Oktobar – mesec svesnosti o raku dojke

Širom sveta mesec oktobar je obojen u ružičastu boju, koja bi trebalo da nas podseća na ne tako ružičastu temu.

Ružičasta boja nas podseća na sve one hrabre žene koje se trenutno bore ili su se borile i pobedile, ali i na one koje nisu uspele da pobede opaku bolest zvanu – rak dojke.

Mesec oktobar i ružičasta boja su tu da nas podsete da tokom cele godine moramo da razmišljamo o ovoj temi, da podržimo one koji se bore protiv raka dojke, ali i da vodimo računa o sebi, svom zdravlju i da inspirišemo druge da to isto čine.

Šta je to rak dojke i ko može da oboli?

Rak dojke je zloćudni tumor koji nastaje u tkivu dojke kada normalne ćelije promene svoju funkciju i počnu da uništavaju tkivo koje je zdravo.

Najčešći zloćudni tumor kod žena je upravo rak dojke, ali postoje slučajevi da su i muškarci oboljevali od ove bolesti.

Žene koje spadaju u rizičnu grupu:

  • One čije su bake, majke, tetke ili sestre imale rak dojke;
  • One koje nisu rađale ili su rađale posle 30. godine života;
  • One koje su imale prvu menstruaciju pre 12. godine života ili poslednju posle 50. godine.

Zloćudni tumor sa dojke može da se proširi i na druge organe – na jetru, pluća, kosti, pa čak i mozak.

PREPORUKA: U cilju prevencije bolesti i prevencije neželjenih događaja, razmislite o osiguranju života po pristupačnoj ceni. Wiener Städtische Riziko osiguranje je uz vas i u najtežim životnim trenucima.

Koji su simptomi raka dojke

Najčešći simptom koji se javlja u slučaju raka dojke je čvor u dojci i u većini slučajeva žene same mogu da napipaju taj čvor.

Čvor može biti bezbolan, ali i bolan na dodir. Pored toga mogu se javljati i drugi simptomi, koji su obično promene na bradavicama ili na samoj dojci.

Upravo zbog toga je potrebno redovno vršiti samopregled dojki i bradavica, kako bi na vreme mogli da primetite bilo kakve promene.

Često promena na dojci, kao što je čvor ne znači da je u pitanju rak dojke, već samo benigna promena. Ali čim se primeti bilo kakva promena potrebno je otići na pregled kod specijaliste kako bi se utvrdilo o čemu se tačno radi.

Preventivni pregledi život znače

Pored samopregleda koji mogu da se obavljaju na vrlo jednostavan način kod kuće i to jednom mesečno, potrebno je redovno ići i na preventivne preglede.

Preporučuje se odlazak na ultrazvuk dojki na svake tri godine za devojke koje imaju više od dvadeset godina, a za žene koje imaju više od četrdeset godina jednom godišnje.

Ultrazvuk dojki je jednostavan, bezbolan i bezopasan pregled, pa je pogodan i za trudnice.

Ultrazvuk dojke vam može spasiti život, jer se rak dojke koji je otkriven u ranoj fazi leči.

Poražavajuća statistika

Kako u svetu, tako i u Srbiji upravo je rak dojke odgovoran za smrt mnogih devojaka i žena. A ono što je najtužnije je to da ne izgleda kao da će se nešto promeniti na bolje.

Razlog tome je što je rak dojke i danas u 21. veku tabu tema, nešto o čemu se ne priča dovoljno i nešto čemu se ne pridaje dovoljno značaja. Mnoge žene veruju da one ne mogu dobiti rak, mnoge ni ne razmišljaju o tome, dok se druge plaše pregleda i šta on može doneti.

  • Tokom 2018. godine u svetu je registrovano 2,1 milion novih slučajeva raka dojke kod žena, a 600.000 slučajeva je rezultiralo smrću.
  • U Srbiji oko 4.600 žena svake godine oboli od raka dojke, a 1.600 žena umre.

Budite svesni tokom cele godine

Nemojte dozvoliti da nakon završetka oktobra zaboravite na ovu priču i neka vas ružičasta boja podseća na borbu protiv raka dojke tokom cele godine.

Budite snažne; brinite o sebi i o ženama koje volite. Vršite samopreglede redovno, idite na preglede redovno i inspirišite druge žene iz vašeg okruženja da to isto rade.

I zapamtite – 5 minuta samopregleda vam može spasiti život.

OZNAKE: dojkarakrak dojke

NEWSLETTER

Moj Wiener portal