Spremni smo za 2023.

Bliži se kraj godine: gradovi su već uveliko okićeni, prodavnice pune, kese sa poklonima koji će se naći ispod jelki šuškaju na svakom ćošku, a vazduh miriše na kuvano vino i cimet rolnice. Ova slika je možda moguća u prazničnim filmovima, u stvarnosti ona ipak izgleda malo drugačije.

Decembar, osim pozitivnog raspoloženja, često donosi i stres, rokove, kao i grižu savesti zbog svega što smo mogli, a nismo uradili u godini koja je iza nas.

Ne dozvolite da vas ovaj osećaj pobedi – Nova godina neće ništa značajno svojim dolaskom doneti. Vi ste ti koji pravite promene i sada imate novu priliku, od čak 365 dana da ostvarite sve što ste zamislili! A evo i kako:

Ne postavljajte sebi nerealne ciljeve

Kada snovima damo ime i stavimo ih na papir, oni deluju jasnije, stvarnije i veća je šansa da ćemo uraditi nešto da se oni i ostvare. No, koliko god da su praznici vreme čuda – budite realni u pogledu svojih ciljeva i rokova koje sebi postavljate. Često previsoka očekivanja za posledicu ostave razočaranje i nezadovoljstvo sobom. Ne dozvolite da se to desi!

Napravite svoju knjigu ciljeva i snova: sami osmislite njen izgled, koncepciju i oblik. To će biti divno provedeno vreme za rad na sebi, kreativnost, ali i prvi korak na putu do ostvarenja.

Nema čarobnog i brzog rešenja

Svaka promena, bilo da je mala, svakodnevna korekcija životnog stila ili neka važna životna odluka koju ste rešeni da donesete, iziskuje vreme i rad.

No, to ne treba da vas plaši! Često se na samom putu do cilja steknu neka divna iskustva, pronađu istomišljenici i na cilju shvatite da je put – sam po sebi, bio još i veći užitak od samog cilja!

Prvi korak je težak, ali…

… donosi veliko zadovoljstvo. Bez tog prvog koraka, neće biti ni cilja i zato – hrabro iskoračite iz svoje zone udobnosti i upustite se u avanturu! Neće biti lako, ali pomislite na sve one ljude koji su menjali svet, čije su priče menjale i oblikovale naše života. Sigurno i njima nije uvek bilo lako, ali su bili hrabri i odlučni da uspeju i – gle čuda – mi danas znamo za njih.

Ovo je važna lekcija bilo da je promena koju želite velika ili mala: nije lako, ali jednog dana može biti divno!

Ne ostvarujte baš sve želje 🙂

I, za kraj, imajte na umu da je smisao života sanjanje i da je čitava magija praznika i želja u ponoć besmislena ukoliko dosanjate baš sve što ste naumili. Sanjajte korak po korak. Uživajte u svakom od njih. Možda su ti koraci nekom mali, samo vi znate šta ste sve morali da uradite kako bi do njih došlo. Budite ponosni na sve što jeste i što tek možete biti, u danima koji dolaze.

Nema malih i velikih ciljeva, želja i snova. Ne poredite se sa drugima – već sa sobom kakvi ste juče bili. Ako vam se ova slika sviđa, znaćete da ste na dobrom putu. Budite hrabri – dopustite sebi da ponekad  i pogrešite.

Samo polako, korak po korak.

Budite dobri, i dobro.

2023. spremni smo!

OZNAKE: 2023nova godina

NEWSLETTER