Raskrinkavamo mitove o menopauzi

Menopauza predstavlja prirodan proces u životu svake žene i podrazumeva prestanak menstrualnog ciklusa, a samim tim i prestanak plodnosti. Iako je ovo normalan proces, može izazvati čitav spektar fizičkih i emocionalnih problema s kojima je teško nositi se. Dodatna otežavajuća okolnost je to što sa svih strana dolazi pregršt informacija o menopauzi i žene više ne znaju kome da veruju, pa im je još teže da prežive ovu fazu života.

Mitovi i zablude o menopauzi

U ovom članku ćemo proći kroz neke od najčešćih mitova i saznaćete šta je zapravo istina i kako da sebi olakšate put kroz ovo doba.

Mit 1: neophodna je hormonska terapija

Među najčešćim zabludama o menopauzi jeste ona da ćete simptome jedino moći da kontrolišete hormonskom zamenskom terapijom. Istina je da je ova terapija samo jedna od mogućnosti i svakako da nije za svaku ženu jer je svačiji organizam drugačiji. Hormonska zamenska terapija može ublažiti valunge i druge simptome menopauze, ali postoje i određeni rizici, npr. rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Najvažnije je da pronađete lekara u kog ćete imati poverenja i kog ćete moći sve da pitate, pa ćete zajedničkim snagama utvrditi da li je ovakva terapija adekvatna za vaše stanje.

Mit 2: menopauza označava kraj seksualnog života

Ovo je još jedan mit o menopauzi i izaziva dodatni strah u svakoj ženi. Činjenica je da menopauza nikako ne predstavlja kraj seksualnog života. Štaviše, mnoge žene uživaju u seksualnim odnosima tokom menopauze i dugo nakon nje.

Naravno, postoje određene promene u organizmu, pa ćete možda morati da koristite više lubrikanta ili neku dodatnu estrogensku terapiju, ali neka vas to ne sputava. Sa lekarom porazgovarajte o svim teškoćama na koje nailazite, sigurno će vam predložiti neko rešenje, a najbitnije je da znate da niste jedini sa tim problemom. Zato budite slobodni da pitate sve što vas interesuje i poboljšajte svoj život.

Mit 3: menopauza izaziva gojenje

Ovo je samo još jedan u nizu mitova i nikako nije pravilo jer će svaka žena drugačije odreagovati na hormonske promene. Istina je da se neke žene ugoje zbog menopauze i to se uglavnom dešava zato što se smanji nivo estrogena i metabolizam postane drugačiji.

Ipak, to ne treba da vas plaši. Rešenje je tu: zdrava ishrana i fizička aktivnost. Obavezno pratite i primenjujte sve što vam odgovara i daje rezultate, uvek ima načina da pobedite problem, a ako ne možete same, potražite pomoć nutricioniste i trenera.

Mit 4: menopauza izaziva osteoporozu

Iako je istina da menopauza može povećati rizik od osteoporoze, to ne mora biti sudbina svake žene. Gubitak koštane mase možete sprečiti malim promenama u načinu života. Preporučuje se da redovno vežbate i da unosite dosta namirnica bogatih kalcijumom i vitaminom D.

Ukoliko ipak obolite od osteoporoze, to nije kraj sveta i ne očajavajte. Sa lekarom se konsultujte o tome kako da upravljate svojim stanjem i živite što je lagodnije moguće.

Mit 5: menopauza povećava rizik od srčanih oboljenja

Srčana oboljenja se javljaju tokom menopauze, ali ona nisu nužno izazvana ovim stanjem. Zapravo, srčana oboljenja se javljaju zbog udruženih faktora poput starenja, visokog krvnog pritiska i nezdravog načina života.

Vrlo je bitno da živite što je zdravije moguće i da vodite računa o zdravlju kako biste sprečili ili bar držali pod kontrolom razna srčana oboljenja.

Mit 6: menopauza utiče na mentalno zdravlje

Ovo je zapravo velika istina jer se u menopauzi menja hormonalna slika, što često izaziva promene raspoloženja, razdražljivost i depresiju. Izuzetno je važno da se ovi simptomi prepoznaju i da se o njima govori, a ako postanu prilično intenzivni, onda treba potražiti pomoć od stručnog lica.

Svakako, preporučuje se da se vodi što mirniji život, da se upražnjava redovna fizička aktivnost, kao i da se što više izbegavaju stresne situacije.

Mit 7: zbog menopauze se spava lošije

S obzirom na to da valunzi i noćno znojenje mogu poremetiti san, žene lošije spavaju u ovom periodu, tako da ovo i nije mit, već činjenično stanje. Iako deluje da nema pomoći, možete preduzeti neke mere i poboljšati svoj san. Neka vam soba uvek bude hladnija, provetrena i udobna, izbegavajte kofein i alkohol pre spavanja i trudite se da na vreme idete u krevet.

Mit 8: alternativna medicina ublažava simptome menopauze

Sa svih strana nas bombarduju primamljivim naslovima o tome da ćemo nekom alternativnom terapijom rešiti probleme izazvane menopauzom. Najćešće su u pitanju neki biljni suplementi (tinkture i čajevi), akupunktura i joga.

Iako neki od ovih načina mogu ublažiti vaše stanje, ne postoje medicinski dokazi da mogu biti efikasni na duge staze.

Ako se ipak odlučite za neko od ovih rešenja, naročito mislimo na biljne suplemente, obavezno sa lekarom proverite da li mogu umanjiti dejstvo neke vaše terapije ili nose neke druge rizike.

Zaključak

Neminovno, menopauza je jedno izazovno razdoblje za svaku ženu i normalno je da osećate određene probleme. Međutim, bitno je da znate da ovde nije kraj života, samo treba da se okrenete onom načinu života koji ima najveće dobrobiti za vas. Svakako, neke smernice ostaju iste kao i ranije: zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost, redovan i kvalitetan san, smanjenje stresa.

Treba zapamtiti da je ovo jedan prirodan proces i da niste same u tome, svaka žena pre ili kasnije iskusi sve čari menopauze i zato je važno čuti i druga iskustva, ali i stručno mišljenje lekara.

 

NEWSLETTER