Dan planete Zemlje 2024. godine: Borimo se protiv zagađenja plastikom!

Svake godine, 22. aprila, Dan planete Zemlje nas podseća na urgentnu potrebu za zaštitu naše jedine životne sredine. Ovaj dan se fokusira na ključne ekološke izazove koji ugrožavaju našu planetu.

mali globus u travi sa natpisom iznad April 22 - Dan planete Zemlje

Ove godine, naglasak je na eliminaciji plastičnog zagađenja, koje predstavlja ozbiljnu pretnju za naše okeane, divlje biljne i životinjske vrste i ljudsko zdravlje. Ovaj dan nije samo prilika za sumiranje dosadašnjih uspeha u ekološkoj zaštiti, već i za preduzimanje konkretnih koraka u rešavanju trenutnih ekoloških problema.

Dan planete Zemlje je osnovan 1970. godine u Americi kao odgovor na rastuću potrebu za zaštitom našeg okruženja. Od tada, ovaj dan se razvio u globalni pokret koji okuplja više od 50.000 partnera u preko 190 zemalja širom sveta.

Tema za 2024. godinu: „Planeta protiv plastike“

Ovogodišnja tema „Planeta protiv plastike“ ističe alarmantne statistike: svake godine na planeti proizvedemo preko 380 miliona tona plastike, od koje je polovina namenjena jednokratnoj upotrebi. Cilj nam je da do 2040. godine smanjimo proizvodnju plastike za 60%, čime bi se znatno umanjilo njeno negativno delovanje na prirodu.

Dodatno, procenjuje se da će, ukoliko se trenutni trendovi nastave, do 2050. godine u okeanima biti više plastike nego riba po težini. Istraživanja pokazuju da mikroplastika već kontaminira gotovo sve izvore pitke vode širom sveta, što predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje ljudi.

Najnovija istraživanja pokazuju da svake godine u prirodu dospe oko 11 miliona tona plastike. To veoma šteti morskom okruženju i ugrožava različite vrste života u moru.

Globalna akcija protiv plastičnog otpada

Globalno delovanje protiv plastičnog zagađenja je neophodno. Edukacija javnosti o zdravstvenim rizicima koje plastični otpad nosi, uključujući bolesti kod ljudi i smrt morskih životinja, ključna je za promenu. Pored toga, neophodan je zajednički napor i rad na tome da se zemlje širom sveta obavežu na eliminisanje jednokratne plastike do 2030. godine.

Plastikom zagađena obala mora

UN dekada za restauraciju ekosistema

Ove godine, Dan planete Zemlje obeležavamo u okviru UN dekade za restauraciju ekosistema. Restauracijom oštećenih ekosistema moguće je efikasno boriti se protiv klimatskih promena, siromaštva i masovnog izumiranja vrsta. Zdravi ekosistemi su temelj za zdravu planetu i zdrave ljude.

Ekonomija u službi održivosti

Suočeni sa ekološkim izazovima kao što su klimatske promene i gubitak biodiverziteta, neophodno je usmeriti se ka održivijoj ekonomiji. To podrazumeva usvajanje strategija koje ne samo da smanjuju emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, već i omogućuju adaptaciju na već postojeće klimatske promene.

Inicijative i inovacije za smanjenje plastičnog otpada

Da bi se postigli postavljeni ciljevi, ključno je vršiti pritisak na vlade da usvoje politike koje će ograničiti industriju tzv. brze mode, koja često koristi sintetičke materijale poput poliestera, jednog od glavnih izvora plastičnog otpada.

Takođe, važno je podsticati kompanije da investiraju u razvoj inovativnih, održivih materijala koji bi mogli zameniti upotrebu plastike u tekstilnoj industriji.

Zgužvane plastične boce na tlu u sumrak

Kako pojedinci mogu doprineti smanjenju plastike

Pored globalnih i političkih inicijativa usmerenih na smanjenje plastičnog zagađenja, lični izbori i akcije svakog pojedinca takođe igraju ključnu ulogu. Evo nekoliko jednostavnih, ali veoma efikasnih načina na koje možete doprineti:

  • Izbegavanje jednokratne plastike: Odlučite se da ne koristite proizvode namenjene za jednokratnu upotrebu, kao što su plastične čaše, tanjiri i slamčice. Umesto toga, birajte alternative koje se mogu višestruko koristiti, čime direktno smanjujete potrošnju plastike.
  • Nošenje sopstvenih posuda za hranu u restorane: Kad god je to izvodljivo, ponesite svoje višekratne posude za hranu kada jedete u restoranima ili naručujete hranu za poneti. Ovaj potez pomaže u smanjenju potrebe za plastičnim ambalažama koje restorani obično koriste.
  • Korišćenje višekratnih boca za vodu i torbi: Zamenite plastične boce i torbe za jednokratnu upotrebu sa onima koje se mogu ponovo koristiti. Ova promena ne samo da umanjuje količinu plastičnog otpada, već i podstiče zdravije i ekonomičnije životne navike.

Poziv na zajedničku akciju

Iako se Dan planete Zemlje obeležava jednom godišnje, izazovi sa kojima se suočavamo zahtevaju stalnu akciju. Neophodna je globalna saradnja kako bi se ostvarile značajne promene u smanjenju plastičnog zagađenja i zaštiti našeg okruženja. Svetski lideri moraju raditi rame uz rame sa građanima sveta u borbi protiv plastičnog zagađenja koje ugrožava našu planetu.

Zaključak

Svaki dan nam pruža priliku da doprinesemo zdravijem i održivijem okruženju. Dan planete Zemlje je više od godišnjeg događaja; to je poziv na obnovu naše posvećenosti očuvanju Zemlje. Sa zajedničkim naporima i odlučnim akcijama, možemo stvoriti bolju budućnost za sve generacije koje dolaze.

NEWSLETTER