Novembar – Mesec borbe protiv raka prostate i testisa

I ove godine novembar je mesec kada svako ima priliku da prenese jednu važnu poruku. Ta poruka se tiče muškaraca i njihovog zdravlja, koje je u velikom broju slučajeva zapostavljeno, što zbog stereotipa i predrasuda, što zbog nedovoljno obaveštenosti.

Novembar, odnosno Movembar, idealna je prilika da zajedno podignemo svest o raku prostate i testisa, o prevenciji i značaju ranog otkrivanja ovih bolesti.

Šta je Movembar?

Movembar je globalni projekat koji se obeležava i u našoj zemlji, a za cilj ima podizanje svesti o bolestima od kojih muškarci obolevaju i drugim zdravstvenim problemima sa kojima se suočavaju.

Cilj Movembra je da se svako uključi, da što više ljudi obrati pažnju, da se započne razgovor i, naravno, prikupe sredstva za one kojima je to najpotrebnije.

Glavna ideja ovog projekta jeste da se što više muškaraca širom sveta uključi u ovu kampanju tako što će u novembru puštati brkove. Ovo može zvučati pomalo suludo, ali bi na taj način muškarci bili hodajuće reklame, odnosno bilbordi koji promovišu muško zdravlje, značaj prevencije i redovnih pregleda.

Movembar 2021.

Movembar se obeležava od 2003. godine i ova kampanja uspela je da finansira više od 1.250 zdravstvenih projekata širom sveta koji se tiču muškog zdravlja.

Tema ovogodišnjeg Movembra podseća da, ako odlučite da učestvujete u ovoj plemenitoj kampanji, koliko god vam brkovi narasli ili ne narasli – znači.

Znači ako probate, znači ako budete ponosno nosili svoje brkove iako ih nikada niste imali, znači ako budete pričali o ovoj temi kada vas budu pitali zašto ste pustili brkove, koliko god mislite da ne znači, znači.

Movembar se fokusira posebno na borbu protiv raka prostate i testisa, jer ove dve opake bolesti često dolaze neopaženo i otkrivaju se prekasno. Redovnim sistematskim pregledima moguće je rano otkrivanje raka, kao i efikasno izlečenje.

Ipak, ova kampanja promoviše i mentalno zdravlje muškaraca, koje se takođe često zapostavlja, kao i prevenciju samoubistava muškaraca na globalnom nivou.

Kako možete učestvovati u Movembru ove godine?

Ako ste muškarac, ovog novembra možete probati da pustite brkove i budete promoter ovog pokreta. Ne stidite se ako nikada ranije niste imali brkove, ovo je odlična prilika da to probate i učestvujete u jednoj humanoj akciji. Ako brkovi nisu nešto tipično za vaš izgled, samim tim je još bolje. Tako će vas vaši bliski prijatelji, kolege i članovi porodice pitati zašto ste odlučili da pustite brkove, a vi ćete moći da im ispričate priču o Movembru. I, naravno, inspirisaćete svoje drugove, kolege, ujake, teče, očeve, možda čak i komšije da zakažu pregled.

U Movembru mogu učestvovati i žene tako što će pričati o ovoj temi, koristiti heštag #Movember na društvenim mrežama ili u toku meseca prošetati ili istrčati 60 km.

Ove godine svi koji žele u novembru mogu prošetati ili istrčati 60 km kako bi podigli svest o 60 muškaraca koji na svakih sat vremena sebi oduzmu život.

I ne zaboravite da je o ovoj temi potrebno razgovarati cele godine, jer je muško zdravlje ranjivo iako mnogi toga nisu svesni. Rak prostate je posebno ozbiljno oboljenje od čijih posledica na svakih 13 minuta negde na svetu jedan muškarac izgubi život.

Brinite o sebi i svom zdravlju i zdravlju vama dragih muških osoba, jer svako ima pravo na lep i kvalitetan život.