7 saveta za bolje zdravlje žene

Zdravlje žene je izuzetno važno za razvoj i dobrobit celog društva, jer samo zdrava žena može da radi i voli. Tako je tvrdio Sigmund Frojd, otac psihoanalize.

Majka i ćerka vežbaju jogu - zdravlje žene

Život u sadašnjem trenutku, pored svih blagodeti kojima se dičimo, postarao se za mnogo velikih izazova, zahteva i očekivanja, pa je tako žena stub društva, majka, zaposlena, supruga, ćerka, lider u odgovornom poslu.

Brz tempo života, stres, nedovoljno kretanja, brza ishrana, energetski napici, ugrožena životna sredina i ko zna šta sve ženama donose ozbiljne probleme.

Bez obzira na to što je put do zdravlja sve duži, želimo da ukažemo na neke od mogućnosti koje žene imaju da pod kontrolu stave određene zdravstvene rizike, poboljšaju zdravlje i unaprede kvalitet života.

1. Ublažite stres

Nimalo slučajno, počinjemo od stresa, koji je, bez sumnje, „krivac” za najrazličitije zdravstvene probleme. Čini se da o simptomima stresa ne stižemo ni da mislimo jer živimo brzo. Međutim, zbog svega toga ostaju dalekosežne posledice.

Žene, zbog odgovornosti i raznih obaveza, trpe glavobolju, nervozu stomaka, probleme sa kožom, iscrpljenost i manjak energije, depresiju, anksioznost.

Kako pomoći sebi?

Ublažite stres tako što ćete steći neku rutinu, nešto što pozitivno utiče na vaše raspoloženje. Šetajte se, vežbajte na način koji vas opušta, potražite pomoć terapeuta, pouzdanog prijatelja, provedite zajedničke trenutke sa bliskim ljudima.

Malim koracima i zdravim navikama možete postići da se celog dana osećate mnogo bolje.

2. Bez dijeta!

Sa svih strana nam stižu novi trendovi u ishrani i podrazumevaju raznorazne dijete uz koje ćete „brzo i lako izgubiti mnogo kilograma”. Iako ove brze dijete stvarno mogu značajno redukovati telesnu težinu, ne smemo zanemariti činjenicu da njihovi efekti uglavnom nisu održivi duže vreme.

Umesto da slepo sledite ovakve dijete, biće korisnije da ishranu zasnivate na namirnicama koje će obezbediti normalno odvijanje vitalnih funkcija. Iz ishrane eliminišite šećer, konzerviranu hranu i zamenite ih svežim voćem i povrćem.

Već posle nekog vremena uočićete značajne promene, bićete zdraviji i zadovoljniji.

3. Na dobro zdravlje žene utiče kalcijum

O kalcijumu i njegovom značaju obično govorimo kao bitnom faktoru za zdravlje kostiju. No, kalcijum ima vitalnu ulogu u očuvanju zdravlja i pravilnom radu naših organa i skeletnih mišića.

Telo do kalcijuma dolazi kroz proces remodeliranja kostiju, kada se telo razgrađuje i obnavlja kosti. Ako je razgradnja kostiju brža od izgradnje novih, to smanjuje gustinu kostiju.

Koliko je kalcijuma zapravo potrebno?

Preporuka je da žene u premenopauzi unose najmanje 1.000 miligrama kalcijuma dnevno, a žene u postmenopauzi najmanje 1.200 miligrama kalcijuma dnevno.

Mlada nasmejana žena drži plastični model srca

4. Čuvajte srce

Savremeni način života ugrožava zdravlje u celini, ali su srce i krvni sudovi najugroženiji, pa su kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrti. Istraživanja i ankete u svetu pokazuju da milioni žena veruju kako samo muškarci obolevaju od kardiovaskularnih bolesti, da su to, kako kažu, „muške bolesti”.

Ipak, činjenice govore da su to velike zablude. Žene svih rasa, širom sveta pate od bolesti srca i krvnih sudova, pa kardiovaskularne bolesti čine 25% svih bolesti među uzrocima smrti žena.

Ako tome dodamo podatak da gotovo dve trećina žena koje su preminule zbog bolesti srca nisu imale simptome, onda je jasno da je neophodno da žene zdravlju srca poklone mnogo više pažnje.

Kako američki stručnjaci kažu, za zdravlje srca korisno je redovno vežbanje.

Koje aktivnosti i u kom obimu prijaju srcu i čuvaju zdravlje žene?

Redovna fizička aktivnost može biti umereno ili intenzivnije vežbanje. Ako se opredelite za umereno vežbanje, ono bi trebalo da traje najmanje 150 minuta nedeljno. Neke od aktivnosti su sledeće:

 • vožnja bicikla,
 • baštovanstvo,
 • ples,
 • brzo hodanje,
 • aerobik u vodi i
 • tenis

Ako ste u boljoj kondiciji, intenzivnom vežbanju treba posvetiti najmanje 75 minuta nedeljno. Poželjne su sledeće aktivnosti:

 • trčanje,
 • planinarenje i
 • brza vožnja bicikla.

5. Briga o reproduktivnom zdravlju – da nas ima više!

Od rođenja, pa tokom čitavog života, žene reproduktivnom zdravlju moraju da posvete posebnu pažnju, jer tako mogu da se ostvare u jednoj od najlepših uloga – u roditeljstvu.

Evo nekih koraka koje žene mogu preduzeti kako bi poboljšale reproduktivne sposobnosti:

 • Prestanak pušenja – pušenje smanjuje sposobnost jajnika da produkuju jajne ćelije;
 • Vrlo ograničen unos alkohola – u većim količinama alkohol izaziva poremećaj ovulacije;
 • Kontrolisana fizička aktivnost – kao što smo rekli, fizička aktivnost je neophodna za očuvanje zdravlja žene, ali preterano vežbanje i naprezanje mogu inhibirati ovulaciju i smanjiti lučenje hormona progesterona.

Trudnica radi vežbe na prostirci na podu

6. Dovoljno dobrog sna povoljno utiče na zdravlje žene

San je neophodan i za fizičko i za mentalno zdravlje. Odraslom čoveku treba 7 do 9 sati sna dnevno. Nedovoljne količine sna izazivaju pospanost, lošu koncentraciju, otežavaju učenje i donošenje odluka, slabe pamćenje.

Obratite pažnju na to kako se budite svakog jutra. Ako ste umorni, iscrpljeni, bez energije, spavajte više, idite na spavanje pola sata ranije.

7. Redovni godišnji pregledi kod lekara

Žene najviše vode brigu o zdravlju dece i roditelja, ali često umeju da propuste svoje sistematske preglede. Iznenađujuće veliki broj žena nema naviku da odlazi na preventivne lekarske preglede. A preventiva je, ipak, najbolji način da se očuva zdravlje žene.

U zavisnosti od životne dobi osobe, lekar će proceniti šta, pored opšteg pregleda, treba dodatno uraditi i eventualno uputiti kod lekara specijaliste. Potreba za redovnim godišnjim pregledima raste sa godinama, ali fokus je na ličnom medicinskom profilu svake žene, u kojem na izbor pretraga utiču i medicinska porodična i lična istorija.

Umesto zaključka, da dodamo i ovo:

 • Pokušajte da razvijete svest da su problemi deo svakodnevice, ali da loš period uvek prođe. Težite pozitivnom aspektu života, nađite kompromise, tako ćete lakše podneti sve. Uz pozitivan stav, učenje i usavršavanje, usporićete starenje i očuvati mentalno zdravlje;
 • Naučite da volite i poštujete sebe. Dok brinete o drugima, nemojte zapostavljati sebe. Opustite se, sledite svoje misli – vaše telo i srce to zaslužuju.
 

Članak medicinski odobrio:
Specijalista ginekologije i akušerstva
 

NEWSLETTER

Moj Wiener portal