Upala uha kod dece i odraslih

Uho je najosetljivije čulo čoveka, pa je kao takvo veoma podložno raznim zapaljenskim procesima. Upale uha su čest zdravstveni problem, posebno kod dece. Praćene su neprijatnim bolom i ponekad mogu da izazovu teže komplikacije i štetne posledice.

Žena se drži za uvo jer joj smeta upala uha

Zapaljenski procesi mogu da pogode svaki deo uha. Ipak, u većini slučajeva reč je o upali srednjeg uha, medicinski poznatog kao “otitis media”.

Građa uha

Za bolje razumevanje ovih zdravstvenih problema u nekoliko reči ćemo opisati uho – važan i složen organ.

Uho čine spoljašnje, srednje  i unutrašnje uho, kao i slušni kanali i centri.

Spoljašnje uho, sastavljeno od slušne školjke i spoljašnjeg kanala, završava bubnom opnom.

Prostor ispunjen vazduhom između bubne opne i unutrašnjeg uha je srednje uho. U njemu su smeštene vrlo osetljive koščice: čekić, nakovanj i uzengija koje imaju značajnu ulogu u slušnoj funkciji uha, prenoseći zvučne vibracije od bubne opne do unutrašnjeg uha.

U unutrašnjem uhu se zvučne vibracije pretvaraju u električne signale koje slušnim nervima stižu do mozga.

Ko najčešće dobija upale uha?

U detinjstvu su upale uha, pored prehlada, najčešća bolest. Najugroženija su deca uzrasta između trećeg meseca i treće godine života. Procenjuje se da oko 25% dece ima ponovljene infekcije uha i kasnije.

Odrasli, takođe, mogu dobiti upalu uha, ali je to neuporedivo ređe nego kod dece.

Zašto se javlja upala uha

Gotovo 80% upala srednjeg uha izazvano je nekom bakterijskom ili virusnom infekcijom, kao posledica upale gornjih disajnih puteva.

Kod novorođenčadi najčešći uzročnici su stafilokoke i ešerihija koli, dok kod dece školskog uzrasta i odraslih, infekciju izazivaju streptokoke.

Da dodamo da:

  • Sklonost ka upalama uha može postojati u porodici;
  • Alergije izazivaju upale nosnih prolaza i gornjih disajnih puteva;
  • Neretko upale uha nastaju nakon trauma u toku letenja avionom, ronjenja ili kao posledica akustične traume;
  • Ljudi sa hroničnim bolestima imaju veću šansu da dobiju upalu uha, posebno oni sa slabim imunitetom i hroničnim respiratornim bolestima, poput cistične fibroze i astme.

Simptomi koji prate upalu uha

Bol je, sigurno, karakterističan simptom upale srednjeg uha. Odrasli i starija deca jasno pokazuju, izražavaju taj neprijatni doživljaj.

Kod odojčadi i sasvim male dece nije teško uočiti znake koji ukazuju na upalu uha, kao što su trljanje, čupanje uha, praćeno jakim, neprekidnim plačom. Pored toga, dete je nervozno, razdražljivo, bez sna, jer se bol pojačava dok leži i pritisak u uhu raste.

Gubitak apetita je posebno uočljiv kod male dece. Gutanje menja pritisak u uhu, što stvara veći bol i umanjuje želju za hranom.

Upale uha izazivaju povišenu telesnu temperaturu, pa gotovo polovina dece ima groznicu koja prati infekciju uha.

Ako pukne bubna opna, tada se zapaža žuta, bela ili smeđa tečnost koja curi iz uha.

Lekarka pregleda pacijentkinji uvo

Dijagnostikovanje

Specijalista otorinolaringolog može koristeći instrument otoskop da proveri da li je bubna opna uha zahvaćena infekcijom. Tada je ona otečena, crvena. Pneumatski otoskop može da proveri tečnost u srednjem uhu. Bubna opna se neće pomerati lako ako u uhu ima tečnosti.

Kada odrasli pacijent ili dete ima dugotrajne, uporne i česte infekcije uha, lekar audiolog može uraditi i test sluha, kako bi proverio da li eventualno postoji oštećenje sluha.

Terapija upale uha

Nekada blaže upale srednjeg uha prođu spontano. Ali, ako bol i upala ne prolaze, treba se javiti lekaru radi blagovremenog lečenja.

Kao što smo rekli, upalu uha često prati povišena temperatura, pa je dovoljan unos tečnosti preko potreban u periodu lečenja. Uz odgovarajuću terapiju, upala uha je bolest sa dobrom prognozom.

Kada je to potrebno, terapija je antibiotska, odnosno prilagođena uzročniku – bakterijska ili virusno-bakterijska. Obavezna je primena dekongestivnih kapi ili spreja, kao i upotreba sirupa za razređivanje sekreta.

Ako se lekar odluči za primenu antibiotske terapije, treba se potpuno pridržavati propisane doze. Poboljšanje obično nastupi već posle dva-tri dana i bol može nestati, ali ne treba prekidati sa započetom terapijom, jer se upala uha može ponovo vratiti.

Uz to, u lečenju se koriste i kapi koje treba da ublaže ili eliminišu bol, kao i groznicu zbog povišene temperature. Bolovi postaju intenzivniji pred spavanje, pa se preporučuju topli oblozi na spoljašnjoj strani uha.

Mere prevencije mogu smanjiti rizik

Evo nekih mera koje mogu smanjiti rizik od pojave upale uha, kako kod odraslih, tako i kod dece:

  • Studije su pokazale da pušenje, čak i pasivno, može povećati rizik od upale uha;
  • Alergijske reakcije uzrokuju pojavu upale i sluzi, što može povećati verovatnoću infekcije uha;
  • Infekcije uha najčešće počinju prehladom. Zato treba učiniti sve kako bi se prehlade sprečile, posebno tokom prve godine života deteta;
  • Preporučuje se da se beba doji u periodu od 6 do 12 meseci. Antitela u majčinom mleku smanjuju učestalost pojave upale uha;
  • Redovnom vakcinacijom dodatno se smanjuje mogućnost pojave virusnih infekcija, pa i učestalost pojave upale uha.

Pomoć stiže i iz sveta biljaka

Kod upale uha delotvornim su se pokazali i topli oblozi od luka, pomešanog sa listovima kelja i kupusa. Mogu se zameniti i oblogama od vrućeg krompira.

Narodna medicina poznaje i preporučuje mnoge biljke zbog njihovih lekovitih svojstava, poput hajdučke trave, od koje treba pripremiti i piti čaj. Od čuvarkuće se koristi svež sok kojim treba  ispirati bolno uho.

Maslinovo ulje i ovde može pomoći. Namočite komad gaze mlakim maslinovim uljem i stavite u upaljeno uho, pa to ponavljajte nekoliko dana.  Može se koristiti i u kombinaciji sa sokom od belog luka.

Da zaključimo

Upale uha su česta pojava kod beba i male dece. U ovom uzrastu obično ne predstavljaju veliki problem, pa, uz preduzeto lečenje neće ostaviti posledice na zdravlje deteta i kvalitet sluha.

Kod odraslih osoba upale uha su ređe, ali i upornije, teže se leče, pa je verovatnoća da izazovu ozbiljnija oboljenja i prerastu u hroničnu infekciju veća. U svakom slučaju, upale uha treba blagovremeno i adekvatno lečiti.

OZNAKE: otitisuhoupalaupala uha

NEWSLETTER

Moj Wiener portal