Dijeta za masnu jetru

Odsustvo brige o zdravlju jetre često dovodi do različitih obolenja ovog vitalnog organa. Degradacija obično počinje dijagnostikovanjem masne jetre a progresivno se nastavlja do najtežeg oblika – ciroze. Zato, dijeta za masnu jetru ima značajnu ulogu kako u očuvanju zdravlja jetre tako i u njenom oporavku i sprečavanju težih oboljenja.

Ženska osoba se drži za desnu stranu gde je grafički prikazan položaj jetre - Dijeta za masnu jetru

Ako vam je na poslednjem zdravstvenom pregledu rečeno da imate masnu jetru potrebno je da promenite određene navike u životu i regulišete svoju ishranu kako bi došlo do poboljšanja. Ukratko, dijeta za masnu jetru obuhvata:

  • Voće i povrće.
  • Biljke bogate vlaknima poput mahunarki i celih žitarica.
  • Značajno smanjenje unosa procesirane hrane i pića, uključujući one sa visokim sadržajem šećera, soli, rafinisanih ugljenih hidrata i zasićenih masti.
  • Prestanak (ili drastično smanjenje) konzumiranja alkoholnih pića.

U nastavku teksta ćete naći preporuke o tome šta bi trebalo da jedete, a šta da izbegavate kako biste rešili problem masne jetre. Ali, pre nego što pređemo na dijetu, definišimo šta je to masna jetra i kako ova bolest nastaje.

Šta je masna jetra?

Postoje dva tipa masne jetre: alkoholna i nealkoholna. Prva nastaje usled prekomerne konzumacije alkohola, dok druga u većini slučajeva nastaje usled loše ishrane.

Alkoholna masna jetra

Do prekomerne akumulacije masnoća u jetri dolazi usled redovnog, a često i prekomernog konzumiranja alkohola. U zavisnosti od navika pojedinca, pored zapaljenja, veća konzumacija alkoholnih pića stvara i ožiljke na jetri, a često može dovesti i do ciroze i otkazivanja ovog organa.

Verovatno se pitate koja je to količina pića koja može da naudi ovom bitnom organu. Kod žena svakodnevno konzumiranje jedne prosečne čaše vina, malog piva ili čašice žestokog pića, može dovesti do akumulacije masnoće u jetri, dok je kod muškaraca prag tolerancije za oko 50% viši.

Nealkoholna masna jetra

Drugi uzrok nastanka masnih naslaga u jetri su loše navike u ishrani. Osobe kojima je utvrđena ova vrsta bolesti jetre, obično se hrane pretežno masnom hranom i unose previše industrijskih šećera u svoj organizam. A u ishrani im manjka proteina, vlakana, masti biljnog porekla, kao i namirnica bogatih antioksidansima.

Kako bi se izbegla nealkoholna bolest masne jetre potrebno je imati izbalansiranu ishranu i izbegavati brzu i masnu hranu, slatkiše, grickalice, gazirana pića, kao i visoko-prerađenu hranu.

Iako se ovo čini kao manje ozbiljna vrsta bolesti od one koja je uzrokovana preteranom konzumacijom alkoholnih pića, nije tako. Ovo je podjednako ozbiljna bolest koja može dovesti do otkazivanja rada jetre.

Dijeta za masnu jetru

Kako biste izlečili masnu jetru i uspostavili zdrav način života potrebno je da kompletno promenite svoju ishranu. U tome vam može pomoći dijeta za masnu jetru.

Ova dijeta podrazumeva da iz ishrane izbacite određene namirnice koje su dokazane kao štetne za jetru, dok je druge potrebno ograničiti ili ubaciti u ishranu ukoliko ih ranije niste konzumirali.

Glavni principi dijete za masnu jetru su uobročavanje i ograničenje unosa masti i ugljenih hidrata. Potrebno je da imate tri glavna obroka, da ih ne preskačete, a između njih možete imati dve lagane i zdrave užine.

Bitno je i napomenuti da je od izuzetnog značaja obratiti pažnju na pripremu namirnica. Ako ste često hranu pripremali prženjem, na to sada zaboravite. Umesto toga kuvajte hranu, pripremajte na  pari ili je pecite u rerni bez ulja ili sa vrlo malo istog.

Koju hranu jesti, a koju ne

U nastavku teksta ćemo navesti koju bi hranu trebalo da uvrstite u svoju ishranu i alternativne namirnice umesto onih koje bi trebalo da izbacite.

Meso i riba

Kada su meso i riba u pitanju birajte nemasne vrste. Najbolje opcije su pileće i ćureće meso. Rečne ribe su odličan dodatak jelovniku i nemasne vrste morskih riba. Ako inače ne jedete ribu, sada je pravo vreme da je uvrstite u svoju ishranu.

Jaja

Jaja ne morate da izbacite iz svoje ishrane, ali bi trebalo da smanjite količinu žumanaca, zbog prevelike količine holesterola. Praktičan savet: kada pravite omlet ili kajganu koristite jedno žumance na tri belanca.

Mleko i mlečni proizvodi

Možete koristiti mleko i mlečne proizvode sa smanjenim procentom masti, ali izbegavajte one sa visokim procentom. Pogotovo izbegavajte korišćenje tvrdih i masnih sireva i kajmaka.

Žitarice i proizvodi od žitarica

Izbacite iz upotrebe beli hleb i peciva od belog brašna, kao i masna peciva kao što su burek i različite vrste pita. Konzumirajte proizvode od integralnih žitarica sa dodatkom semenki koje u sebi sadrže zdrave masti.

Masti i ulja

Nije potrebno da izbacite sve vrste ulja iz upotrebe, jer pojedina mogu biti odlična za zdravlje. Potrebno je da izbacite iz upotrebe puter, margarin i rafinisana biljna ulja. U ishranu uvrstite hladno ceđena ulja (maslinovo ulje je jako dobro za jetru), ali nemojte ih termički obrađivati.

Namirnice dobre za lečenje masne jetre

Povrće

Poželjno je da povećate unos povrća jer time povećavate unos vlakana u organizam. Budite oprezni sa konzumacijom kupusa, karfiola i kelja i ostalog povrća koje izaziva nadimanje.

Voće

Sveže voće je poželjno jesti, jer je savršen izvor vitamina, ali i odlična zamena za slatkiše koji su na „crvenoj“ listi. Ono što bi trebalo da izbegavate su sušeno voće zbog povećane količine šećera, kao i koštunjavo voće zbog povećane količine masti.

Alkohol i druga pića

Alkohol je zabranjen, a preporučuje se svakodnevna konzumacija biljnih čajeva i što veće količine vode.

Dijeta za masnu jetru – primer jelovnika

Pastrmka punjena blitvom

Potrebno

  • Jedna pastrmka (oko 250 g)
  • 5 čena belog luka
  • 100 g blitve
  • Maslinovo ulje (ne više od jedne kašičice)
  • Sok od limuna
  • Peršun i morska so

Priprema

Svežu pastrmku očistite, posolite i ostavite desetak minuta da so pokupi višak tečnosti. Blitvu parite ili blanširajte par minuta u vreloj vodi dok ne postane mekana, a zatim je sitno iseckajte.

Dodajte blitvi 2-3 čena izgnječenog belog luka i so. Ovom smesom napunite pastrmku sa koje ste prethodno sprali višak soli i osušili papirnim ubrusom. Stavite u rernu da se peče (180-200 C oko 15 do 20 minuta).

Preostali beli luk izgnječite, pomešajte sa limunovim sokom, maslinovim uljem i peršunom pa koristite kao preliv za pečenu pastrmku.

Pastrmka punjena blitvom

Pire od prosa i karfiola

Potrebno

  • 300 g karfiola
  • 40 g prosa
  • 1 kašičica maslinovog ulja,
  • Morska so
  • Peršunov list

Priprema

Opranu glavicu karfiola podelite na cvetiće i obarite u posoljenoj vodi. Skuvajte proso. Skuvan karfiol i proso izmiksajte u blenderu da dobijete pire, pa na kraju dodajte ulje. Ukrasite pire peršunom i služite kao prilog uz ribu.

Rižoto

Potrebno

  • 30 g integralnog pirinča
  • 20 g mladog kukuruza
  • 50 g tofu sira (sir od soje)
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • morska so
  • začini koje volite

Priprema

Odvojeno skuvajte integralni pirinač i kukuruz šećerac. Integralni pirinač se duže kuva od običnog i prosečno mu je potrebno oko 50 minuta.

Od ostalih sastojaka još samo tofu zahteva termičku obradu. Dovoljno je da ga kuvate 5 minuta i biće spreman za upotrebu. Pomešajte pirinač, kukuruz šećerac i tofu sir isečen na kockice. Dodajte ulje i na kraju željene začine.

Integralne špagete sa sirom i brokolijem

Potrebno

  • 40 g integralnih špageta
  • 200 g brokolija
  • 100 g mladog posnog sira
  • 1 čen belog luka, morska so

Priprema

Skuvajte špagete. Brokoli skuvajte u slanoj vodi pa izmiksajte u blenderu zajedno sa sirom. Dodajte izgnječeni beli luk i po potrebi so. Prelijte preko skuvanih špageta.

Dijeta za masnu jetru i pomoć iz prirode

U borbi protiv masne jetre vam mogu pomoći mnogi prirodni lekovi i čajevi, a mi smo za vas izabrali dva: čaj od pelina i čaj od listova maslačka.

Čaj od pelina

Pelin je magična biljka koja delotvorno utiče na jetru i pomaže joj da se oporavi. Za najbolje rezultate potrebno je piti šolju čaja od pelina svaki dan tokom dve nedelje.

Čaj se priprema tako što se kašičica pelina doda u 200 ml vrele vode. Čaj je spreman za pijenje nakon 10 minuta. Ovaj čaj mogu piti svi, osim trudnica.

Čaj od listova maslačka

Još jedan odličan čaj koji pomaže u čišćenju jetre i uklanjanju masnih naslaga je čaj od listova maslačka. Ovaj čaj se koristi kada je u pitanju nealkoholna masna jetra.

Čaj se priprema tako što jednu kašiku suvih listova maslačka prelijete sa 200 ml vrele vode. Čaj je spreman nakon samo 5 minuta. A poželjno je da pijete po šolju čaja tri puta na dan.

OZNAKE: dijetajetramasna jetra

NEWSLETTER

Moj Wiener portal