Digitalni život: Kako plavo svetlo utiče na nas

U današnje vreme digitalni uređaji su neizostavni deo naših života. Ovi uređaji emituju plavo svetlo, koje na različite načine može uticati na naše zdravlje.

Plava svetlost - Muškarac leži u krevetu i gleda u ekran mobilnog

Većina nas provodi značajan deo dana koristeći pametne telefone, tablete i računare. Upravo zato je za sve nas veoma važno da shvatimo kako plavo svetlo deluje na naše zdravlje i šta možemo učiniti da smanjimo negativne efekte.

Izvori plavog svetla

Plavo svetlo ne dolazi samo od sunca već i od naših omiljenih digitalnih uređaja. Pošto su ovi uređaji svuda oko nas, utiču na sve, bez obzira na starost i pol.

 • LED osvetljenje: Plavo svetlo postoji i u modernom LED osvetljenju koje se koristi u domovima, školama i na radnim mestima, čime se dodatno povećava naša svakodnevna izloženost.
 • Napredak tehnologije: Kako tehnologija napreduje, novi modeli ekrana i uređaja često emituju veće količine plavog svetla, što povećava ukupnu izloženost plavom svetlu.
 • Sveprisutnost digitalnih uređaja: Od pametnih telefona do tableta i računara, plavo svetlo je konstantan pratilac u našem digitalnom dobu, pa je zato još važnije razumeti kako to plavo svetlo utiče na sve nas.

Pozitivan uticaj plavog svetla

Plavo svetlo ima nekoliko ključnih uloga koje pozitivno utiču na naše zdravlje i dobrobit.

 • Održavanje budnosti i fokusa: Plavo svetlo stimuliše naš mozak, pomažući nam da ostanemo budni i koncentrisani tokom dana. Ovo je posebno korisno u jutarnjim satima ili tokom posla koji zahteva mentalnu pažnju.
 • Poboljšanje mentalne agilnosti i pamćenja: Istraživanja pokazuju da plavo svetlo može pozitivno delovati na kognitivne funkcije, uključujući pamćenje i brzinu obrade informacija, što je korisno u učenju i obavljanju kompleksnih zadataka.
 • Podizanje raspoloženja: Plavo svetlo može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome depresije, naročito tokom zimskih meseci, kada je prirodne sunčeve svetlosti manje. Ovo je poznato kao efekat „plavog neba”, koji pruža osećaj energije i optimizma.
 • Regulacija cirkadijalnog ritma: Plavo svetlo igra ključnu ulogu u regulisanju našeg unutrašnjeg biološkog sata ili cirkadijalnog ritma. Pravilna izloženost plavom svetlu tokom dana može pomoći u uspostavljanju zdravog obrasca spavanja i budnosti.
 • Poboljšanje opšteg zdravlja: Pravilno izlaganje plavom svetlu, posebno tokom jutarnjih sati, može doprineti boljem opštem zdravlju, uključujući jačanje imunološkog sistema i poboljšanje metaboličkih funkcija.

Kada razumemo kako plavo svetlo utiče na nas, to nam može pomoći da pravilno koristimo digitalne uređaje i da maksimalno iskoristimo prednosti plavog svetla, dok istovremeno umanjujemo potencijalne rizike.

Žena u krevetu gleda u ekran laptopa ne zna da plavo svetlo nije dobro po zdravlje

Štetnost plavog svetla

Iako plavo svetlo ima prednosti, važno je biti svestan i potencijalnih rizika koji su povezani s previše plavog svetla.

 • Očni zamor: Dugotrajno gledanje u ekrane, posebno na malom rastojanju, može izazvati očni zamor. Ovo stanje je poznato kao sindrom računarskog vida i manifestuje se simptomima kao što su crvenilo očiju, osećaj peckanja ili umora u očima.
 • Zamagljen vid: Produženo fokusiranje na ekrane računara ili drugih digitalnih uređaja može zamagliti vid. Ovaj problem može biti privremen, ali često zahteva odmor od ekrana ili korišćenje odgovarajućih naočara za rad na računaru.
 • Suve i iritirane oči: Manjak treptanja dok gledamo u ekrane smanjuje prirodno vlaženje oka, zbog čega se stvaraju suvoća i iritacija. Ovo može povećati rizik od upala očiju i dugoročnih oštećenja površine oka.
 • Glavobolje: Izloženost plavom svetlu, posebno u večernjim satima, može izazvati napetost u očima i glavobolje. Ovo je posebno izraženo kod osoba koje provode mnogo vremena radeći na računarima ili koristeći mobilne uređaje.
 • Poremećaj sna: Intenzivno izlaganje plavom svetlu, posebno pre spavanja, može poremetiti proizvodnju melatonina, hormona koji reguliše san. Zbog ovoga možete imati poteškoće da zaspite, kvalitet sna će biti loš i osećaćete se umorno.

Svest o ovim rizicima je prvi korak ka njihovom smanjenju. Pravilna upotreba digitalnih uređaja, kao i redovni odmori od ekrana mogu pomoći u smanjenju negativnih efekata plavog svetla na naše zdravlje.

Muškarac sa naočarima za zaštitu od plavog svetla

Kako smanjiti izlaganje

Da bismo se zaštitili od potencijalno štetnih efekata plavog svetla, postoji nekoliko strategija koje možemo primeniti.

 • Redovni pregledi očiju: Ovi pregledi su ključni za sve starosne grupe. Oni ne samo da otkrivaju bilo kakve probleme sa vidom već i omogućavaju rano prepoznavanje simptoma koji mogu biti povezani sa prekomernim izlaganjem plavom svetlu.
 • Ograničavanje vremena provedenog pred ekranom: Posebno je važno za decu i adolescente, čiji se vid i mozak još uvek razvijaju. Postavljanje vremenskih ograničenja za korišćenje digitalnih uređaja može pomoći da se smanji izloženost.
 • Zaštitne folije za ekrane: Ove folije mogu efikasno smanjiti količinu plavog svetla koje dolazi sa ekrana uređaja, time štiteći oči od prekomernog izlaganja.
 • Izbor uređaja sa ugrađenom tehnologijom za smanjenje plavog svetla: Neki moderni uređaji imaju opcije ili filtere koji smanjuju količinu emitovanog plavog svetla, što može mnogo pomoći, posebno pri korišćenju uređaja u večernjim satima.
 • Pravilo 20-20-20: Ovo je jednostavna metoda za smanjenje očnog zamora – nakon svakih 20 minuta provedenih gledajući u ekran treba napraviti pauzu od 20 sekundi i fokusirati se na nešto što je udaljeno najmanje 20 metara.
 • Antirefleksivna sočiva: Ova sočiva mogu smanjiti odblesak ekrana i pomoći da se smanji izloženost plavom svetlu, posebno ako provodite mnogo vremena radeći na računaru.
 • Noćni režim na uređajima: Većina modernih uređaja nudi opciju noćnog režima, koji smanjuje plavo svetlo i zamenjuje ga toplijim tonovima, što može umanjiti negativan uticaj na san.

Ako primenjujete ove metode, možete smanjiti potencijalne negativne efekte plavog svetla na zdravlje, naročito na oči i kvalitet sna.

Zaključak

U našem sve digitalizovanijem svetu ključno je biti svestan uticaja plavog svetla na zdravlje. Uz pravi pristup možemo umanjiti njegove negativne efekte. To uključuje balansiranje izloženosti plavom svetlu s vremenom provedenim daleko od ekrana, edukaciju o njegovim efektima i uvođenje zdravih navika koje čuvaju dobro zdravlje.

Kao što smo pomenuli, određena tehnološka unapređenja poput uređaja sa kontrolom plavog svetla, ali i aplikacija za upravljanje vremenom pred ekranom takođe mogu pomoći. Uz ove mere moguće je iskoristiti prednosti digitalne ere a da ne ugrozimo svoje zdravlje.

NEWSLETTER