Podsvest i kako je reprogramirati

Da li znate da Vaša podsvest ima ogromnu moć u upravljanju Vašim životom i kontroli životnih iskustava? I to od „sitnica“ poput izbora vrste hrane koju jedete do složenijih svakodnevnih aktivnosti. Vaša podsvest utiče i na količinu novca koji zarađujete, kako reagujete na nove ljude koje upoznate, ali i na svakodnevni stres. Posredno, podsvest „odlučuje“ i da li ćete biti zdravi ili bolesni.

Verovatno se pitate zašto je to tako? Pored svesnog postoji i podsvesni um, odgovoran za veliki broj aktivnosti o kojima malo znate. Ukratko, Vaša podsvest je poput auto-pilota u avionu. Unapred je programirana da sledi određenu rutu i Vi jednostavno ne možete da skrenete… osim ako prvo ne promenite instrukcije „zadatog“ programa.

Savremena naučna istraživanja sprovedena u okviru neuronauke, nove multidisciplinarne grane, potvrdila su uticaj koji podsvest ima na ljudsko ponašanje i celokupan život. Dokazano da ljudski mozak poseduje neverovatnu osobinu neuroplastičnosti – sposobnosti da se neprekidno menja. Kao što se mišići razvijaju treniranjem tako se i mozak razvija mentalnim aktivnostima – čitanjem i kontinuiranim učenjem.

podsvest i kako je reprogramirati

Pre svega: šta je podsvest

Podsvest je deo Vašeg uma koji deluje ispod normalnog nivoa budne svesti.

Ovog trenutka prvenstveno koristite svoj svesni um da biste čitali tekst i razumeli ga, ali ispod tog mentalnog fokusa, Vaša podsvest neprekidno radi, upijajući ili odbacujući informacije na osnovu Vaše percepcije o sebi, svetu, životu, ljudima i pojavama oko Vas i u Vama. To praktično znači da će svako na svoj specifičan, način da prihvati i ovaj tekst!

Pozabavimo se sada pitanjem kada je i kako formirana percepcija koju imate o svetu oko Vas i u Vama.

Rano detinjstvo i podsvest

Vaša percepcija počela je da se formira još kada ste bili dete. Sa svakim novim iskustvom, Vaša podsvest je kao sunđer upijala informacije, događaje i slike kojima ste bili okruženi.

Kada ste bili sasvim mali niste imali nikakvo verovanje niti interpretaciju sveta oko sebe, jedino percepciju onoga što osećate. A onda ste počeli da prihvatate informacije koje ste dobijali tokom ranog detinjstva i klasifikujete uglavnom kao tačne i stvarne.

Verovatno već sada nazirete kako su nastali različiti problemi u Vašem kasnijem životu: Svaki put kada Vas je neko u ranom detinjstvu, nesmotreno ili namerno, nazvao glupim, bezvrednim, sporim, lenjim…, Vaša podsvest je samo skladištila te podatke kao činjenice.

Ako su Vam, dok ste bili dete, govorili „nesposoban si, ništa neće biti od tebe“ ili su Vas često grdili i upoređivali sa nekim ko je od Vas veštiji, sposobniji, lepši, imućniji – i to se urezalo u Vašu podsvest. Sve to u kombinaciji sa uverenjima i predrasudama genetski nasleđenim od roditelja i predaka, izraste kao nesavladiva planina prepreka i blokada i kasnije se ispoljava u učenju, poslu, porodičnim i međuljudskim odnosima.

U vreme kada ste imali 7 ili 8 godina, već ste imali čvrst temelj verovanja koji je zasnovan na svemu onome što su u Vas „usadili“ ljudi iz Vašeg okruženja, mediji (televizija pre svega) kao i drugi događaji u sredini u kojoj ste živeli.

deca zatvorenih očiju - kako se formira podsvest

Kako ovo „staro“ programiranje utiče u sadašnjosti

Možda ćete pomisliti da, sada kada ste odrasla osoba, možete jednostavno odbaciti štetne ili neistinite informacije, stavove, ubeđenja koje ste godinama upijali. Na žalost, to nije baš tako jednostavno.

Ne zaboravite da su sve ove informacije smeštene ispod nivoa Vašeg svesnog uma. Njihovog destruktivnog delovanja postajete svesni onda kada Vam ograničavaju napredak u stvaranju uravnoteženog, uspešnog i produktivnog života.

Da li ste ikada pokušali da postignete cilj, a u isto vreme sabotirali sebe na svakom koraku pri dostizanju istog? Sigurno jeste, iako izgleda čudno, zar ne? Važno je da znate da to nije udes zle sudbine i da ste osuđeni na neuspeh bez obzira na to što radite.

Verovatnije je da imate neke stare ugrađene programe i verovanja koja koče Vaše planove.

Ovo je dobra vest, jer praktično znači da možete postići gotovo sve ako izdvojite nešto vremena i reprogramirate svoj podsvesni um!

Programiranje i dalje traje

Pre nego što saznate kako da reprogramirate Vašu podsvest, važno je da imate na umu da Vaše programiranje traje i danas.

Sa svakim svojim novim iskustvom izvlačite određene zaključke i čuvate poruke koje će usmeravati Vaše buduće postupke.

Na primer, koja bi poruka, po Vašem mišljenju, bila sačuvana u podsvesti kada bi Vas odbio neko do koga Vam je stalo?

Vaša podsvest – taj pametni detektiv – odmah bi „lovila“ Vaše uspomene i druge primere odbacivanja – poput onog trenutka kada Vas je najbolji prijatelj odbacio zbog druženja sa nekom drugom decom.

Tada se u podsvest „uselilo“ uverenje da ste nedostojni, nedovoljno dobri ili hendikepirani i zato zaslužujete da budete odbijeni i odbačeni. I ako ste još uz to bili ismejani ili na drugi način osramoćeni, duboki bol zbog tog iskustva i te kako će određivati Vaše partnerske i međuljudske odnose.

Ako imate iskustvo koje se sukobljava sa vašim već utvrđenim uverenjem, podsvest će ga ili odbaciti ili preokrenuti tako da se uklopi sa Vašim postojećim pogledom na stvarnost.

Primer iz života

Imate uverenje da ste neprivlačni, a neka privlačna osoba pokazuje interesovanje da Vas bolje upozna. Najverovatnije ćete prvo pomisliti da je to šala ili neka smicalica Vaših prijatelja i prijateljica. Nećete verovati da toj osobi delujete privlačno jer već podsvesno verujete da ste neprivlačni.

Vaš podsvesni um upozorava: „Nema šanse! Ova osoba je suviše privlačna da bih je privlačio/la… ovde nešto nije u redu… bolje da ja odbijem nju dok ona ne odbije mene… “

I tako ćete ili odbaciti tu osobu pre nego što ona odbaci Vas, ili ćete nesmotrenim ili namernim postupkom sabotirati nešto što bi moglo da postane kvalitetna veza.

Ista stvar se dešava kada se trudite da postignete svoje ciljeve. Ako su Vam u detinjstvu ponavljali „može to i mnogo bolje“ ili „nisi ti za to “ ili „šta ti znaš“ možda se u Vama pokrenuo inat i snažan motiv da dokažete da ste mnogo dobri ili čak najbolji, pa ste u životu vredno radili i postigli uspeh. I kad ste nadomak uspehu, iz podsvesti počinje da dopire sumnja u sopstvenu vrednost i sposobnost da postignuti uspeh zadržite.

Na sličan način Vas podsvesni um ograničava i u mnogim drugim situacijama, ali ako ga reprogramirate, postaće dobar saveznik a ne prepreka.

izbor

Kako reprogramirati svoj podsvesni um

Postoji mnogo različitih načina za „prepisivanje“ ograničavajućih ili štetnih uverenja i predrasuda koje su u Vašoj podsvesti.

Možete istovremeno isprobati sve dole spomenute strategije, ali bolje rezultate ćete postići ako se fokusirate na jednu ili dve metode za početak. Posvetite im punu pažnju i rezultati neće izostati.

Ne zaboravite, uvek možete da ubacite još neku dodatnu tehniku ukoliko niste zadovoljni rezultatima ili mislite da stvari mogu mnogo brže da se menjaju.

Prve tri metode su praktično za svakoga i možete ih lako primenjivati. Preostale dve zahtevaju ili stručnu pomoć i pojašnjenje ili određene uređaje koji pomažu da se pogrešne informacije zapisane u podsvesti promene.

Uticaj okoline i podsvest

Jeste li ikada razmišljali o uticaju okruženja u kojem živite i radite, na Vašu podsvest?

Zapamtite da Vaša podsvest neprestano upija informacije svim čulima, i izvodi zaključke i oblikuje uverenja na osnovu tih informacija. Znate li da se mnoge traume nalaze u Vašoj podsvesti samo zato što ste gledali na televiziji ili u filmu nesreće, ubistva i teške scene? Podsvest nema logiku da razume da je to samo film, a ne stvarnost.

Ako mnogo vremena provodite u okruženje gde ima mnogo svađe, ogovaranja, kritike, negativnih razgovora i nepristojnog ponašanja, Vaša podsvest će biti opterećena tim uticajima.

Zato, iskoračite iz takve sredine baš od ovog trenutka i izaberite da živite drugačije.

Izbegavajte da gledate i čitate vesti (uglavnom senzacionalističke i pune negativnog naboja), ukoliko ne morate i izbegavajte da provodite previše vremena sa ‘toksičnim’ ljudima.

Umesto toga, tražite pozitivne tekstove za čitanje i emisije za gledanje iz kojih ćete nešto naučiti, koje će Vas oplemeniti i podstaći da budete pozitivniji.

Čitanjem i učenjem novih veština obogaćujte sopstveni život, stičete nova znanja i iskustva i stvarate sebi mogućnosti za napredovanje i sadržajniji život. To će Vam pomoći da „progledate“ i da mnogo realnije sagledate sebe, svoje potencijale i sopstveni život.

razbijte okove prošlosti

Vizualizacija

Vaš podsvesni um dobro reaguje na slike.

Vizualizacija je odličan način da programirate svoju podsvest pozitivnim, osnažujućim slikama.

Metod je prilično jednostavan: Pokušajte da 10–15 minuta dnevno vizualizujete pozitivne scene koje predstavljaju Vas i Vaša životna iskustva.

Evo nekih stvari koje biste mogli da vizualizujete:

  • Kvalitetni odnosi
  • Strastven rad
  • Prijatan dom
  • Egzotični odmor…

… i sve što želite da „privučete“ u svoj život.

Da biste pojačali snagu vizualizacije, osetite snažne, pozitivne emocije dok „slikate“ ove divne stvari u svom umu.

Osetite, ljubav, radost, zahvalnost i mir kao da zaista imate ta iskustva. Vaš podsvesni um će apsorbovati poruke kao da su prave i stvarne!

Ovo je prava lepota vizualizacije – moć zaobilaženja ograničavajućih poruka i fokusiranja na prijatne slike, koje Vašu podsvest apsorbovati, da biste ih kasnije ponovo reprodukovali.

Afirmacije

Afirmacije su još jedan efikasan način za instaliranje pozitivnih poruka u Vašu podsvest.

One najbolje deluju ako se pridržavate nekoliko jednostavnih pravila:

Izgovarajte ih u sadašnjem vremenu. Recite „Ja sam siguran i uspešan“, a ne „Ja ću biti siguran i uspešan“, jer se fokusiranje na buduće stanje ne računa – podsvest „zna“ samo ovaj sadašnji trenutak. Takođe, koristite pozitivne izjave. Ako kažete „ja nisam neuspešan“ podsvest tumači kao „ja sam neuspešan“, jer Vaša podsvest ne može da obrađuje negacije – ona nema logiku i beleži sve baš kao što i disk na računaru beleži sve što ste u dokumentu otkucali i sačuvali.

Prizovite odgovarajuća osećanja. Kada kažete „ja sam bogat“, a osećate se siromašnim – samo šaljete neuverljive poruke Vašoj podsvesti. Koje god reči da izgovorite u tom trenutku, trudite se da to što ste izgovorili povežete sa odgovarajućim emocijama, jer će Vaša podsvest lakše u njih da veruje.

Ponavljajte, ponavljajte, ponavljajte. Pozitivne afirmacije ne funkcionišu ako ih izgovorite samo jednom ili dvaput. Recitujte ih mnogo puta tokom dana da biste postigli najbolje rezultate.

opuštanje

Frekvencija moždanih talasa

Popularna metoda za promenu podsvesnih uverenja je i upotreba audio snimaka kojom se ciljano menjaju Vaši moždani talasi tj. njihove frekvencije.

Možda zvuči kao nešto iz SF filma, ali izveštaji ljudi koji su isprobali ove audio programe su izuzetno pozitivni.

Kako ova metoda „radi“?

Frekvencija moždanih talasa zavisi od toga šta radite u određenom trenutku:

Gama moždani talasi – veoma brzo prenose informacije i odnose se na simultanu obradu informacija iz različitih delova mozga. To su talasi visoke frekvencije i um mora biti potpuno miran da bi se ušlo u stanje gama moždanih talasa.

Beta moždani talasi – brza moždana aktivnost i dominantni su u svakodnevnom stanju kada učimo, diskutujemo,  rešavamo probleme, donosimo odluke i kada smo fokusirani na mentalne aktivnosti.

Alfa moždani talasi – stanje kada se mozak odmara. To su moždani talasi prisutnosti u sadašnjem trenutku. Pomažu celokupnu mentalnu koordinaciju, smirenost, integraciju uma i tela, i učenje.

Theta moždani talasi – stanje spavanja ali su dominantni i u dubokoj meditaciji. U theta moždanim talasima imaginacija je veoma živa, intuicija pojačana. To su talasi podsvesti, u kojoj se nalaze strahovi, traume…

Delta moždani talasi – spori moždani talasi, niske frekvencije, prodiru duboko kao zvuk bubnja. To su talasi dubokog sna,  stimulisanja regeneracije i isceljenje.

„Binauralni otkucaji“ – nastaju kada se dva tona reprodukuju na različitim frekvencijama, pokrećući Vaše moždane talase da slede drugačiji obrazac.

Na primer, ako želite da pređete sa stresnog na opušteno stanje, preslušali biste zvuk koji aktivira alfa stanje.

Ovi audio programi mogu Vam pomoći da reprogramirate svoj podsvesni um, kao i da kreirate prijemčiviji podsvesni obrazac za instaliranje pozitivnih poruka.

Istraživanja su pokazala da je Vaša podsvest bolje prima nove informacije kada ste veoma opušteni – u alfa ili theta stanju.

Korišćenje audio programa za „ulazak“ u mozak, zajedno sa afirmacijama ili vizualizacijom, može biti moćna kombinacija, jer tada Vaša podsvest uklanja odbranu kako bi mogla lako da apsorbuje bilo koju poruku koju želite da programirate.

Jednostavno se opustite i fokusirajte na pozitivne slike!

Hipnoza i podsvest

Hipnoza može biti efikasna na gotovo isti način kao i programi za audio uklanjanje blokada u podsvesti, i to bez upotrebe frekvencija za promenu moždanih talasa.

Umesto toga, terapeut-hipnotizer (koga ćete prilično teško naći na našim prostorima) postepeno Vas dovodi u stanje opuštenosti i prijemčivosti za prijem pozitivnih poruka i afirmacija u Vašu podsvest.

Samohipnoza je još jedna popularna opcija – jednostavno koristite unapred snimljene audio programe umesto živih sesija terapeuta-hipnotizera. Možete čak snimiti sopstvene snimke sa samo-hipnozom tako da ćete čuti svoj sopstveni glas kako izgovara pozitivne afirmacije dok ste u opuštenom stanju.

Kako da znate da li Vaš trud u reprogramiranju ima efekta

Jedan od najizazovnijih aspekata reprogramiranja podsvesnog uma je to što ne možete zaviriti unutra i videti šta je još u podsvesti što bi možda trebalo promeniti.

Umesto toga, razvijte snažan osećaj samosvesti da biste mogli da uhvatite samo-sabotirajuće ponašanje.

Ipak, postoje jasni znaci napretka koje možete prepoznati:

  • Počinjete da se osećate snažnije, sigurnije i srećnije.
  • Spremniji ste da rizikujete i suočite se sa izazovima.
  • Snovi i ciljevi Vam se više ne čine preteranim – samo su uzbudljivi.
  • Osećate dublji osećaj unutrašnjeg mira, kao da se unutrašnji sukobi razgrađuju.
  • Privlačite više mogućnosti za širenje i rast u svim oblastima svog života.

Ukratko, znaćete kada se u Vašoj podsvesti događaju promene jer ćete primetiti promenu i drugih prema Vama ali i Vašu promenu prema okruženju u kojem živite i radite. I što je najvažnije, osetićete da se dogodila promena u Vama samima.

Dokazi su obično neosporni!

Važno je dati dovoljno vremena ovom  procesu reprogramiranja.

Ne očekujte da ćete videti brze promene – mada se  povremeno mogu dogoditi, ali češće je potrebno vreme upornog i strpljivog rada na sebi.

Dakle, budite veoma dosledni i istrajni prateći  metod za koji ste se odlučili kao alat za instaliranje pozitivnih afirmacija u podsvest.

Kada transformacija postane vidljiva, bićete još više motivisani da nastavite dalje, ali dok se to ne dogodi, imajte na umu da radite na važnim promenama koje su doživotne, snažne i koje će Vam poboljšati kvalitet života!

Članak medicinski odobrila:
Master psiholog i psihoterapeut
OZNAKE:

NEWSLETTER