži se za upaljeno koleno

Teški osteoartritis

OA je progresivno stanje sa pet faza, od 0 do 4. Prva faza (0) predstavlja normalan zglob. Faza 4 predstavlja ozbiljan osteoartritis. Neće svi koji imaju OA napredovati sve do faze 4. Stanje se često stabilizuje mnogo pre dostizanja ove faze.

Ljudi sa ozbiljnom OA imaju veći ili potpun gubitak hrskavice u jednom ili više zglobova. Trenje kosti o kost povezano sa ovim može izazvati simptome kao što su:

Povećani otok i upala. Količina sinovijalne tečnosti unutar zgloba može se povećati. Obično ova tečnost pomaže u smanjenju trenja tokom kretanja. Međutim, u većim količinama može izazvati oticanje zglobova. Fragmenti hrskavice takođe mogu plutati unutar sinovijalne tečnosti, povećavajući bol i otok.

Povećani bol. Možete osetiti bol tokom aktivnosti, ali i kada se odmarate. Možda ćete osetiti porast nivoa bola kako dan odmiče ili više otoka u zglobovima ako ste ih često koristili tokom dana.

Smanjen opseg pokreta. Možda se nećete moći i kretati zbog ukočenosti ili bolova u zglobovima. To može otežati uživanje u svakodnevnim aktivnostima koje su nekada bile jednostavne.

Nestabilnost zglobova. Vaši zglobovi mogu postati manje stabilni. Na primer, ako imate ozbiljan OA u kolenima, možda ćete doživeti „zaključavanje“ (iznenadni nedostatak pokreta). Takođe možete doživeti izvijanje (kada vas koleno „izda“), što može prouzrokovati padove i povrede.

Ostali simptomi. Kako se zglob i dalje troši, mogu se javiti i mišićna slabost i deformacija zgloba.

Oštećenje zglobova izazvano teškim OA nije reverzibilno, ali lečenje može pomoći u ublažavanju simptoma.

Osteoartritis i reumatoidni artritis

Osteoartritis i reumatoidni artritis (skraćeno: RA) imaju iste simptome, ali su različita stanja. OA je degenerativno stanje, što znači da se s vremenom povećava. RA, s druge strane, je autoimuni poremećaj. (Lično iskustvo možete pročitati u tekstu Moj artritis i kako ga mučim).

Osobe sa RA imaju imuni sistem koji meku oblogu oko zglobova pogrešno predstavlja kao pretnju telu, zbog čega napada to područje. Ova meka obloga, koja uključuje sinovijalnu tečnost, naziva se sinovija.

Kako imuni sistem započinje napad, dolazi do nakupljanja tečnosti u zglobu, što uzrokuje ukočenost, bol, otok i upalu.

Ako niste sigurni koji oblik artritisa imate, najbolje je da razgovarate sa svojim lekarom.

Dijagnoza osteoartritisa

OA je često bolest koja se sporo razvija, koju je teško dijagnostifikovati dok ne počne da izaziva bolne ili iscrpljujuće simptome. Rani OA se često dijagnostikuje nakon nesreće ili drugog incidenta koji uzrokuje prelom koji zahteva snimanje kostiju (rendgen).

Pored rendgenskog snimanja, lekar može da koristi i magnetnu rezonancu za dijagnozu OA. Kod ove metode, koriste se radio talasi i magnetno polje za stvaranje slika kostiju i mekog tkiva.

Ostali dijagnostički testovi uključuju test krvi kako bi se isključila druga stanja koja uzrokuju bol u zglobovima, poput RA. Analiza tečnosti oko zapaljene oblasti takođe se može koristiti da bi se utvrdilo da li je giht ili infekcija osnovni uzrok upale.

muškarac se drži za lakat koji mu je upaljen - osteoartritis

Lečenje osteoartritisa

Lečenje OA usredsređeno je na upravljanje simptomima. Vrsta lečenja koja će vam najviše pomoći u velikoj meri zavisi od težine vaših simptoma i njihove lokacije. Često će promene životnog stila, lekovi bez recepta (OTC) i kućni lekovi biti dovoljni da vam olakšaju bol, ukočenost i otok.

Tretmani kod kuće i promene načina života OA uključuju:

Vežbajte. Fizička aktivnost jača mišiće oko zglobova i može pomoći u ublažavanju ukočenosti. Trudite se da imate najmanje 20 do 30 minuta fizičkog kretanja, bar svakog drugog dana. Izaberite lakše aktivnosti sa manjim naprezanjem, poput hodanja ili plivanja.

Tai chi i joga takođe mogu poboljšati fleksibilnost zglobova i pomoći u upravljanju bolovima.

Gubitak težine. Prekomerna težina može opteretiti vaše zglobove i prouzrokovati bol. Uklanjanje viška kilograma pomaže u ublažavanju ovog pritiska i umanjuje bol. Zdrava težina takođe može smanjiti rizik od drugih zdravstvenih problema, poput dijabetesa i srčanih bolesti.

Adekvatan san. Odmaranje mišića može smanjiti otok i upalu. Budite ljubazni prema sebi i ne preterujte. Spavanje noću takođe vam može pomoći da efikasnije upravljate bolom.

Terapija toplim i hladnim oblogama. Možete da eksperimentišete sa toplotnom ili hladnom terapijom za ublažavanje bolova i ukočenosti mišića. Stavite hladan ili vruć oblog na bolne zglobove 15 do 20 minuta nekoliko puta dnevno.

Vežbe za osteoartritis

Lake vežbe istezanja mogu biti od velike pomoći osobama sa OA, posebno ako imate ukočenost ili bol u kolenima, kukovima ili leđima. Istezanje može pomoći u poboljšanju pokretljivosti i opsega pokreta.

Kao i kod bilo kog plana vežbanja pre početka obratite se svom lekaru da biste se uverili da je to pravi stepen aktivnosti za vas.

Lekovi protiv osteoartritisa

Postoji čitav niz različitih vrsta lekova za OA koji mogu pomoći u ublažavanju bolova ili otoka. To uključuje:

 • Oralni analgetici. Oni smanjuju bol, ali ne i otok.
 • Lokalni analgetici. Ovi proizvodi su dostupni u obliku krema, gelova i flastera. Pomažu u otupljivanju zglobnog područja i mogu pružiti ublažavanje bolova, posebno za blage bolove kod artritisa.
 • NSAIL (nesteroidni antiinflamatorni lekovi). Smanjuju otok i bol.
 • Kortikosteroidi. Ovi lekovi na recept dostupni su u oralnoj formi. Takođe se mogu dati injekcijom direktno u zglob.

Prirodni tretmani za osteoartritis

Alternativni tretmani i suplementi mogu pomoći u ublažavanju simptoma kao što su upala i bolovi u zglobovima. Neki suplementi ili lekovito bilje koje mogu pomoći uključuju:

 • Riblje ulje;
 • Zeleni čaj;
 • Đumbir.

Ostale alternativne mogućnosti lečenja uključuju:

 • Akupunktura;
 • Fizikalna terapija:
 • Masaža.

Ostali lekovi mogu se kretati od pravljenja slanih kupki do upotrebe toplih ili hladnih obloga.

Pre nego što ih upotrebite, trebalo bi da razgovarate sa lekarom o bilo kom lekovitom bilju ili suplementu koji razmatrate. To će vam pomoći da budu sigurni i efikasni i da neće ometati druge lekove koje uzimate.

Dijeta protiv osteoartritisa

Zdrava ishrana je uvek dobrodošla, ali ako imate OA, dijeta i ishrana su posebno važni.

Prvo, želećete da težinu održite u normalnom opsegu kako biste smanjili nepotreban pritisak na zglobove.

Takođe postoje istraživački izvori koji sugerišu da neke vrste OA, poput osteoartritisa kolena, pozitivno reaguju na ishranu bogatu flavonoidima, a to su hranljive materije koje se nalaze u voću i povrću.

Takođe, antioksidanti koji se nalaze u velikom broju voća i povrća takođe mogu da pomognu u borbi protiv slobodnih radikala proizvedenih upalom. Slobodni radikali su molekuli koji mogu prouzrokovati oštećenje ćelija.

Kvalitetna dijeta može pomoći u ublažavanju simptoma OA smanjenjem upale i otoka. Jedenje hrane bogate sledećim sastojcima može biti od velike koristi:

 • Vitamin C;
 • Vitamin D;
 • Beta karoten;
 • Omega-3 masne kiseline.

Pomoći će vam i povećanje unosa hrane sa antiinflamatornim svojstvima.

Osteoartritis u rukama

Artroza može uticati na jedno ili nekoliko područja vaših ruku. Ova područja često uključuju vrhove prstiju, srednji zglob svakog prsta, zglob koji povezuje palac i zglob i sam zglob.

Zglobovi koji su pogođeni u velikoj meri određuju simptome koji se javljaju. Ovi simptomi često uključuju:

 • Ukočenost;
 • Bol;
 • Otok;
 • Crvenilo;
 • Slabost;
 • Problemi sa pomeranjem prstiju;
 • Smanjeni opseg pokreta;
 • Hrskavi zvuk kad pomerate prste;
 • Problemi sa hvatanjem ili držanjem predmeta.

Žene su sklonije OA u ruci nego muškarci i obično je dobiju u mlađim godinama. Ručni OA može imati veliki uticaj na vašu sposobnost da obavljate zadatke povezane sa svakodnevnim životom. Međutim, tretmani u rasponu od promene načina života do hirurgije mogu pomoći.

Osteoartritis u kukovima

OA se može javiti u jednom ili oba kuka. Na taj način se razlikuje od RA, koji se obično javlja u oba kuka istovremeno.

OA kuka je sporo degenerativno stanje. Mnogi ljudi otkrivaju da su dugi niz godina u stanju da se bore protiv svojih simptoma koristeći lekove, vežbanje i fizikalnu terapiju. Pomagala, kao što su štapovi, takođe mogu pomoći.

Ako se stanje pogorša, injekcije steroida, drugi lekovi ili operacija mogu vam pomoći. Alternativne terapije se nekada pokazuju kao delotvorne.

Osteoartritis u kolenima

Poput OA kuka, i OA kolena može se javiti na jednom ili oba kolena. Starost, genetika i povreda kolena mogu igrati ulogu u OA kolena.

Sportisti koji se koncentrišu samo na jedan sport koji stvara snažne, ponavljajuće pokrete, poput trčanja ili tenisa, mogu biti u povećanom riziku od OA. Isto tako, ako se bavite samo jednom vrstom fizičke aktivnosti, ovo može prekomerno koristiti neke mišiće, a druge nedovoljno koristiti, uzrokujući slabost i nestabilnost u kolenskom zglobu. Različite aktivnosti pomažu u radu na različitim mišićnim grupama, omogućavajući jačanje svih mišića oko kolena.

Lečenje OA kolena zavisi od stadijuma bolesti.

Steznik za koleno osteoartritisa

Nošenje steznika oko kolena može biti odličan nehirurški tretman OA kolena. Zagrade mogu smanjiti otok i pritisak. Takođe mogu povećati stabilnost u kolenu premeštanjem težine sa oštećenog dela kolena. Ovo omogućava veću pokretljivost.

Postoji nekoliko vrsta steznika za kolena. Neki se moraju praviti i prilagoditi vama, a drugi su dostupni bez recepta. Lekar vam može preporučiti da isprobate različite vrste steznika za različite aktivnosti.

mlađa žena sedi i drži se za zglob šake

Cervikalni osteoartritis

Cervikalna OA se takođe naziva OA vrata ili cervikalna spondiloza. To je starosno stanje koje pogađa više od 85 posto ljudi starijih od 60 godina. Javlja se i kod muškaraca i kod žena.

Vratna kičma se nalazi u vratu i sadrži fasetne zglobove. Ovi zglobovi pomažu u održavanju fleksibilnosti u kičmi, omogućavajući čitav opseg pokreta. Kada hrskavica oko fasetnih zglobova počne da se troši, nastaje cervikalni OA.

Cervikalna OA ne izaziva uvek simptome. Ako se to dogodi, simptomi mogu varirati od blagih do teških i uključuju:

 • bol u lopatici, niz ruku ili u prstima;
 • slabost mišića;
 • ukočenost u vratu;
 • glavobolja, uglavnom u potiljku;
 • trnci ili utrnulost ruku ili nogu.

Povremeno se mogu javiti ozbiljniji simptomi, poput gubitka kontrole bešike ili creva ili gubitka ravnoteže.

Kičmeni osteoartritis

Ako imate bolove u leđima, možda imate osteoartritis kičme. Ovo stanje utiče na fasetne zglobove smeštene u donjem delu leđa i zadnjici. Starost i trauma kičme su potencijalni faktori OA kičme. Žene su češće od muškaraca obolele od ovog stanja. Ljudi sa prekomernom težinom ili čiji poslovi zahtevaju čučanje i sedenje, takođe mogu biti izloženi povećanom riziku.

Simptomi kičmenog OA mogu se razlikovati po težini. To uključuje:

 • ukočenost ili osetljivost zglobova na leđima;
 • slabost, utrnulost ili trnci u rukama ili nogama;
 • smanjeni opseg pokreta.

Važno je obratiti pažnju na ove simptome. Ako se kičma ne leči, stanje se može pogoršati, uzrokujući ozbiljnije simptome i invaliditet.

Prevencija osteoartritisa

Možda imate faktore rizika za OA koje ne možete da kontrolišete, poput genetike, starosti i pola. Ali drugi faktori rizika mogu se kontrolisati, a upravljanje njima može smanjiti rizik od OA.

Sledeći saveti mogu vam pomoći da upravljate faktorima rizika koji su pod vašom kontrolom:

Podržite svoje telo. Ako ste sportista ili strastveni vežbač, vodite računa da brinete o svom telu. Nosite atletske potpore i cipele koje smanjuju uticaj na kolena. Obavezno varirajte i sportske aktivnosti, tako da svi mišići treniraju, a ne samo isti mišići svaki put.

Pazite na težinu. Držite indeks telesne mase (BMI) u odgovarajućem opsegu za vašu visinu i pol.

Držite se zdrave ishrane. Jedite zdravu hranu, sa fokusom na sveže povrće i voće.

Odmorite se dovoljno. Pružite svom telu dovoljno mogućnosti za odmor i spavanje.

Ako imate dijabetes, kontrola šećera u krvi takođe može pomoći u upravljanju rizikom od OA.

Osteoartritis i svakodnevni život

OA je hronično stanje koje nema lek, ali sa lečenjem su izgledi pozitivni. Ne zanemarujte simptome hroničnog bola i ukočenosti zglobova.

Što pre razgovarate sa svojim lekarom, to ćete pre dobiti dijagnozu, započeti lečenje i poboljšati kvalitet života.

 

Članak medicinski odobrila:
Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije
 
OZNAKE: hrskavicakostizapaljenjezglobovi

NEWSLETTER