Svetski dan srca 2020. godine

Iako živimo u neobičnom vremenu, kada je glavna tema skoro svakog razgovora COVID-19 pandemija, ne smemo da zaboravimo na ostale važne teme, koje život znače. Tok pandemije se ne može predvideti, ali zato možemo da vodimo računa o svom zdravlju i to posebno o kardiovaskularnom, jer je ono u ovim posebnim prilikama veoma ugroženo. Svetski dan srca nas podseća na važnost ove brige krajem septembra svake godine.

svetski dan srca

Svetski dan srca

Kao i svakog 29. septembra i ove godine se obeležava Svetski dan srca, ali o ovoj temi bi trebalo da se priča tokom cele godine.

Cilj obeležavanja Svetskog dana srca je da se ljudima skrene pažnja na kardiovaskularne bolesti i da im se približi i bolje objasni ova tema koja je prisutna u životima mnogih, a o kojoj se ne priča dovoljno.

Kardiovaskularne bolesti su širom sveta odgovorne za veću smrtnost od raka i HIV-a, a broj ljudi koji umiru od posledica bolesti srca je svakog dana u porastu.

Od izuzetnog je značaja podizanje svesti o ovim bolestima, kao i promovisanje preventivnih mera kako do kardiovaskularnih bolesti ne bi ni došlo.

Zbog toga se svake godine obeležava Svetski dan srca, a ovogodišnji slogan je #KoristiSrce. Ideje koje se promovišu ove godine su:

Koristi srce… za sebe, svoje voljene i za čitavo društvo

Kardiovaskularne bolesti su najveći uzročnici smrti na planeti zemlji. Uzročnici kardiovaskularnih bolesti su mnogi – pušenje, dijabetes, visok krvni pritisak, gojaznost, pa čak i zagađenje vazduha.

U trenutnoj situaciji u kojoj se svet nalazi, osobe obolele od kardiovaskularnih bolesti su izložene duplom riziku. Upravo zbog toga što su rizična grupa, mnogi strahuju za svoje zdravlje, pa samim tim i izbegavaju redovan i obavezan odlazak kod lekara.

Time oboleli dovode sebe u opasnost, a to nikako ne sme da se desi. Bilo da vi bolujete od neke kardiovaskularne bolesti, neko od bližnjih, ili neko koga znate samo iz viđenja – nemojte zanemariti svoje srce i koristiti pandemiju kao izgovor za odlaganje kontrole kod lekara.  Vodite računa o sebi, svojim voljenima, ali i o čitavom društvu.

svetski dan srca 2020

Koristi Srce znači da treba da koristimo…

Svoju glavu i Srce za bolje izbore

Koristite svoju glavu i razum da biste živeli što zdravijim načinom života i kako biste promenili svoje ponašanje na bolje, jer samo tako možete sebi da obezbedite bolju budućnost i kvalitetniji život.

U životu se sve svodi na dobre ili loše izbore, a na vama je da odlučite i izaberete. Da biste izbegli kardiovaskularne bolesti i pomogli svom srcu potrebno je da živite zdravijim načinom života, da se zdravije hranite, da prestanete sa pušenjem, smanjite unos alkohola i da nikako ne zaboravite na fizičku aktivnost.

Ovakvim načinom života produžavate svoj životni vek, poboljšavate kvalitet života, ali i dajete pozitivan primer svojoj deci deci, bližnjima i ljudima iz svog okruženja.

Lični uticaj

Uvek koristite svoj uticaj, pa čak i onda kada mislite da ga zapravo i nemate.

Kao pojedinac uvek možete da date pozitivan primer ljudima iz vašeg okruženja i svojim bližnjima.

Ali svoj lični uticaj takođe treba da koriste i zdravstveni radnici, koji će ohrabriti svoje pacijente da naprave pozitivne promene u svom životu. Zakonodavci treba da rade na donošenju zakona i regulativa koje će pozitivno uticati na kardiovaskularno zdravlje čitavog društva.

Saosećanje

Od izuzetnog je značaja da budete odgovorni i saosećajni, posebno sada u vreme COVID-19 pandemije. Pazite na osobe iz okoline koje se nalaze u rizičnim grupama i potrudite se da ih podržite i da im pomognete, kako bi se oni što manje izlagali riziku.

Koristi Srce da slušaš svoje srce

Vaše telo vam uvek daje signale kada mu nešto odgovara ili kada mu nešto ne odgovara. Zato pažljivo osluškujte svoje telo i svoje srce, i ne ignorišite signale koje vam šalju. Ako osećate neke tegobe, ili bolujete od kardiovaskularnih bolesti, nemojte čekati i nemojte da ignorišete simptome koji vam se javljaju.

Zapamtite da ste vi odgovorni za sebe i svoje zdravlje, a zdravstveni radnici su tu da vam pomognu, zato se nemojte plašiti odlaska lekaru.

Takođe, ako primetite da neko od vaših bližnjih ili neko iz bližeg okruženja ima srčane tegobe, pomozite mu i ohrabrite ga da potraži stručnu lekarsku pomoć.