Rozacea

Rozacea je hronično oboljenje kože koje se ispoljava u vidu crvenila na obrazima, bradi i čelu. Regije oko očiju takođe mogu biti povremeno zahvaćene što može dovesti do pojave čmička i konjuktivitisa.

Najveći broj osoba koje „napada“ rozacea su svetlije puti sa pojačanom osetljivošću kapilara kože lica. Budući da se ne zna razlog nastanka rozacee, izvesno je da genetski faktor ima veliku ulogu.

Rozacea

Kako se manifestuje rozacea?

Ovaj poremećaj kože se najčešće javlja kod žena u starosnom dobu od 20 do 50 godina. Obolele osobe primarno osećaju vrelinu i peckanje kože, kao i bol zahvaćenih regija lica. Obično je potreban neki „okidač“ da bi došlo do simptoma a to mogu biti stres, alkoholna pića, sunčanje…  Kapilari lica se naglo šire i izazivaju crvenilo, vrelinu lica, pecknje… a kada često dolazi do ovakvih situacija kapilari ostaju trajno prošireni i vidljivi na licu.

Ako mislite da imate rozaceu, važno je da što pre zakažete pregled kod svog lekara ili dermatologa. Studije su pokazale da možete smanjiti simptome i bolje kontrolisati bolest ako na vreme krenete sa lečenjem.

Lekar će vam reći više o različitim vrstama ove bolesti, kao i o simptomima na koje treba da obratite pažnju. Takođe ćete dobiti savete kako se rozacea u vašem slučaju može na najbolji način lečiti.

Prilikom razgovora sa lekarom, što jasnije opišite svoje simptome. Tačan opis vaših simptoma pomoći će lekaru da utvrdi koju vrstu imate i koji način lečenja će vam najviše odgovarati.

 Rozacea se javlja u 4 klinička oblika:

 1. Rosacea eritemoteleangiectatica – Crvenilo i vidljivost kapilara pojavljuju se u centralnom delu lica. Čest je osećaj toplote i peckanja. Koža takođe može postati osetljiva, bolna i otečena.
 2. Rosacea papulopustulosa – Simptomi podsećaju na bubuljice sa crvenilom, dok koža može biti osetljiva.
 3. Rosacea phymatosa – Ova vrsta rozacee je retka. Simptomi uključuju zadebljanje kože na licu, obično na nosu. Međutim, zadebljanje se može javiti i na čelu, obrazima ili negde drugde na licu.
 4. Rosacea ocularis – Ovaj tip zahvata predeo oko očiju. Očni simptomi uključuju crvenilo, suzenje, osetljivost na svetlost i zamagljen vid.

Kako se uspostavlja dijagnoza?

Ne postoji određeni test kojim se može dijagnostifikovati rozacea. Umesto toga, lekar se oslanja na istoriju vaših simptoma i pregled vaše kože. Postoji mogućnost da će lekar uraditi druge testove kako bi utvrdio da nemate psorijazu, ekcem ili lupus, budući da ova stanja mogu imati simptome koji su slični onima kod rozacee.

Ako imate crvenilo i oko očiju, lekar će vas možda uputiti na pregled kod specijaliste za oči (oftalmologa).

Lečenje

 Za lečenje rozacee obično se koriste preparati u vidu krema, losiona ili gelova koji se nanose na zahvaćene regije lica prema preporuci dermatologa.

U određenim slučajevima  preporučuje se upotreba lekova, kao i izbegavanje okidača koji pogoršavaju simptome bolesti kao što su stres, alkohol, začinjena hrana i izlaganje suncu.

U nekim slučajevima može se predložiti laserska terapija za smanjenje crvenila izazvanog uvećanim krvnim sudovima. Povremeno će biti potrebno ponavljanje tretmana kako bi se održao poboljšani izgled kože.

PREPORUKA: U cilju prevencije bolesti kao i redovnom praćenju ukoliko je nastala, razmislite o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju po pristupačnoj ceni.

Ako se rozacea ne leči, stanje se može pogoršati, što će dovesti do češćih ili trajnijih simptoma.

Trajanje lečenja zavisi od vrste rozacee i stadijuma simptoma.

Ako bolest uzrokuje zadebljalu kožu i vidljive krvne sudove, razgovarajte sa svojim lekarom o tome koji je najbolji način za ublažavanje postojećih simptoma.

Rizici nastanka

Različiti faktori u vašem svakodnevnom životu mogu uticati na nastanak bolesti, kao na primer:

Začinjena hrana

U jednom istraživanju na više od 400 ljudi, otkriveno je da začini i začinjena hrana pogoršavaju simptome kod čak 75% odraslih osoba sa rozaceom. Začinjena hrana može uticati na proširenje krvnih sudova i izazvati crvenilo kože.

Određene namirnice mogu izazvati simptome rozacee kod nekih ljudi, ali kod drugih ne. Kao i kod alergije na hranu i drugih stanja, važno je utvrditi koja hrana utiče na vaše simptome. Proces otkrivanja hrane, koju bi trebalo da jedete, a koju da izbegavate, može potrajati. Razgovarajte sa svojim lekarom ili nutricionistom o tome koja je dijeta najbolja za vas.

Možda će vam trebati više vremena da promene u ishrani postanu sastavni deo vašeg svakodnevnog načina života, ali na duže staze uloženi trud se isplati.

Alkohol i rozacea

Istraživanja su pokazala da konzumiranje alkohola pogoršava simptome ove bolesti. Čak i mala količina alkohola može izazvati simptome crvenila. Potrebno je izbegavati sva alkoholna pića uključujući i vino i pivo.

Određeni lekovi

Neki lekovi i suplementi utiču na protok krvi u koži, usled čega dolazi do pogoršanja simptoma rozacee.

Vaš lekar će vam svakako na to skrenuti pažnju pogotovo što se radi o često korišćenim lekovima i suplementima: na spisku je i niacin (vitamin B3), neki od lekova za krvni pritisak pa čak i neke od često korišćenih krema koje sadrže kortikosteroide.

Stres i rozacea

Kao i kod većeg broja drugih bolesti, stres zna da bude „okidač“ i u ovom slučaju tj. „pomaže“ da se pojavi rozacea. Zato je neophodno otkloniti stres tj. upražnjavati aktivnosti koje će ga svesti na minimum (lagane fizičke vežbe, joga, opuštanje…)

Sunčeva svetlost

Sebi i svom lekaru možete pomoći u pronalaženju adekvatne terapije tako što ćete voditi rozacea dnevnik. On će vam pomoći da otkrijete u kojim okolnostima i zašto se simptomi pogoršavaju.

Na primer, vaše lice se može zacrveneti nakon sunčanja ili tokom stresnog dana u školi ili na poslu.

Takođe, razgovarajte sa svojim lekarom o stvarima koje možete učiniti da biste ublažili simptome rozacee. Pitajte da li redovno mazanje kreme za sunčanje može pomoći u kontrolisanju ovog stanja.

Ženska osoba sa crvenim obrazima

Šta može dodatno pogoršati stanje?

Osoba može osetiti pogoršanje u sledećim situacijama:

 • Ako upotrebljava kremu i preparate koji mogu iritirati kožu (neadekvatni sapuni, alkoholni losioni, parfimisane kreme),
 • Ako se izlaže prekomernoj fizičkoj aktivnosti,
 • Pri izlaganju temperaturnim razlikama (toplo-hladno),
 • Pri konzumiranju začinjene hrane, alkoholnih pića i vrelih napitaka,
 • Ako uzima veće količine vitamina B6 i B12.

Alternativne mogućnosti lečenja

Kao i kod drugih bolesti i stanja postoje određeni alternativni pristupi koji mogu dovesti do toga da se rozacea uspešno kontroliše. Naravno, o svim ovim pristupima bitno je da porazgovarate sa vašim lekarom i zajednički napravite strategiju koja će odgovarati baš vama.

Hrana kojom se može smanjiti rozacea

Dostupni su različiti tretmani za lečenje rozacee, ali ono što jedete takođe vam može pomoći da smanjite osip.

Istraživanja pokazuju da određena hrana može izazvati pojavu rozacee. U jednom istraživanju 78% odraslih osoba obolelih od ove bolesti izjavilo je da su uneli značajne promene u svoju ishranu, dok je 95% njih reklo da je kao rezultat imalo manje simptoma.

U svoju ishranu možete uključiti sledeće:

 • omega-3 masne kiseline
 • cinkov sulfat
 • hranu bogatu vlaknima, prebioticima i probioticima (hrana koja pomaže razvitku dobrih bakterija u telu takođe može pomoći smanjenju simptoma rozacee)

Prebiotici su posebna vlakna u hrani koja podstiču rast i aktivnost dobrih bakterija u crevu. Mogu se naći u velikom broju namirnica, kao što su:

 • banana i jabuke
 • paradajz
 • praziluk
 • špargla
 • beli luk
 • ovsena kaša
 • pečurke
 • masline
 • krompir
 • integralne žitarice (ječam, pšenica, amarant, zob)
 • zeleno lisnato povrće (spanać, zelje, zelena salata)

Probiotici kao suplementi mogu podržati normalno funkcionisanje crevne flore. Namirnice koje sadrže probiotik:

 • jogurt
 • kiseli kupus
 • kefir
 • miso

Kreme ze negu kože

Pored klasičnog lečenja, postoje i ohrabrujuća svedočenja da određene kreme mogu pomoći da se kontroliše rozacea. Najčešći sastojci krema za negu kože uključuju:

 • zeleni čaj
 • sladić
 • aloe vera
 • kamilica
 • med
 • eterična ulja poput ulja čajevca

Obavestite doktora o svim proizvodima za negu kože koje koristite. To uključuje i proizvode za čišćenje kože. Mnogi od ovih proizvoda sadrže sastojke koji mogu prouzrokovati nastanak rozacee. Vaš lekar će možda moći da vam predloži proizvode koji bi više prijali vašem tipu kože.

Zaključak

Bolest jeste neprijatna ali se može uspešno kontrolisati. Napada uglavnom osobe svetlije puti a i genetska predispozicija igra značajnu ulogu.

Bitan je pravovremeni odlazak kod lekara kao i postavljanje pravilne dijagnoze. Takođe, samodisciplina i praćenje svakodnevnih „okidača“ može značajno pomoći. Izbegavanje alkohola, stresa, UV zračenja… i drugih stresora može značajno pomoći da u lečenju poremećaja. Da bi se identifikovali „okidači“ zgodno je voditi dnevnik i beležiti sve promene na koži ali i okolnosti u kojima su promene nastale.

 

Članak medicinski odobrio:
Internista
 

NEWSLETTER

Moj Wiener portal