Periodični post

Periodični post (Intermittent fasting) u poslednjih nekoliko godina, a i trenutno, jedan je od vodećih  trendova u fitnes industriji i jedna od najpopularnijih dijeta.

Mnogi se odlučuju za ovu vrstu dijete jer je efikasna u borbi s neželjenim kilogramima, ali i zato što pozitivno utiče na zdravlje, kako fizičko, tako i psihičko.

Da li je ovo samo još jedan prolazni trend ili stvarno kvalitetan način ishrane, kao i kako se pravilno praktikuje periodični post, možete otkriti u nastavku ovog teksta.

Periodičan post

Šta je periodični post?

Periodični post je način ishrane u kom vremenski određujemo kada ćemo u toku dana jesti.

Ako želite da praktikujete periodični post, nije bitno šta i koliko jedete, iako se uvek savetuju zdrava i umerena ishrana, već je bitno striktno odrediti kada u toku dana jedete.

PREPORUKA: Pored zdrave ishrane, predlažemo Vam da posebnu pažnju posvetite i redovnoj fizičkoj aktivnosti. Naš predlog je fitnes studio Fizio Gym. Uz Wiener Städtische dobrovoljno zdravstveno osiguranje, ostvarujete posebne pogodnosti na njihove programe!

Najčešći oblici periodičnog posta su oni u kojima se jede 8 sati u toku dana, a posti, odnosno ne jede 16 sati. Takođe, pojedinci praktikuju i post od 24 sata dva puta nedeljno i tada čitav dan ne konzumiraju hranu.

Koliko god vam sada zvuči čudno i nemoguće da ne jedete hranu kada vam se jede ili da ne možete a da nešto ne gricnete kasno uveče, verovali ili ne, ljudski organizam je predodređen za periode bez hrane.

Evolucijom se ljudski organizam navikao na duže periode bez hrane, jer nekada hrane nije bilo u izobilju na svakom ćošku, kao danas. Zbog toga se može reći da je čak prirodnije gladovati s vremena na vreme nego dnevno jesti po četiri-pet obroka.

Kako praktikovati periodični post?

Pre nego što počnete da praktikujete periodični post, potrebno je da odlučite koliko vremena želite da provedete u postu.

Tokom perioda posta ne jedete, ali je dozvoljeno konzumiranje vode, čaja, kafe i vode sa limunom, naravno, bez bilo kakvih zaslađivača. Preporučljivo je da se tokom perioda gladovanja pije što više tečnosti.

Najpopularnije metode periodičnog posta:

  • Metoda 16:8 – Ova metoda periodičnog posta je najčešća, a i najpraktičnija. Praktikuje se tako što se obično preskače doručak, jede se u periodu od 8 sati, a posti se 16 sati. U praksi bi to značilo da prvi obrok u toku dana pojedete u 13 sati, a poslednji pre 21 sat. Naravno, vi sami možete odlučiti kada želite da prekinete post, pa će vaša satnica zavisiti od toga.
  • Jedi-Stani-Jedi – Ova metoda podrazumeva da se u toku jedne nedelje posti 24 sata, jednom ili dva puta u toku nedelje. To znači da se 24 sata ne jede nikakva hrana, ali se unosi tečnost. Tokom ostalih dana u nedelji moguće je jesti kada god vam odgovara. Ovakav vid periodičnog posta preporučuje se onima koji već imaju iskustva sa periodima gladovanja.

Ako ste početnik i nikada ranije niste praktikovali periodični post, preporučuje se da prvo isprobate metodu 14:10, kada možete jesti u periodu od 10 sati, a ne jedete 14 sati.

Periodičan post

Zašto je periodični post dobar?

Dokazano je da je periodični post dobar iz više razloga i da pozitivno utiče na fizičko i psihičko zdravlje, a pomaže i u mršavljenju.

Mršavljenje

Ako ste do sada više puta pokušavali da smršate, ali niste mogli da ispoštujete dijete do kraja, možda je periodični post dobar izbor za vas. Tokom periodičnog posta je dozvoljeno jesti hranu koju god želite, ne postoje nikakve restrikcije, ali s obzirom na to da se preskače doručak i da nemate mogućnost da grickate i užinate kasno uveče, bićete u kalorijskom deficitu.

Prilikom praktikovanja periodičnog posta snižava se insulin i povećava se hormon noradrenalin, koji je zaslužan za sagorevanje masti. Zbog ove hormonske promene poboljšava se i ubrzava metabolizam.

Naravno, da bi ovo bila uspešna metoda mršavljenja, potrebno je jedete zdravu hranu, da unosite što manje šećera u svoj organizam i da što više izbegavate prerađenu hranu.

Uticaj na organizam

Periodični post ima snažan uticaj na hormone i ćelije u ljudskom organizmu.

Kao što smo pomenuli, poboljšava se nivo insulina, samim tim, snižava se nivo šećera u krvi i smanjuje se rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Poboljšanje u organizmu se dešava i na ćelijskom nivou. Kada se posti duže vreme, pokreće se proces pod nazivom autofagija. Mnogi mešaju pojam autofagija sa periodičnim postom, misleći da je to jedno te isto, ali zapravo nije. Autofagija je metabolički proces prilikom kog se razgrađuju i uklanjaju stare i nefunkcionalne ćelijske komponente. Autofagija se najčešće pokreće prilikom posta od 24 ili 48 sati ili prilikom čestih gladovanja u periodima od 20 sati.

Mnoge studije su potvrdile da periodični post pomaže i u smanjenju upalnih procesa, a samim tim i u prevenciji hroničnih bolesti. Smanjuje se nivo lošeg holesterola, pa se smanjuje i mogućnost od kardiovaskularnih bolesti.

Mentalna bistrina

Osobe koje praktikuju periodični post tvrde da se osećaju mnogo poletnije, da imaju više energije i da nisu umorne.

Mentalna bistrina je još jedna od dobrobiti periodičnog posta, a ona je posebno važna u periodima smene godišnjih doba, kada se svi bore sa hroničnim umorom.

Ko ne bi smeo da praktikuje periodični post?

Iako je ovakav način ishrane i više nego blagotvoran, postoje osobe koje ne bi trebalo da ga praktikuju.

U te osobe spadaju sledeće kategorije:

  • deca i mlađi od 18 godina,
  • trudnice, porodilje i dojilje,
  • osobe koje pate od nekog poremećaja u ishrani, kao što su anoreksija ili bulimija,
  • osobe koje primaju terapiju za neku hroničnu bolest i
  • osobe koje imaju dijabetes.

Ukoliko niste sigurni da li bi za vas i vaš organizam bilo dobro da isprobate periodični post, najbolje bi bilo da se pre toga konsultujete sa svojim izabranim lekarom ili nutricionistom.

Zaključak

Ako ste zdrava osoba koja želi da promeni svoje navike u ishrani, periodični post može biti dobar izbor za vas.

Periodični post vam može pomoći da smršate i da se bolje osećate, a možda čak i da regenerišete ćelije u organizmu. U početku, dok se organizam ne navikne, može se javiti jači osećaj gladi, kao i manjak energije, ali posle nekog vremena taj osećaj nestaje. Upravo zato je periodični post idealan za leto, jer tada organizam traži više tečnosti, a manje teške hrane.

NEWSLETTER