1. decembar – svetski dan borbe protiv AIDS-a

Prvi decembar je već nekoliko decenija poznat kao dan kada se u svetu, ali i kod nas obeležava Dan borbe protiv side (AIDS-a). Ovaj dan je posvećen podizanju svesti i razbijanju predrasuda o ovoj podmukloj bolesti. Takođe, 1. decembar 1988. godine, pored toga što je bio prvi svetski dan borbe protiv side, bio je i prvi globalno ustanovljen dan zdravlja.

Međunarodni dan svesnosti - AIDS

Kada se prvi put pojavila ova bolest, donela je i mnogo kontroverzi, netačnih informacija, a za mnoge je bila i ostala tabu tema. Upravo zbog toga se ovaj dan obeležava kao dan borbe protiv side i kao dan edukacije i tolerancije.

Ako ste do sada čuli za sidu, sigurno ste čuli i za HIV, a i za AIDS. Ove pojmove mnogi mešaju i ne znaju tačno šta koji pojam znači. S obzirom na to da je ovaj dan rezervisan za edukaciju, potrudićemo se da vam približimo ove pojmove.

Šta je HIV?

HIV nije isto što i sida ili AIDS. HIV je virus koji izaziva sidu. To je virus humane imunodeficijencije, koji oslabljuje imunitet zaražene osobe, zbog čega ona postaje podložna drugim različitim infekcijama, bolestima i tumorima.

HIV se prenosi na sledeće načine:

  • preko zaražene krvi,
  • seksualnim putem
  • i sa zaražene majke na dete.

Najčešće je ovo polno prenosiv virus. Osobe zaražene virusom HIV društvo je u početku odbacivalo i diskriminisalo jer se verovalo da se virus može preneti dodirom ili kapljičnim putem. Danas ipak znamo da to nije istina i da se virus HIV ne prenosi kapljičnim putem, niti dodirom. Ne možete se zaraziti ovim virusom ukoliko zagrlite zaraženu osobu, rukujete se sa njom, pa čak ni ako se poljubite ili koristite neke zajedničke stvari.

Šta je AIDS?

AIDS je sindrom stečene imunodeficijencije, kod nas poznat kao sida, i poslednji stadijum infekcije virusom HIV. Osobe koje se zaraze virusom HIV sa njim mogu živeti godinama pre nego što dođe do stadijuma u kom se javlja sindrom stečene imunodeficijencije.

U proseku, period do pojave side može trajati od dve do deset godina, ali su poznati slučajevi osoba koje su živele sa virusom HIV i do 50 godina. Da bi se vodio kvalitetan život i odložio poslednji stadijum ove bolesti, potrebno je redovno koristiti adekvatnu terapiju antiretroviralnim lekovima. Ovakva terapija je neophodna jer standardno jačanje imuniteta nije moguće.

Ne postoji lek protiv side, niti je moguće izlečiti se od ove bolesti. Za sidu je specifično što zaražene osobe ne umiru direktno od nje, već od posledica drugih bolesti koje su se pojavile zbog ugroženog i gotovo nepostojećeg imunog sistema.

Statistika u Srbiji

  • Godine 2022. u Srbiji je porastao broj novozaraženih virusom HIV.
  • Od početka epidemije HIV-a, 1985. godine, u Srbiji je registrovano više od 4.300 zaraženih osoba ovim virusom.
  • Ipak, veruje se da je realna cifra zaraženih duplo veća nego zvanična.

Budimo tolerantni

U početku su osobe zaražene HIV-om retko dobijale podršku okoline, kako u svetu, tako i u Srbiji. Danas se situacija dosta popravila, ali, nažalost, osobe koje žive sa HIV-om i dalje se svakodnevno susreću sa diskriminacijom.

Kako bi se stalo na kraj diskriminaciji, potrebno je da razgovaramo o ovoj temi, da širimo znanje koje imamo i edukujemo one koji o ovome ne znaju mnogo. Budite promena koju želite da vidite u svetu i ne dozvolite diskriminaciji da bude sastavni deo vašeg društva.

Prevencija je ključ

Jedan od najbitnijih momenata u edukaciji o ovom virusu i bolesti jeste razgovor o prevenciji. Najbolji način da se izbegne zaražavanje HIV-om je korišćenje prezervativa prilikom seksualnih odnosa, pogotovo ukoliko često menjate partnere.

Testirajte se

Ako sumnjate da ste se zarazili virusom HIV ili smatrate da ste se našli u rizičnoj situaciji, najbolji način da razbijete sumnju jeste da se testirate. Svaka osoba u Srbiji ima pravo da se besplatno testira na HIV i to je moguće uraditi u 25 centara za javno zdravlje, koji nude i besplatno savetovanje. Testiranje je takođe moguće uraditi u mnogim privatnim laboratorijama.

Pre testiranja bitno je znati da je neophodno sačekati minimalno pet nedelja nakon potencijalne rizične situacije kako se ne bi dobili lažno negativni rezultati. Nakon ovog perioda možete se testirati, a time radite nešto vrlo bitno: bivate odgovorni i prema sebi, ali i prema društvu.

OZNAKE: AIDSHIVSIDA