Jačanje imuniteta

Vreme je za jačanje imuniteta. Da li je potrebno da pojašnjavamo zašto? Sama činjenica da čitate ovaj tekst govori da ste upoznati šta se oko vas (a možda i u vama) dešava i da je danas najbolja investicija ulagati u sebe i svoje odbrambene snage, a one su objedinjene pod jednom zastavom na kojoj piše: dobar imunitet!

Ako očekujete recepte za čudotvorne preparate koji će preko noći napraviti čudo i ojačati vaš imunitet – onda ovaj tekst nije za vas. Takođe, nije za vas ako ne želite i vi da učestvujete u sopstvenoj zaštiti već sve prepuštate drugima.

Članak se sastoji od dva dela – u prvom su obrađene teme šta sve pomaže boljem imunitetu a šta odmaže. U drugom delu je fokus na namirnicama koje mogu pomoći da se imunitet drži na „visokom nivou“ naravno – uključujući i preporuke iz prvog dela.

jačanje imuniteta

I deo – Najčešća pitanja

Počnimo od stvari koje nas okružuju i situacija u koje dospevamo i pogledajmo kako one utiču na imunitet:

Da li je stres loš za imunitet?

Malo stresa je u redu, a mnogo šteti imunitetu.

Hronični stres slabi imuni sistem i povećava rizik od bolesti. Podložniji smo virusnim infekcijama, uključujući respiratorne probleme – prehlade, grip pa i korona virus. Stres pored ostalog dovodi i do oslobađanja histamina, a gde je histamin tu su i različite alergije.

Stresa se možete uspešno osloboditi stomačnim disanjem, meditacijom, vežbanjem i opuštanjem.

Da li kućni ljubimci pomažu jačanje imuniteta?

Da, vaš ljubimac blagotvorno utiče na vaš imunitet

Sigurno se pitate kako: rezultati studija pokazuju da vlasnici kućnih ljubimaca imaju niži krvni pritisak i nivo holesterola u poređenju s onima koji nemaju kućne ljubimce. Lakše podnose infekcije i bore se protiv virusa.

Takođe, vlasnici kućnih ljubimaca imali su niži ukupni holesterol i trigliceride u odnosu na one koji nemaju kućne ljubimce.

Aktivna briga i druženja sa kućnim ljubimcima  može dovesti do boljeg opšteg zdravlja srca i smanjenog rizika od srčanih bolesti.

Studije pokazuju da vlasnici pasa mogu imati i dodatne pogodnosti kada je zdravlje srca u pitanju,  zato što je svakodnevna obaveza redovnog šetanja psa prilika da budu aktivni.

Interesantno je navesti, da je  posedovanje kućnih ljubimaca u detinjstvu direktno povezano sa smanjenom podložnošću alergijama u kasnijem životnom dobu.

kućni ljubimci

Da li socijalne veze utiču na imunitet?

Vaša društvena mreža može vas učiniti jačim.

Sve je veći broj dokaza koji ukazuju da su usamljenost i socijalna izolacija veoma štetni za zdravlje. Jedno istraživanje je nedvosmisleno potvrdilo da oni s najjačim socijalnim vezama imaju znatno veću verovatnoću da će živeti duže od onih sa lošim socijalnim vezama.

Postoji mnogo načina za razvijanje i jačanje društvenih veza. Podignite telefon i redovno zovite prijatelje. Planirajte da se lično okupite, delite sa njima svakodnevne radosti pa i probleme.

Volonterski rad je takođe koristan za poboljšanje socijalnih veza. Pridružite se grupi koja ima slična interesovanja kao i vi – em ćete se dobro provesti em znate da dotična aktivnost pomaže jačanje imuniteta.

Družite se sa starim prijateljima i pronađite nove da biste ojačali i obogatili svoj društveni život.

Vi birate stanje vašeg uma

Budite pozitivni!

Očekujte dobre stvari i vaš imuni sistem će pratiti očekivanje. Uz to radite sve što treba da biste postigli to što očekujete, jer samo očekivanje bez adekvatnog delovanje nije optimizam već lažna nada.

Studija u kojoj su učestvovali studenti prava otkrila je da je njihov imuni sistem bio jači kada su se osećali optimistično. Dakle, neka optimizam radi za vas!

Vežbajte da u različitim situacijama vidite čašu napola punu, a ne napola praznu. Vežbajte zahvalnost i pronađite najmanje tri stvari u svom životu na kojima ste zahvalni svakog dana.

Zamislite najbolji ishod čak i u teškim situacijama. Možda ne možete uvek da kontrolišete događaje oko sebe, ali uvek možete da odlučite kako ćete na njih da reagujete. To je važno za jačanje imuniteta!

Smeh je ozbiljna stvar

Trbušni smeh je lek.

Da li smeh zaista može da pojača vaš imunitet? Rezultati nekih studija potvrđuju da je to moguće. U studiji na zdravim muškarcima, gledanje smešnog filma pojačalo je aktivnost prirodno odbrambenih ćelija, dok gledanje emocionalno neutralnog filma nije pojačalo funkciju imunološkog sistema.

Istraživanje o uticaju smeha na imunitet se nastavlja, a vi se trudite da se što češće smejete.

Trbušni smeh (smeh kada vam se i trbuh trese J) je sjajan osećaj a koristan je za organizam. Ne može da povredi nikoga, ali može pomoći da ojačate imuni sistem i smanjite prijemčivost za obolevanje.

Antioksidansi i jačanje imuniteta

Prva linija odbrane vaših ćelija.

Antioksidansi su jedinjenja koja se mogu naći u raznovrsnom voću i povrću i oni štite ćelije od slobodnih radikala. Inače, slobodni radikali mogu oštetiti DNK ali i ostale delove ćelija.

Voće i povrće različitih boja pruža najbolju kombinaciju zaštitnih antioksidanata za jačanje opšteg zdravlja i imuniteta. Jedite zeleno lisnato povrće, lubenice, šargarepe, različite bobice, brokoli, pomorandže, kivi, kantarion i ostale voćkice i povrćkice jarkih boja kako biste svojim ćelijama i imunološkom sistemu pružili svu prirodnu zaštitu koja im je potrebna za dobro funkcionisanje.

Domaća pileća supa sa šargarepom, celerom i drugim povrćem takođe može predstavljati blagodat za vaš imuni sistem. Setite se detinstva i toplih supa kojima su vas obilato nutkali vaši roditelji, kao moćnog oružja protiv virusa i infekcija.

Šta je sa vitaminskim dodacima?

Multivitamini mogu pomoći.

Neki stručnjaci veruju da vam svakodnevno uzimanje multivitamina može pomoći da zadovoljite  minimalne potrebe za pojedinim hranljivim sastojcima.

Za imunološku funkciju veoma su važni vitamini A, C, D i E.

Pored vitamina, minerali a naročito cink, selen i magnezijum pomažu da vaš imuni sistem funkcioniše dobro. Ovi minerali su ključni za nesmetano odvijanje mnogih reakcija u telu.

Jačanje imuniteta podrazumeva da organizam svakodnevno snabdevate kvalitetnim nutritivima – materijalom koji omogućava njegov nesmetan rad.

Šta je sa praznim kalorijama?

Bežite od njih!

Prerađena hrana (uključujući industrijske slatkiše i  napitke tipa različitih kola i sl.), brza hrana i hrana za grickanje (štapići, flipsovi, čips(ovi)…), sadrži prazne kalorije koje vašem telu ne daju vitamine, hranljive materije ili vlakna – već ih oduzimaju, praktično – kradu! Pored toga sadrže i hemikalije i konzervanse koji nisu dobri za organizam.

Ako jedete prerađenu hranu umesto hrane u njenom prirodnom i neprerađenom obliku, vaše telo će biti lišeno vitamina i hranljivih sastojaka koji mu trebaju da bi se uspešno nosilo sa svakodnevnim izazovima – fizičkim i psihičkim.

„Zaboravite“ procesiranu hranu u korist voća, povrća, mršavog mesa, zdravih masti i integralnih žitarica kako biste vašem telu i imunom sistemu dali sve što je potrebno da funkcioniše dobro i da biste bili zdravi. Prilagodite svoje prehrambene navike tako da podržavaju vaše zdravlje.

Jačanje imuniteta organizma uz pomoć biljaka i dodataka

Lekovite biljke u službi imuniteta.

Neka istraživanja sugerišu da jedinjenja u bilju i biljnim dodacima mogu poboljšati imunitet. Beli luk, mlečni čičak, ginseng, zeleni čaj, crni kumin, đumbir, majčina dušica… su samo neke od biljaka za koje se navodi da su korisne za jačanje imuniteta.

Razgovarajte sa vašim lekarem i farmaceutom pre nego što u svoj režim uključite biljke i suplemente. Razlog: Biljni dodaci mogu da proizvedu i neželjene efekte, posebno u kombinaciji sa drugim biljem, dodacima ili lekovima.

Probiotici su korisni sojevi bakterija koji takođe jačaju imunitet. Potražite dodatke probiotika sa laktobacilima i bifidobakterijama. Probiotici takođe mogu pomoći poboljšanju zdravlja digestivnog trakta.

jačanje imuniteta hranom

Jačanje imuniteta vežbanjem

Pokrenite se!

Vežbanje ima brojne zdravstvene dobrobiti uključujući zaštitu od srčanih bolesti, osteoporoze, pa čak i određenih vrsta karcinoma. Vežbanje takođe jača imunitet.

Da biste maksimalno iskoristili dobrobiti vežbanja, pokušajte da budete umereno fizički aktivni, najmanje 30 minuta dnevno, najmanje pet dana nedeljno.

Hodanje je jedan od najjednostavnijih načina vežbanja. Ako niste ljubitelj hodanja, probajte jogu, plivanje, biciklizam ili neki ekipni sport. Vrtlarstvo je takođe dobar način da imate aktivnosti na otvorenom.

Da li seks pomaže za jačanje imuniteta?

U jednoj studiji gde su „zamorčići“ bili studenti, oni koji su imali seksualne odnose 1 do 2 puta nedeljno imali su znatno viši nivo imunoglobulina A (IgA) u pljuvački,  od studenata koji nisu seksualno aktivni ili su aktivni manje od jednom nedeljno.

Inače, IgA pomaže kod zaštite protiv različitih bolesti počevši od prehlade pa dalje, tako da seks izgleda spaja ugodno sa korisnim.

Prespavajte svoj put ka boljem imunom sistemu!

Spavanje mora da vam bude prioritet!

Nekoliko studija potvrđuje vezu između sna i jakog imunog sistema. Većini ljudi treba od 7 do 9 sati da se dovoljno odmore. Ako se dobro odmorite, poboljšavate funkciju belih krvnih zrnaca, pa je manje verovatno da ćete dobiti neku od respiratornih infekcija, prehladu ili grip.

Izgradite dobre navike da biste imali kvalitetan san. To znači da se budite i odlazite u krevet svakog dana u isto vreme, čak i vikendom – i ako je moguće ne kasnije od jedanaest sati.

Izbegavajte konzumiranje stimulativnih supstanci nekoliko sati pre spavanja, jer ometaju san.Tu spadaju kofein, alkohol i energetska pića.  Veća je verovatnoća da ćete dobro spavati ako je vaša spavaća soba hladnija.

Napravite opuštajuću večernju rutinu pre spavanja. Uživajte u toploj kupki, u  muzici koja smiruje i opušta, ili u šoljici čaja koji će vam pomoći da lakše zaspite. Imunitet voli odmor i pasivno vreme u kome može da se „ojačava“.

jačanje imuniteta spavanjem

Jačanje imuniteta i alkohol

Umerenost je ključ.

Alkohol ima depresivno dejstvo na imuni sistem, pa ga je najbolje piti umereno ili, još bolje, potpuno ga ostaviti.

Muškarci mogu da konzumiraju do dva alkoholna pića dnevno. Žene ne bi trebale da popiju više od jednog.

Konzumiranje alkohola može nepovoljno da utiče na celokupno zdravstveno stanje ili da ima štetnu interakciju sa nekim lekom koji možda uzimate. Zato pitajte svog lekara da li je sigurno da povremeno popijete neko alkoholno piće i koje količine su za vas optimalne.

Nikotin je imunosupresant

Da se ne lažemo – pričamo o vrlo opasnoj supstanci!

Pušenje i upotreba nikotina štetno deluju na imuni sistem. Pušači su izloženi povećanom riziku od zdravstvenih problema i sledećih bolesti: rak pluća, astma, moždani udar i srčani udar.

Bilo koja supstanca koja smanjuje vaš imuni odgovor nije nešto što vašem organizmu treba i što je poželjno da konzumirate.

Postoji mnogo različitih strategija koje vam mogu pomoći da ostavite pušenje. Vaš lekar može da preporuči nikotinske flastere, određene lekove ili druge tretmane koji će vam pomoći da prestanete da pušite. Potražite pomoć ako vam je potrebna.

Da li je pranje ruku zaista toliko važno?

Da, jeste!

Često pranje ruku je jednostavan i efikasan način da se spreči širenje respiratornih infekcija kao što su prehlada, grip, koronavirus, crevne bolesti, i druga zarazna stanja.

Neki mikrobi se lako prenose sa osobe na osobu u međusobnoj interakciji. Lako je preneti klice sa ruku u nos, oči i usta, a to mahinalno često uradite. To je jednostavan način da unesete zarazne klice u organizam i eto bolesti.

Perite ruke sapunom pod tekućom vodom dvadesetak sekundi. Antibakterijski sapun i sredstvo za čišćenje lica mogu pružiti dodatnu zaštitu protiv štetnih mikroorganizama.

Koristite alkoholni deterdžent na bazi alkohola koji sadrži najmanje 60% alkohola u trenucima kada nemate sapun i vodu pri ruci.

pranje ruku

II deo – Namirnice i ishrana za jačanje imuniteta

A sada razmotrimo koje namirnice a i zašto, treba da uvedemo u svakodnevnu ishranu da bismo ojačali imunitet.

Ishrana igra veliku ulogu kada želimo da ojačamo imunitet. Postoje čitave grupe namirnica koje su naučno obrađene i u čiju lekovitost se „kunu“ i lekari alternativne medicine, ali i zvanične. Dakle, u svakodnevnu ishranu uvedite sledeće prirodne namirnice i nećete imati potrebe da se plašite ni infekcija ni virusa:

Đumbir

Nenadmašan kada je jačanje imuniteta u pitanju. Pomaže i kod upala – smanjuje ih i time ima dvostruko dejstvo. Može se koristiti svež i u prahu i to dodavanjem u variva, jogurt pa i kolače. Ishrana u kojoj je uključen đumbir daje odlične rezultate kod različitih upalnih stanja.

Dovoljna količina đumbira je oko pola ravne kafene kašičice dnevno ili 6 -7 kolutova svežeg (debljine 2-3 mm).

Brzi čaj od đumbira: Četiri-pet kolutova đumbira spustite u vrelu vodu i na umerenoj vatri kuvajte pet minuta. Skinite sa vatre, pustite da se čaj prohladi, izvadite kolutiće i napitak pijte bez šećera (par kapi limuna će poboljšati ukus.)

Beli luk

Bilo da ste ljubitelj belog luka ili ga u širokom krugu zaobilazite, ispitivanja su pokazala i dokazala da je beli luk izvanredan i za jačanje imuniteta, ali i kada je imunitet već kompromitovan tj. kod različitih bolesti i prehlada.

Aktivni sastojci su pre svega alicin i sumpor koji u kombinaciji imaju i antibakterijsko i antivirusno pa čak i antifugicidno (protiv gljivično) dejstvo.

Beli luk koristite svež ili lako termički obrađen, a za one koji ne mogu da ga podnesu, na tržištu se mogu naći i kapsule sa ekstraktom belog luka. Koliko su one potentne – to je već stvar proizvođača i tehnologije proizvodnje pa da ne otvaramo tu temu.

Evo recept kako da pripremite jedan koristan dodatak ishrani – beli luk sa maslinovim uljem:
Desetak češnjeva belog luka iseckate na listiće, prelijete sa 1 dl maslinovog ulja i ostavite 48 sati u mračnom prostoru. Posle toga, vaš pojačivač imuniteta je spreman. Način upotrebe: dve kašike ove mešavine staviti u jelo koje je u tanjiru – praktično imate i začin i lek.

Med za jačanje imuniteta

Kvalitetan med je više od hrane i slatke namirnice: Med je tečni lek, sadrži veći broj hranljivih materija, a u kombinaciji sa nekim drugim pčelinjim proizvodima (pčelinji vosak i propolis) – postaje sličan antibiotiku tj. odlično je sredstvo protiv velikog broja bakterija i gljivica.

Ono što je kod meda bitno je – poreklo. Naime, zbog velike potražnje med se često pravi veštački i to dodavanjem šećera, a takav med nema značajna lekovita svojstva. Zato potražite pravi med od osobe kojoj možete da verujete i počnite da koristite ovo moćno sredstvo za jačanje imuniteta.

Savet za jutarnju upotrebu: Kašičicu meda (koristite drvenu ili plastičnu kašičicu) prelijte sa decilitrom tople vode (ne više od 45 stepeni) i – popijte. Ovaj jednostavan napitak će pomoći organizmu da dobije potrebne nutritive, a želudac će već na početku dana dobiti finu zaštitu poput filma, koja pomaže da se eventualne erozije ili druga oštećenja uslovno rečeno „zakrpe“ i saniraju.

jačanje imuniteta medom

Pečurke

Izuzetna namirnica za jačanje imuniteta. Imaju jako antivirusno dejstvo i mogu se praktično koristiti svaki dan kao deo obroka.

Naravno, postoji veliki broj pečurki i određene varijacije i u dejstvu i nutritivima, a ovde bismo  skrenuli pažnju na šitaki pečurke koje se mogu naći u svežem i u suvom obliku.

Mogu se pripremati na različite načine, ipak kao supa su se pokazale kao najdelotvornije. Predlažemo:

Supa od šitaki pečurki i povrća

Na tri šolje vode dodati šolju različitog povrća po želji (sitno seckana šargarepa, brokuli, prokulice, itd.) i 2 suve šitaki pečurke (zajedno sa vodom u kojoj su se natapale 10 minuta). Kada počne da vri smanjiti vatru i kuvati 4 minuta, a zatim šitaki pečurku (iseći na sitne trake i vratiti u supu).

Dodati po želji sitne rezance, so po ukusu i kuvati još nekoliko minuta. Skuvanu supu ukrasiti sitno seckanim peršunom. Imunite poboljšan prirodnim putem u tanjiru!

Paprika

Vitamin C. Iznenađeni ste? Obično se na pomen ovog vitamina stvori asocijacija na limun ili drugo južno voće. Ipak, pravi rekorder u količini vitamina C je paprika. U stopu je prati list peršuna ali i zeleno listano povrće kao što je kelj. Dakle, ne morate se brinuti o unosu vitamina C i nestašici limuna dokle god je na vašoj trpezi prisutna – paprika.

Kako je konzumirati? Kako kažu: nebo je granica! Može se spremati na mnogo načina, a najviše vitamina C sačuva kada se jede sirova ili parena.

Interesantna je stvar da sličnu količinu vitamina C (ali i drugih vitamina) zadrži i brzo smrznuta paprika i drugo povrće koje se može nabaviti van sezone. Jednostavan i brz način da telo snabdete kvalitetnim nutritivima bitnim za jačanje imuniteta.

Cink za jačanje imuniteta

Namirnice koje u sebi sadrže cink su provereno dobre za jačanje imuniteta. A cinka ima i u hrani životinjskog porekla (piletina, ćuretina, junetina, tunjevina, jaja…) kao i u hrani biljnog porekla (integralne žitarice, mahunarke, suncokretove i bundevine semenke, badem…)

Praktično, kada procesiranu hranu zamenite sa gore spomenutom – obezbeđen vam je stabilan priliv cinka a time i više energije i bolji rad imunog sistema.

Zeleni čaj

Jačanje imuniteta uz pomoć zelenog čaja je lak način da organizam snabdete korisnim materijama koje, ne samo pomažu u borbi protiv bakterija i virusa, već pomažu stimulisanje proizvodnje imunoloških ćelija.

Važno je da taj čaj pijete redovno, a možete ga koristiti kao zamenu za (smanjenje) pijenja kafe (ako je koristite u većim količinama). Kako se pravi zeleni čaj? Dovoljno je da kesicu sa čajem prelijete vrelom vodom, ostavite pet minuta poklopljeno i… vaš imunitet je dobio dragoceni stimulans u borbi protiv virusa i infekcije.

Kako se pravi vitaminska bomba!

Postoji više recepata za tzv. „vitaminsku bombu“ – mešavinu u medu koja sadrži u sebi super nutritive gde je dovoljna i mala količina da bi se telo snabdelo velikom količinom potrebnih vitamina i menerala koji potiču iz prirode a ne iz suplamenata.

Potrebno vam je 500 g meda (obavezno prirodni!), 3 limuna (ako nemate organski – dobro operite koru ili je oljuštite), 200 g svežeg đumbira i kašičica kurkume.

Isecite limun na komadiće (da se lakše melje u blenderu), đumbir izrendajte pa zajedno sa limunom stavite u blender. Dodajte kurkumu i masu blendirajte dok ne postane homogena.

U tečni med (ako je bio kristalizovan, potopite teglu u toplu vodu da bi mu se vratila tečna struktura)  dodajte blendiranu masu i dobro promešajte drvenom varjačom. Mešavina je spremna.

Koristite je redovno – najbolje ujutru i to na sledeći načina: jednu kašičicu mase dodati u 1,5 dl toplog čaja. Odlično je za jačanje imuniteta, ali i za one koji imaju manjak energije ujutro.

OZNAKE:

NEWSLETTER

Moj Wiener portal