Celulit

Ah, taj dosadni celulit! Koliko li ste samo puta izgovorili ovu rečenicu i koliko ste samo puta prevrnuli očima kada ga primetite? Verovatno i više nego što mislite.

Celulit je u današnje vreme česta pojava, mnogo se o njemu govori i piše a može se naći i veći broj preparata i tretmana za njegovo uklanjanje.

ženska osoba pritiska kožu butina jednom rukom a u drugoj drži pomorandžu - celulit

Ali šta je zapravo celulit i da li ga je zaista moguće suzbiti ili bar ublažiti? Potrudićemo se da vam odgovorimo na ova pitanja i sa vama podelimo neke korisne savete o prevenciji.

Šta je uopšte celulit?

Celulit je deformitet u obliku štetnih materija i masnih naslaga koje se formiraju u sloju ispod kože. Iako se stvara ispod kože, on je i te kako vidljiv na površini.

Čuli ste već da celulit mnogi zovu i „pomorandžina kora”, i to zato što se on ispoljava na površini kože u obliku čvorova, što je posledica nepravilno raspoređenih masnih naslaga ispod kože.

Celulit se najčešće javlja na butinama, sedalnoj regiji, listovima, donjem delu leđa i na stomaku.

Kod nekih osoba celulit se pojavljuje i na drugim delovima tela kao što su nadlaktice ili vrat.

Vrste celulita

Možda ovo niste znali, ali postoji više vrsta celulita.

 • Vlaknasti celulit – tvrd na dodir, čvorovi se pomeraju kada se koža uštine i može da boli, vidljiv i bez pipanja kože, jako ga je teško suzbiti
 • Adipozni celulit – mekan na dodir, vidi se samo kada se koža uštine, ne boli, u većini slučajeva se javlja usled loše ishrane i manjka fizičke aktivnosti
 • Vodeni celulit – mekan na dodir, vidi se i bez pipanja kože, u većini slučajeva se javlja kao posledica previše sedenja, problema sa cirkulacijom i zadržavanja vode u organizmu

Kako nastaje celulit?

Celulit se pojavljuje kada se poremeti mikrocirkulacija potkožnog tkiva.

Celulit ne nastaje preko noći, već se stvara u fazama i treba vremena da se on pojavi i vidi golim okom.

 • Početna faza predstavlja početak procesa i period kada kapilarna mreža koja se nalazi u dermu slabi. U ovoj fazi ne postoje vidljivi znakovi celulita, ali masne naslage počinju da se grupišu kao posledica nedostatka hranljivih materija, vode i kiseonika u koži.
 • U narednoj fazi moguće je primetiti celulit, menja se elastičnost kože, ona postaje tanja i opuštenija, a grupisane masne ćelije vide se na površini.
 • U poslednjoj fazi koža je dodatno istanjena, nema elastičnost, a na površini se može uočiti „pomorandžina kora” u vidu manjih ili većih čvorića. U zavisnosti od toga koliko je ova faza odmakla, čvorići mogu biti veći ili manji, a nekada se dešava i da su poprilično veliki, pa čak i bolni na dodir.

žena u donjem vešu sa izraženim celulitom

Kod koga se javlja?

Većina ljudi će vam reći da se celulit javlja isključivo i samo kod ženske populacije, ali to nije istina. Takođe, mnogi će reći da se celulit javlja kod gojaznih i starijih osoba, ali ni to nije istina.

Istina je da na svetu čak 90% žena ima problem sa celulitom, ali ova pojava se javlja i kod muškaraca.

Takođe, celulit se može javiti i kod mršavih ljudi, kao i kod gojaznih. A vrlo je čest i kod mladih osoba, a ne samo kod starijih. Tipično je da se javlja u kasnijim stadijumima života, jer tada koža prirodno gubi elastičnost.

Na pojavu celulita utiču mnogi faktori i zbog toga ne bi trebalo da ga vezujemo isključivo za osobe ženskog pola, niti za starije i gojazne osobe.

Uzroci nastanka

Celulit vrlo lako može biti genetski uslovljen, ali nije nasledan.

Ono što najčešće utiče na nastanak celulita jeste način života pojedinca.

Naslage masnih i štetnih materija najčešće se javljaju kod osoba koje imaju lošu ishranu, ne unose dovoljno vode i tečnosti u toku dana, piju previše alkohola ili konzumiraju duvanske proizvode.

Pojava celulita može biti i posledica manjka fizičke aktivnosti, preteranog sedenja ili nekretanja.

Ostali uzroci celulita mogu biti i tesna odeća, zagađen vazduh, prirodno slaba cirkulacija, stres, loše varenje ili/i opstipacija.

Da li postoji neka vrsta prevencije?

Zbog potencijalnog genetskog faktora nikada sa sigurnošću ne možete prevenirati pojavu celulita. Ali ako se taj faktor izuzme, promenom životnog stila nabolje moguće je prevenirati pojavu „pomorandžine kore”.

A ovo bi trebalo da uradite ako ne želite da strepite zbog celulita:

 • Pijte dovoljno vode – bar 2 litra dnevno.
 • Hranite se zdravo – izbacite slatkiše, brzu hranu, gazirane sokove i šećer.
 • Recite NE duvanu.
 • Smanjite unos alkohola.
 • Šetajte se svaki dan.
 • Trenirajte bar dvaput nedeljno.
 • Nosite udobnu odeću.
 • Tuširajte se hladnom vodom – probajte da se bar minut ili dva tuširate hladnom vodom, jer tako pospešujete svoju cirkulaciju.

Kako tretirati celulit ako već postoji?

Trenutno gde god da se okrenete možete videti reklame za magične kreme, gelove, ulja i tretmane koji obećavaju da će pomoću njih celulit nestati brzinom svetlosti. Realnost je ipak malo drugačija.

Kao što celulit ne nastaje preko noći, ne može ni nestati tako brzo.

Mi vam preporučujemo da budete strpljivi i da pozovete prirodu u pomoć, ali i da preispitate svoje životne navike.

Kao i u slučaju kada celulit ne postoji, i onda kada je vidljiv, prvi korak u borbi protiv njega jeste promena životnih navika.

Počnite da pijete dovoljno vode, promenite ishranu, izbacite nezdrave slatkiše, grickalice i sokove i oslobodite se svih nezdravih navika i pripremite se za detoksikaciju svog organizma.

Detoksikaciju možete započeti konzumiranjem zelenog čaja. Ovaj izuzetno zdrav čaj je odličan antioksidans, pomaže pri izbacivanju toksina iz organizma, a sadrži i kofein, koji pomaže u sagorevanju masnih naslaga. Preporučuju se tri šolje nezaslađenog čaja dnevno.

ženska osoba sedi i maže noge kremom

Piling protiv celulita

Celulit se smanjuje poboljšavanjem cirkulacije, a to ćete najbolje postići pilingom pre tuširanja.

Potrebno vam je:

 • 50 g otopljenog kokosovog ulja
 • 4 kašike mlevene kafe
 • 10 kapi eteričnog ulja bosiljka
 • 10 kapi eteričnog ulja ruzmarina

Ova količina može biti dovoljna za piling butina, a ako vam je potrebno više pilinga, slobodno napravite duplu dozu.

Sve sastojke dobro pomešajte i dobijenom smesom uradite piling na delovima tela gde imate celulit. Nakon pilinga obavezno te iste delove tela istuširajte hladnom vodom. Preporučuje se da ovakav piling praktikujete tri puta nedeljno.

Kofein iz kafe zateže tkivo i površinski sloj kože, širi krvne sudove (vazodilatacija), a pozitivno utiče i na površinsku cirkulaciju, a pomaže i u sagorevanju masnih naslaga.

Eterično ulje ruzmarina ima mogućnost da prodre u dublje slojeve kože i pospeši izbacivanje štetnih materija, a i ubrzava cirkulaciju. Eterično ulje bosiljka takođe pospešuje i ubrzava cirkulaciju.

Prevencija i celulit

Najbolji lek protiv celulita je svakako prevencija. A ako se celulit već pojavio na vašem telu, onda je vreme da promenite svoje navike, uvedete neke zdravije varijante u svoju ishranu i pozdravite se sa nezdravim slatkišima i brzom hranom. Šetajte se, trenirajte i unosite dovoljno tečnosti u svoj organizam. Čak i ako je uzrok pojave celulita genetski faktor, promena životnog stila može ga znatno umanjiti.

I zapamtite da je sve ono što vidite na svom telu reakcija na dešavanja unutar njega.

Brinite se o svom telu i volite ga, a ono će vam uzvratiti najbolje što može.

NEWSLETTER