Prirodni diuretici

Čim su dani postali topliji, ushićeno ste krenuli da isprobavate laganiju odeću koju niste nosili mesecima. Međutim, primećujete da vam omiljene letnje stvarčice ne stoje kao nekad… Odeća vas steže, noge su vam otečene, a vi se osećate naduto i neprijatno.

Mlađa žena pije čaj od kamilice - Prirodni diuretici

Ako je ovo slučaj sa vama postoji mogućnost da imate problema sa viškom tečnosti u organizmu. Iako neprijatan, ovaj problem se lako može rešiti, a mi ćemo sa vama podeliti neka od najjednostavnijih i najbržih rešenja kako da najuspešnije izbacite višak tečnosti iz organizma.

Šta su diuretici?

Diuretici su sredstva koja se koriste radi uspešnijeg izlučivanja mokraće iz organizma, odnosno izbacivanja viška tečnosti.

Postoji više vrsta diuretika, od klasičnih farmaceutskih do različitih ekstrata i čajeva biljaka koje imaju diuretičko svojstvo:

Diuretici u tabletama

U ponudi na tržištu se može naći mnoštvo diuretika u tabletama i u većini slučajeva ove tablete se sastoje od ekstrakata različitih biljaka koje imaju diuretičko dejstvo. A postoje i hemijski diuretici koji se koriste kod dosta ozbiljnih slučajeva.

U svakom slučaju, pre upotrebe je potrebna konsultacija sa specijalistom. Korišćenje diuretika u bilo kom obliku se ne preporučuje trudnicama i dojiljama bez lekarskog nadzora.

Prirodni diuretici

Vekovima unazad mnoge namirnice, lekovite bilje i različiti čajevi se koriste kao pomoć pri izbacivanju viška tečnosti iz organizma, zbog njihovog dokazanog i snažnog diuretičnog dejstva.

Prirodni diuretici se najčešće koriste kod blažih oblika zadržavanja tečnosti u organizmu. Ukoliko trenutno koristite bilo kakvu terapiju lekovima potrebno je da se konsultujete sa svojim izabranim lekarom pre korišćenja prirodnih diuretika, kako biste bili sigurni da neće doći do neželjenih posledica.

Kašike sa različitim suvim biljkama - Prirodni diuretici

Prirodni diuretici u trudnoći

Oticanje i zadržavanje vode u telu je vrlo česta pojava u trudnoći i skoro svaka trudnica se susretne sa ovim problemom. Samim tim prirodni diuretici zvuče kao odlično rešenje za ovaj problem.

Ipak, prirodne diuretike kao što su čajevi, u trudnoći nikako ne bi trebalo uzimati na svoju ruku. U većini slučajeva problem sa oticanjem se može rešiti ukoliko regulišete ishranu, izbacite tešku i masnu hranu i počnete da pijete više tesčnosti, pre svega vode, u toku dana.

Ako pak postoji potreba za upotrebom neke vrste diuretika onda će isti biti prepisani od strane lekara.

Top 10 najboljih prirodnih diuretika

Podelićemo sa vama neke od najboljih prirodnih diuretika. To mogu biti namirnice koje stimulišu oslobađanje viška vode iz organizma, ali i lekovito bilje koje je odlično za rešavanje ovog problema.

1. Čaj od peršuna

Jedan od najpoznatijih i definitivno najbolji prirodni diuretik je čaj od peršuna. Čaj od lišća ove biljke je bogat vitaminima, odlično pomaže pri izbacivanju vode iz tela, a odličan je i kao pomoćnik ako želite da smršate.

2. Čaj od uve – možda najpoznatiji diuretik

Pored toga što je odličan prirodni diuretik čaj od uve ima i blagotvorno dejstvo na urinogenitalni trakt i pomaže pri lečenju različitih urinarnih infekcija.

3. Čaj od korena maslačka

Maslačak nije samo običan cvet koji raste svuda već i moćna biljka koja pospešuje rad bubrega i deluje kao odličan diuretik. Za čaj se koristi suvi koren maslačka.

4. Čaj od crvenog gloga

Čaj od crvenog gloga je odličan ukoliko imate problem sa zadržavanjem mokraće u organizmu jer sjajno stimuliše mokrenje.

Tri šolje čaja

5. Zeleni čaj

Pored toga što je odlična alternativa kafi, zeleni čaj je i sjajan čistač organizma, pomaže pri izbacivanju viška tečnosti iz organizma, delotvoran je u borbi protiv celulita i pomaže pri mršavljenju.

6. Čaj od iđirota

Iako čudnog imena, ova biljka je odavno poznata u narodu po svom blagotvornom dejstvu. Čaj od iđirota pomaže pri detoksikaciji organizma i kod bubrežnih oboljenja.

7. Čaj od rastavića

Za pripremu čaja koristi se nadzemni deo biljke rastavić, a često se koristi kao dodatak pri lečenju urinarnih infekcija i upale mokraćnih kanala. Dobar diuretik.

8. Čaj od kukuruzne svile

Čaj pripremljen od osušene kukuruzne svile pomaže pri izlučivanju mokraće i često se koristi kod upale mokraćnih kanala i urinarnih infekcija.

9. Špargla

Možete je pripremati kako god želite, uživati u njenom ukusu, ali i blagodetima na bubrege. Ipak, ne preporučuje se da je koriste osobe koje pate od bubrežnih oboljenja.

10. Sok od celera

Sok od stabljike celera je odličan dodatak ishrani ukoliko želite da očistite organizam od nakupljenih toksina, a isto tako je i odličan diuretik.

Može li se preterati sa diureticima?

Kao i pri upotrebi bilo kakvog drugog preparata ili leka i sa korišćenjem prirodnih diuretika trebalo bi biti umeren.

S obzirom da je glavni zadatak diuretika da stimuliše izbacivanje viška vode iz organizma preterana konzumacija istih, posebno biljnih čajeva, može dovesti do dehidratacije organizma.

Ne odlažite promenu: informišite se, otkrijte koji diuretik najviše prija vašem organizmu i pripremite se za leto na potpuno prirodan i zdrav način!

NEWSLETTER

Moj Wiener portal