Zašto je dobro jesti čokoladu

O da, dobro ste pročitali, jesti čokoladu je dobro i vrlo poželjno. Međutim, bitno je znati da nije svaka čokolada dobra.

Mlečne, bele, čokolade sa punjenjima, čokolade prepune šećera trebalo bi izbegavati, ali kvalitetnu crnu čokoladu poželjno je da uvrstite u svoju ishranu.

Dokazano je da crna čokolada povoljno utiče na zdravlje čoveka, da je bogata antioksidansima i da se njenom konzumacijom smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Prava i kvalitetna crna čokolada pravi se od što većeg procenta kakao delova i idealno je kada u sebi nema šećera. Mnogo je razloga zašto je dobro jesti čokoladu, a slede najvažniji.

Crna čokolada

Crna čokolada je veoma hranljiva

Čokolada koja u sebi sadrži od 70% i više kakao delova bogata je vlaknima i mnogim mineralima, kao što su gvožđe, mangan, magnezijum, cink i selen.

Ona u sebi sadrži i dobre masti, monozasićene i polizasićene.

Dobar izvor antioksidanasa

Sirovo kakao zrno jedna je od namirnica koja se najbolje pokazala na testu u borbi protiv slobodnih radikala, što govori da je jedan od najboljih izvora antioksidanasa. Upravo je zato čokolada koja ima visok nivo kakao delova moćan izvor antioksidanasa.

Snižava krvni pritisak

Mnoge studije su dokazale da čist kakao i crna čokolada mogu poboljšati krvni pritisak. Bioaktivni sastojci koji se nalaze u plodu kakaoa poboljšavaju protok krvi u arterijama i tako snižavaju krvni pritisak.

Podiže dobar, a snižava loš holesterol

Kakao prah je poznat po tome što može sniziti loš holesterol, dok u isto vreme podiže onaj dobar. I ovog puta za to su zaslužni antioksidansi iz kakaoa.

Crna čokolada takođe pomaže ako imate insulinsku rezistenciju jer može povoljno uticati na ublažavanje simptoma.

Može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti

Pošto crna čokolada i kakao mogu pomoći u borbi sa lošim holesterolom, kao i insulinskom rezistencijom, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

U jednoj studiji u kojoj je učestvovalo 470 starijih muškaraca utvrđeno je da kakao smanjuje rizik od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti za čak 50% tokom perioda od 15 godina.

Crna čokolada

Može vas zaštititi od sunca

Pored koristi koju možete imati od crne čokolade kada je u pitanju vaš organizam, ona može dobro uticati i na vaš spoljašnji izgled. Crna čokolada je sjajna i za kožu.

Aktivni sastojci crne čokolade, flavonoidi, štite kožu od štetnog sunčevog zračenja. Oni takođe utiču na bolji protok krvi u koži, što je čini elastičnijom i više hidriranom.

Naravno, ovo ne znači da bi trebalo da prestanete da koristite SPF zaštitu samo zato što jedete dovoljno crne čokolade.

Pomaže mozgu da funkcioniše bolje

Pored toga što je ukusna, crna čokolada može pozitivno uticati na kognitivne funkcije pojedinca. Kako je to moguće? Tako što flavonoidi poboljšavaju protok krvi u mozak i time mu pomažu da bolje funkcioniše.

Zbog prisustva kofeina u crnoj čokoladi ona kratkoročno može pozitivno uticati i na fokus, mentalnu bistrinu i budnost. Stoga, sledeći put kada budete hteli da se razbudite, umesto kafe pojedite nekoliko kockica crne čokolade.

Koju čokoladu treba jesti?

Nažalost, nema svaka čokolada blagotvorna dejstva koja smo prethodno nabrojali. Zato je bitno kakvu čokoladu birate i jedete.

Kada birate čokoladu koju ćete kupiti, uvek gledajte sastojke i kupite onu koja ima najmanje sastojaka. Tako izbegavate nepotrebne aditive.

Takođe, najbolje bi bilo da uvek birate čokoladu bez dodatog šećera. Ukoliko niste ljubitelj gorkog ukusa, onda birajte one čokolade zaslađene stevijom.

Da bi se čokolada klasifikovala kao crna čokolada, mora imati najmanje 50% kakao delova. Ali mi vam preporučujemo da uvek birate one koje imaju 70% i više kakao delova. Takve čokolade će biti punijeg i bogatijeg ukusa, samim tim i gorče, ali i zdravije.

Ako uopšte niste ljubitelj crne čokolade, ne brinite, imamo rešenje za vas. Uvek možete kupiti kakao prah i praviti od njega topli napitak. Naravno, kada kupujete kakao prah, potrebno je da obratite pažnju da je to 100% kakao prah, bez bilo kakvih drugih dodataka i šećera. Napitak od njega možete praviti sa vodom ili u kombinaciji sa mlekom, a možete ga zasladiti stevijom ili medom.

Zaključak

Kakao i crna čokolada mogu vam znatno poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ovo, naravno, ne znači da ne postoji nikakav rizik ako jedete crnu čokoladu, niti da bi trebalo zanemariti sve ostale aspekte zdravog života.

Crna čokolada sa visokim procentom kakao delova može biti dobar i ukusan dodatak vašoj zdravoj ishrani, kao i dobar izbor kada imate želju da pojedete nešto slatko.

Uvek birajte kvalitetnu čokoladu, onu koja ima 70% i više kakao delova u sebi i ako je moguće, onu koja ne sadrži šećer ili ga ima vrlo malo.

I naravno, za čokoladu važi isto kao i za sve u životu: jedite umereno i nemojte preterivati. Dve kockice crne čokolade dnevno biće vam sasvim dovoljne.