r

Mislite na svoje zdravlje i zdravlje ljudi oko vas! #OstaniteOdgovorni

Ishrana sirovom hranom

Ishrana sirovom hranom kao uređeni koncept ishrane pojavila se još početkom 19. veka, ali svoju veliku popularnost i brojne pristalice stekla je u poslednjih nekoliko decenija.

Osobe koje se većinski hrane sirovom hranom smatraju da je takav način ishrane najbolji za zdravlje čoveka i da ima dosta dobrobiti po organizam.

Ipak, mnogi stručnjaci se ne slažu sa ovom tvrdnjom i smatraju da ovaj način ishrane nije održiv i može imati negativne posledice po zdravlje.

Da li je to stvarno tako, kao i šta se podrazumeva pod sirovom ishranom i koje poznate ličnosti praktikuju ovaj način ishrane, pročitaćete u nastavku teksta.

Šta je ishrana sirovom hranom?

Ishrana sirovom hranom često se naziva i veganskom sirovom ishranom i podrazumeva konzumiranje većinski sirove i neprerađene hrane.

Hrana se smatra sirovom ukoliko nije zagrejana na više od 40-48°C. Takođe, hrana ne bi trebalo da bude prerađena, pasterizovana, tretirana pesticidima ili drugim hemikalijama.

Načini obrade hrane koji su dozvoljeni u ovoj ishrani jesu blendiranje, ceđenje, dehidriranje, potapanje i proklijavanje.

Hrana koja se konzumira slična je kao kod celovite biljne ishrane, a to su voće, povrće, semenke i orašasti plodovi.

Mali procenat osoba koje praktikuju ovaj način ishrane jedu i sirova jaja i mlečne proizvode, a ponekad i sirovu ribu i meso.

Mnogi smatraju da nema potrebe za uzimanjem suplemenata, jer se sve neophodne hranljive materije mogu uneti ishranom.

Razlog zbog kog se ljudi odlučuju na ovakav način ishrane jeste taj što smatraju da je termička obrada hrane štetna pošto se tim putem uništavaju svi prirodni enzimi u hrani. Isto tako, smatraju i da se smanjuju hranljive materije i životna energija koja se nalazi u „živoj” hrani.

Oni koji se odluče za ishranu sirovom hranom rade to iz različitih razloga, a neki od njih su sledeći: gubitak neželjenih kilograma, povećanje energije, poboljšanje zdravlja, ali i smanjenje negativnog uticaja na okolinu.

Kako se pridržavati ove ishrane?

Pored voća, povrća, semenki i orašastih plodova, moguće je jesti i žitarice i mahunarke. Međutim, ako se koriste žitarice i mahunarke, uvek se moraju potopiti u vodu na minimalno 12 sati ili im treba dopustiti da proklijaju.

Dozvoljena hrana

  • Sve sirovo voće
  • Sve sirovo povrće
  • Sirovi orašasti plodovi i semenke
  • Sirove žitarice i mahunarke, potopljene ili proklijale
  • Sušeno voće i meso
  • Mleka od orašastih plodova
  • Puteri od orašastih plodova
  • Hladno ceđeno maslinovo i kokosovo ulje
  • Fermentisana hrana kao što je kiseli kupus
  • Alge
  • Klice
  • Sirova jaja i mlečni proizvodi (ako želite)
  • Sirovo meso i riba (ako želite)

Hrana koju bi trebalo izbegavati

  • Kuvano voće, povrće, meso, žitarice i mahunarke
  • Pečena hrana
  • Pečeni orašasti plodovi i semenke
  • Rafinisana ulja
  • Rafinisani beli šećer i belo brašno
  • Kuhinjska so
  • Pasterizovani sokovi i mlečni proizvodi
  • Kafa i čaj
  • Alkohol
  • Testenina
  • Pecivo
  • Čips
  • Ostala prerađena hrana, grickalice i slatkiši

Da li je sirova hrana zdravija od termički obrađene hrane?

Pobornici ovog načina ishrane smatraju da je konzumacija većinom sirove hrane idealna za sveopšte zdravlje čoveka.

Ipak, ne može se reći da je nauka stala iza svih tvrdnji koje postoje o ovakvoj ishrani. Mnoga istraživanja pokazuju da je termički obrađena hrana podjednako dobra kao i sirova i da je potrebno imati izbalansiranu ishranu, bez restrikcija.

Istraživanja takođe pokazuju da se termičkom obradom hrane čak pojačavaju određene hranljive materije, kao i antioksidansi u određenim namirnicama. A ono što je još jako bitno jeste to što se termičkom obradom hrane uništavaju štetne materije i bakterije koje se mogu nalaziti u hranu.

Dobre strane ishrane sirovom hranom

Od ishrane sirovom hranom svakako možete imati određene zdravstvene koristi, jer biste većinski u organizam unosili sveže voće i povrće, puno vitamina i minerala.

Ovaj način ishrane ohrabruje da izbacite prerađenu hranu, grickalice i slatkiše iz upotrebe, pa biste uz nju mogli da smanjite ili potpuno izbacite unos rafinisanog šećera i ulja.

Kada se hranite samo sirovom hranom, unosite znatno manje kalorija nego inače, pa je gubitak telesne težine zagarantovan.

Mane ishrane sirovom hranom

Pojedincima ovakav način ishrane može biti težak jer je termički obrađenu hranu mnogo lakše svariti, dok sirova može stvoriti poteškoće sa varenjem.

Ako većinski konzumirate voće i povrće, u organizam unosite previše šećera iako su obe vrste namirnica zdrave.

Sirovom hranom je teško uneti dovoljno kalorija u organizam kako bi normalno funkcionisao. A problem je uneti i dovoljno proteina, vitamina i minerala.

Kako određena istraživanja saznaju, ishrana većinski sirovom hranom može negativno uticati na menstrualni ciklus, može izazvati manjak kalcijuma, vitamina D, kao i veći rizik od poroznosti zuba i preniskih nivoa dobrog holesterola.

Da li je ishrana sirovom hranom bezbedna i održiva?

Na kratke staze ishrana sirovom hranom može doneti korist čitavom organizmu, jer se izbacuju visokoprerađene namirnice, rafinisani šećeri i ulja. Takođe, ukoliko se praktikuje kratko, ne može imati veliki negativan uticaj na zdravlje.

Na duge staze ovakav način ishrane nije baš lako održiv. Ukoliko uz ovakvu ishranu ne koristite suplemente, možete smanjiti nivo esencijalnih vitamina i minerala. Pored toga, rizikujete nastanak raznih bolesti kostiju.

Poznate ličnosti koje se hrane samo sirovom hranom

Iako ishrana sirovom hranom nije toliko održiva, a ni korisna po zdravlje na duže staze, ljudi širom sveta ipak je praktikuju i veruju u nju. Među njima su i poznate ličnosti.

Neke poznate ličnosti koje se hrane sirovom hranom su teniserka Venus Vilijams, glumice Megan Foks, Gvinet Paltrou, Demi Mur, manekenka Miranda Ker i pevač Sting.

Zaključak

To što se mnoge poznate ličnosti hrane ovako i što one smatraju da je to dobro, ne znači da bi trebalo slepo da pratite navike drugih ljudi i trendove.

Ishrana sirovom hranom nije održiva na duge staze i može imati ozbiljnih posledica po sveopšte zdravlje.

Termička obrada hrane je izuzetno značajna za lako usvajanje određenih hranljivih materija, vitamina i minerala, kao i uništavanje opasnih bakterija koje se mogu nalaziti u hrani.

Ishrana bi trebalo da se sastoji od izbalansirane količine termički obrađenih jela i onih koja su sirova. Na taj način ćete u organizam uneti sve ono što mu zaista treba.

NEWSLETTER