Dan planete Zemlje 2023

Dan planete Zemlje jedan je od najvažnijih datuma u kalendaru globalnih događaja, a u 2023. godini obeležava se već 53. put.

Dan Planete Zemlje 2023

Ovaj dan se proslavlja svake godine 22. aprila, a njegov cilj je podizanje svesti o važnosti očuvanja naše planete i njenih prirodnih resursa.

Istorijat Dana planete

Istorija ovog dana seže u 1960. godinu, kada je američki senator Gejlord Nelson organizovao prvu ekološku kampanju u istoriji Sjedinjenih Američkih Država. Cilj ove kampanje bio je da se javnost upozna sa različitim ekološkim problemima i potrebom da se očuvaju prirodni resursi.

Prvi Dan planete Zemlje obeležen je 22. aprila 1970. godine, a inicijativa je pokrenuta u Sjedinjenim Američkim Državama. Tog dana više od 20 miliona ljudi učestvovalo je u protestima i demonstracijama širom SAD, zahtevajući bolje zakonske mere za zaštitu životne sredine.

Otad se Dan planete Zemlje proslavlja svake godine, a pokret je postao globalni. U 1990. godini broj učesnika se popeo na više od 200 miliona u 141 zemlji.

Važnost Dana planete

Ovaj dan je važan ne samo radi promovisanja ekološke svesti već i radi podizanja svesti o klimatskim promenama i zagađenju vazduha i vode. Njegov cilj je da podstakne svakog pojedinca, organizaciju, kompaniju i vladu da preduzme korake ka održivijoj budućnosti.

U poslednjih nekoliko godina Dan planete Zemlje postao je platforma za pokretanje novih inicijativa i projekata koji promovišu održivi razvoj i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Mnoge kompanije i organizacije sada koriste ovaj dan kao priliku da promovišu svoje održive prakse i proizvode.

Dan planete Zemlje 2023 – „Uložimo u svoju planetu”

Svake godine bira se specifična tema Dana planete Zemlje pomoću koje se promovišu ovaj dan i svi događaji koji se organizuju tim povodom. Teme su obično usko povezane sa aktuelnim dešavanjima u svetu i trenutnim trendovima.

Simbolička pluća kreirana od šume

Ovogodišnja tema Dana planete Zemlje je osmišljena da ubedi kompanije, vlade i građane širom sveta da ulažu u našu planetu kako bi poboljšali životnu sredinu i omogućili našim potomcima bolju i sigurniju budućnost.

  • Lokalne samouprave mogu da se uključe u akciju zabranom plastike za jednokratnu upotrebu ili obnavljanjem ekosistema.
  • Preduzeća mogu pomoći smanjenjem sopstvenog uticaja na životnu sredinu. Na primer, proizvođači odeće mogu izabrati prirodne ili reciklirane tkanine. Restorani mogu tražiti održive izvore hrane i smanjiti nepotrebno bacanje hrane.

Kako vi možete napraviti promenu nabolje

Pojedinci svih uzrasta takođe mogu napraviti veliku razliku uz male promene u svakodnevnom načinu života.

  • Isključite svetla i uređaje kada ih ne koristite.
  • Više se šetajte i koristite bicikl ili gradski prevoz umesto automobila.
  • Smanjite plastični otpad korišćenjem flaša za vodu za višekratnu upotrebu i platnenih cegera.
  • Sami pravite svoje obroke koje ćete nositi na posao ili u školu i tako smanjite korišćenje plastične ambalaže i nepotrebno bacanje hrane.

Zaključak

Ovo je dan koji slavi našu planetu i podseća nas na našu obavezu da je čuvamo i održavamo. Kroz istoriju ovaj dan je postao globalni pokret koji promoviše ekološku svest i podstiče nas na akciju ka održivijoj budućnosti.

Obeležavanje Dana planete Zemlje u 2023. godini prilika je da se ponovo angažujemo u ovom važnom globalnom pokretu i preduzmemo korake ka održivijem životu.

Isto tako, ovo je prilika da shvatimo da se ne isplati da budemo sebični i da smo mi odgovorni za to kakvu ćemo planetu ostaviti svojim potomcima. Budućnost je u našim rukama.

NEWSLETTER

Moj Wiener portal