20. mart – Dan zajedničke borbe protiv raka dojke

Svake godine 20. mart u Srbiji simbolizuje solidarnost, hrabrost i zajedničku borbu protiv raka dojke. Ovaj datum nije samo prilika da se podsetimo na crne statistike već i da se ponovo posvetimo prevenciji i podršci ženama u borbi protiv ove bolesti.

Statistika pokazuje da svake godine od raka dojke oboli više od 4500 žena, a umre više od 1800 žena u Srbiji, što ukazuje na urgentnu potrebu za delovanjem.

Važnost prevencije

Prevencija i rano otkrivanje raka dojke ključni su za povećanje šansi za izlečenje. I pored postojanja nacionalnih programa skrininga, Srbija se suočava sa visokom stopom mortaliteta, što naglašava potrebu za boljom svesti o značaju redovnih pregleda.

Samopregled – Prvi korak ka zdravlju

Samopregled dojki predstavlja jednostavnu ali značajnu tehniku koju svaka žena može praktikovati. Ovaj pregled treba obavljati mesečno, a posebno je važan odmah posle menstrualnog ciklusa. Pravilnim izvođenjem samopregleda, žene mogu primetiti eventualne promene na dojkama i na vreme se obratiti lekaru.

Mamografija – Zlatni standard dijagnostike

Mamografija je dijagnostička metoda koja se preporučuje ženama starosti iznad 50 godina, a obavlja se na svake dve godine. Ovaj pregled može otkriti karcinom u najranijim fazama, čak i kada tumor nije opipljiv, što drastično povećava šanse za uspešno lečenje.

Wiener Städtische – Partner u borbi protiv raka dojke

U sklopu svog doprinosa mesecu posvećenom ženama, Wiener Städtische osiguranje nudi besplatne preventivne preglede za svoje osiguranice. Ova inicijativa ne samo da podstiče žene na brigu o svom zdravlju već i pokazuje kako kompanija stoji uz sve žene, nudeći podršku u prevenciji i ranoj dijagnostici.

Zaključak: Zajedno ka zdravijem sutra

Suočavanje sa rakom dojke je put koji niko ne bi trebalo da pređe sam. Ova bolest testira našu snagu, ali i pokazuje neizmernu moć podrške i zajedništva. Svaka priča o borbi protiv raka dojke je priča o hrabrosti, nadi i ljubavi. Zato je na nama, kao zajednici, da pružimo svu moguću pomoć i podršku onima koji se suočavaju sa ovim izazovom.

Neka ovaj mesec, i svaki dan posle njega, bude prilika da se edukujemo, da delimo informacije i da ohrabrimo jedni druge na korak koji može spasiti život. Vaše zdravlje je dragoceno, a vaša briga za njega najvažnija investicija.

Podignite glas, preduzmite korake, i ne zaboravite – u borbi protiv raka dojke, niste sami. Wiener Städtische dobrovoljno zdravstveno osiguranje stoji uz vas, pružajući ne samo zaštitu koja vam je potrebna već i podršku koja vam je neophodna. Zajedno možemo napraviti razliku. Zajedno krećemo ka snažnijem i zdravijem sutra.