Hlamidija – Simptomi, Lečenje, Prevencija…

Hlamidija (Chlamydia trachomatis) je jedna od najčešćih prenosivih polnih bolesti. U pitanju je bakterija koja se veoma lako prenosi SAMO polnim putem. Iako se može uspešno lečiti, zbog izostanka simptoma često ostaje neprimećena pa je dobila i naziv „tiha infekcija“. Po statističkim podacima (poreklom iz SAD) čak jedna od 10 seksualno aktivnih osoba ima hlamidiju! Priličan broj, zar ne?

Muškarci i žene su jednako podložni napadu hlamidije i često je napad neprimetan. Razlog dugotrajnog opstanka i učestalosti ove polne bolesti je veština bakterije da se  „sakrije“ unutar sluzokože (genitalne i oralne) ljudskog organizma, što uzrokuje teže prepoznavanje od strane imunog sistema.

Upravo ova „veština“ skrivanja od imunog sistema i dugotrajne posledice koje organizam trpi, navode da se „tiha infekcija“ mora što pre otkriti i lečiti. Jer, imuni sistem nam je potreban i za druge bolesti za koje, na žalost, trenutno nema leka (aktuelna pandemija virusom COVID-19).

zadnji džep farmerki u kome se nalazi prezervativ i ruž za usne

Umesto uvoda

Bez obzira na vrstu seksualnog kontakta i izbor partnera prenos hlamidije je uvek moguć. Period inkubacije tj. period mirovanja hlamidije traje 1-3 nedelje, a period od kraja mirovanja do pojave prvih simptoma zavisi od osobe do osobe.

Nekada su simptomi toliko blagi i nespecifični da njeno prisustvo može da ostane neprimećeno godinama. Kod žena je hlamidija jedan od vodećih uzroka steriliteta ili pojave vanmaterične trudnoće.

Osim što je ovaj vid napada na organizam veoma podmukao, loša vest je i to što se simptomi hlamidije mogu manifestovati i tokom trudnoće tako da ni trudnice, ni novorođenčad nisu pošteđeni.

I još jedna loša vest – iako se uspešno leči, osoba je može ponovo dobiti…

Testovi za otkrivanje hlamidije

Postoji nekoliko vrsta testova koji su dostupni i svaki ima specifične prednosti i mane.

 • NAATS test čiji je cilj da u uzorku telesne tečnosti pronađe DNK hlamidije. Ovaj test na hlamidiju se smatra najpreciznijim.
 • Test DNK uzorka funkcioniše isto kao NAATS i smatra se drugom najboljom varijantom;
 • ELISA iliti EIA je test koji ima za cilj pronalaženje supstanci koje aktiviraju imuni sistem za borbu protiv hlamidije;
 • Test na direktno fluorescentno antitelo ima za cilj da otkrije antigene koji se bore protiv hlamidije;
 • Kultura hlamidije – podrazumeva uzimanje uzorka telesne tečnosti i posmatranje. Ukoliko je hlamidija prisutna – razmnožavaće se. Ovaj test zahteva najviše vremena.

Stručnjaci preporučuju dobrovoljan test na hlamidiju jednom godišnje onako kako mi to kažemo „za ne daj Bože“ jer posledice nelečenja hlamidije dovode do trajne deformacije polnih organa i trajnog steriliteta. Vreme potrebno za inkubaciju, pojavu simptoma i testiranja možete naći u tekstu Polne bolesti: kada je vreme za testiranje?

Simptomi hlamidije

Simptomi su u početku (dve do tri nedelje) blagi ili ih gotovo i nema što dodatno pogoršava situaciju jer je zaražena osoba pravi rasadnik tj. prenosilac na druge. Simptomi se razlikuju kod muškaraca i žena – pre svega zbog anatomije ali i nekih specifičnih fizioloških procesa.

Simptomi kod muškaraca

Hlamidija kod muškaraca se manifestuje na više načina. Najčešći su:

 • Peckanje pri mokrenju;
 • Sekrecija iz penisa;
 • Upaljeni i natečeni testisi;
 • Svrab penisa.

Karakteristično za hlamidiju je da nakon 3 nedelje (vreme potrebno za inkubaciju) i do 50% muškaraca ne pokazuje simptome. Tako da, gospodo, postoji 50% šanse da je imate, a da niste ni svesni šta vas je zakačilo i da to isto prenosite dalje.

Simptomi kod žena

Najčešći simptomi kod žena su:

 • Peckanje pri mokrenju;
 • Pojačana vaginalna sekrecija;
 • Bol u donjem delu leđa;
 • Neuobičajan bol prilikom seksa;
 • Pojava krvi između ciklusa kada ne bi trebalo da je bude.

Nakon 3 nedelje koje su potrebne za inkubaciju i do 70% žena ne pokazuje simptome. Dame, šanse da je imate i da niste svesne je mnogo veća nego kod muškaraca, s tim, da je rizik po vaše zdravlje i zdravlje potomstva mnogo izraženiji.

Hlamidija i trudnoća

Simptomi hlamidije tokom trudnoće:

 • Infekcija ploda i plodove vode;
 • Prevremeno pucanje vodenjaka i prevremeni porođaj;
 • Infekcija materice nakon porođaja;
 • Mogućnost da se beba rodi sa konjuktivitisom.

Rizik po vas i po bebu je značajan ali ima leka. Redovni testovi tokom trudnoće i blagovremena terapija može da izleči ili spreči gore navedene probleme.

Moguće komplikacije

Ceo organizam može da strada ukoliko hlamidija nije otkrivena na vreme i adekvatno lečena. Najčešće komplikacije su različite upale, naročito zglobova i kože. Ova bakterija ima prilično „gadnu“ narav iako ispod mikroskopa izgleda tako nevino:

hlamidija viđena ispod mikroskopa: ružičaste loptice ispod mikroskopa predstavljaju bakteriju hlamidiju

Kako da ne „zaradite“ hlamidiju

Prevencija je moguća i ona je ista kao i za veliki broj polno prenosivih bolesti.  Standardne mere uključuju upotrebu zaštite ukoliko nemate stalnog partnera i dobro izgrađeno poverenje sa stalnim partnerom. Prezervativ je i ovde prva linija odbrane.

Znači, švrljanje unaokolo, rekreativni seks i prostitucija su odličan način da se zaradi hlamidija tako da pamet u glavu i pazite šta radite.

Lečenje hlamidije

Lečenje je moguće i za to se koriste određeni antibiotici, ali treba imati na umu da je lečenje moguće tek nakon što se hlamidija otkrije. Nemojte da vas mrzi da se testirate (ili da vam je neprijatno) jer u suprotnom samo pogoršavate situaciju. Hlamidija se uspešno leči antibioticima koje vam prepiše lekar posle pregleda i testiranja. Obično se koriste dva antibiotika (zbog otpornosti sojeva), prosečno lečenje traje dve nedelje. I, da, potrebno je u isto vreme da se leče oba partnera i da upražnjavaju sigurne polne odnose (inače, slaba vajda od lečenja).

Dakle, za sve one koji se brinu i pitaju da li je hlamidija izlečiva – odgovor je DA, ali je potrebno striktno poštovati preporuke lekara.

Takođe, neće vam biti na odmet i da poboljšate imunitet organizma promenom životnog stila i uvođenjem nekih namirnica i preparata iz arsenala alternativnih lekova.

Upotreba pomoćnih lekovitih sredstava

Biljne namirnice i preparati koji se mogu preporučiti:

 • Beli luk;
 • Jevrejska brada (Usnea sp.);
 • Ehinacea (Echinacea sp.);
 • Žalfija;
 • Kanadska žutika iliti kanadski ljutić (Hydrastis Canadensis);
 • Mačji nokat (Uncania tomentosa);
 • Testerasta palma (Serenoa repens);

Mora se napomenuti da alternativna medicina ima preventivnu ulogu a gore navedene namirnice trebaju da se konzumiraju redovno. Praktično, ovo je možda više za deo o preventivi, ali pokazuje rezultate i kada već postoji infekcija.

Ukoliko se pojavi hlamidija – alternativna medicina je delotvorna samo u kombinaciji sa antibioticima, sama nije dovoljna.

Terapija i ishrana u borbi protiv hlamidije

Strogo pridržavanje prepisane terapije je obavezno i daje najbolje rezultate. Naravno, kao što svi znamo, uz lekove ide i savet o ishrani. Postoje namirnice koje su u stanju da vam pomognu tako što će ubrzati proces uništavanja ove napasti.

Pre spiska namirnica par dodatnih informacija:

 • Pravi način za suzbijanje hlamidije je pravilna upotreba prepisane terapije. Pod izrazom pravilna misli se na strogo pridržavanje termina, doziranja i načina unosa lekova. Ukoliko se lek uzima sa hranom onda je u redu koristiti lekove i hranu u kombinaciji, ali ukoliko se lek uzima na prazan stomak onda ga tako treba i uzeti i dati leku priliku da deluje. To znači jesti nekoliko sati posle uzimanja leka.
 • Prirodni lekovi sami po sebi nisu dovoljni. Da su dovoljni hlamidija ne bi predstavljala opasnost po ljudski rod, a kamoli bila jedna od najzastupljenijih bakterijskih infekcija.
 • Pošto je hlamidija bakterija to znači da je upotreba antibiotika potpuno opravdana. Namirnice i kombinacije namirnica za suzbijanje hlamidije se baziraju na pripremi hrane koja sadrži velike količine prirodnih antibiotika.

Takođe se pre prikazivanja recepata protiv hlamidije, moraju spomenuti namirnice koje su štetne. Štetne u smislu da usporavaju ili poništavaju dejstvo lekova i efekat ishrane. To su:

 • Alkohol;
 • Kofein;
 • Crveno meso;
 • Konzervisana hrana;
 • Punomasni mlečni proizvodi;
 • Razne industrijske grickalice;
 • Brza hrana.

Prirodni lekovi protiv hlamidije

Kada su svi faktori uzeti u obzir može se prikazati spisak namirnica i korisni recepti:

 • Žalfija kao čaj, ili ulje je veoma dostupna. Ulje se koristi kao obloga na zaraženom mestu. Čaj od žalfije je odlično piće koje se može koristiti sa drugim prirodnim lekovima.
 • Beli luk i kurkuma je kombinacija koja se može koristiti svakodnevno. Čen belog luka treba uvaljati u malo kurkume i uvrstiti u obrok.
 • Maslinovo ulje ili listovi. Upotreba maslinovog lista je poželjnija u odnosu na maslinovo ulje. Od listova se može pripremati čajni napitak, dok se ulje koristi za pripremu hrane. Ako ne možete da se odlučite – slobodno koristite oba. Maslinovo lišće se takođe koristilo kao obloga za čišćenje rana i sprečavanje infekcije a ovo svojstvo je poznato još od antičkog doba.
 • Usnija. Poznata kao jevrejska brada je vrsta mahovine koja ima jako antibakterijsko i antiviralno dejstvo. Priprema se kao čaj ili koristi kao suplement, a u apotekama se mogu naći i kapsule. Za pripremu čaja neophodno je 500 miligrama mlevenog ili drobljenog lišća Usnije i priprema se kao svaki drugi čaj. Može se piti sa šećerom i mlekom. Prema, doduše zvanično ne potvrđenoj priči, Usnija je toliko delotvorna da za nedelju dana hlamidija nestaje.
 • Jogurt+beli luk+kurkuma je odlična kombinacija koja se lako pravi i smatra se delotvornim rešenjem.

Gore navedene namirnice se smatraju za veoma delotvorne u borbi protiv hlamidije. Lako su dostupne, cena im nije visoka, a što je najbitnije – pomažu. Takođe, postoje i druge namirnice koje se smatraju prirodnim antibioticima, ali su slabijeg dejstva od spomenutih.

Hlamidija se uspešno može lečiti i homeopatijom, a interesantno je spomenuti da Chlamydiu kao homeopatski lek, neki od homeopata koriste kao ključni lek za lečenje mnogih hroničnih bolesti, kao što su artritis, alergije, konjuktivitis, paradentoza i bolesti krvnih sudova.

Generalno, svaki prirodan proizvod koji ima antibakterijsko dejstvo može, uz adekvatnu ishranu i strogo pridržavanje terapije pomoći da se hlamidija što pre pobedi.

Dužina lečenja

Odgovor na ovo pitanje zavisi od opšteg stanja organizma. Dakle, kakav vam je imuni sistem, genetsko nasleđe, kakve su vam životne navike, koliko ste disciplinovani u sprovođenju terapije…

Prirodni lekovi protiv hlamidije značajno mogu pomoći da se opšte stanje organizma popravi, ali i tu treba disciplina i izbegavanje namirnica koje se ne preporučuju.

Česte zablude o hlamidiji…

Mit: Hlamidija kod muškarca uvek izaziva simptome.
Istina: Hlamidija je često bez simptoma – to se odnosi i na muškarce i žene.

Mit: Hlamidija može uticati samo na neplodnost žene.
Istina: Hlamidija takođe može imati negativan uticaj na plodnost muškaraca, jer može smanjiti broj spermatozoida i oštetiti kvalitet sperme.

Mit: Hlamidija nije česta kod muškaraca.
Istina: Hlamidija je veoma česta polno prenosiva bolest kod muškaraca naročito u starosnom dobu od 15. do 24. godine.

…i malo statistike

 • Kod čak 80% žena infekcija hlamidijom je asimptomatska;
 • SAD su (neslavni) rekorder u broju zaraženih sa 200.000 slučajeva godišnje;
 • Na svetskom nivou oko 4,2% žena i 2,7% muškaraca je inficirano;

Zaključak

Zato neka vam preventiva uvek bude prvi izbor zaštite od hlamidije, a ako sumnjate da ste „zaradili“ dotičnu bakteriju – obavezno idite što pre na testiranje. Ako se pokaže da ste u pravu (što baš nije dobra vest) – obavezno pratite uputstva za lečenje i povedite sa sobom kod lekara i  partnera. Jer, za ljubav je potrebno dvoje… a isto važi i za infekciju hlamidijom…

 

Članak medicinski odobrio:
Specijalista ginekologije i akušerstva
 
OZNAKE: HIVpolne bolestitestiranje

NEWSLETTER

Moj Wiener portal