Dušek kao metafora

Verovatno ne biste trčali maraton ili planinarili bez odgovarajuće opreme. Ipak, postoji dosta ljudi koji nepripremljeni odlaze na spavanje uprkos činjenici da će u krevetu provesti prosečno 7–8 sati. „Nepripremljeni” znači bez adekvatne opreme, koja je u ovom slučaju – dobar dušek!

A okrepljujući san i vedrinu nakon buđenja možemo osetiti samo ako smo noć proveli na udobnom i prijatnom dušeku. No, ukoliko je dušek neudoban i star, čekaju nas jutarnji bolovi u leđima i vratu i osećaj kao da smo spavali na klupi u parku. Nimalo prijatan početak dana, zar ne?

Žena ušuškana leži u krevetu sa belom posteljinom

Dušek i kvalitetan san – ima neka tajna veza

Za dobar san nije važno da li je krevet unikatnog dizajna ili nasleđen od bake, već udobnost dušeka. Prema jednom međunarodnom istraživanju, čak 95% ispitanika odgovorilo je da udoban dušek predstavlja najvažniji faktor za dobar san.

Ulaganjem u kvalitetan dušek osiguraćete sebi mirne noći i prijatne snove. Možda odlučite da spavate na manje „fensi” krevetu u korist kvalitetnijeg (i skupljeg) dušeka, ali znajte da je to odlična dugoročna investicija.

Studije su pokazale da spavanje na udobnoj površini na duge staze pomaže prirodnom gubitku kilograma, poboljšava pamćenje i produžava život! Time izbor kvalitetnog dušeka zapravo dobija jednu novu dimenziju i postaje „garancija” za kvalitetniji (i duži) život.

Dobar dušek za dobro zdravlje

Sada kada znamo da kvalitetno spavanje ima dugoročan efekat na zdravlje možemo (i bez pomoći stručnjaka) zaključiti da spavanje na neudobnim i starim dušecima ima, nažalost, suprotan efekat! Setite se samo nemirnih noći, okretanja, nesanice… svih onih nevolja koje mogu upropastiti noćni odmor i koje negativno utiču na zdravlje.

Ako ste zaboravili kada ste kupili dušek, možda je vreme da ga izbacite i upustite se u potragu za novim koji će odgovarati vašim potrebama spavanja.

Kupovina novog dušeka je kao kupovina nove garderobe. Potreban vam je komforan dušek, koji neće stvarati pritisak na vaše bokove, ramena, grudni koš ili zglobove. Kvalitetan dušek će odgovarati vašoj kičmi, održavajući je u ravni s ostatkom tela.

Uvek se trudite da izaberete najbolji dušek za sebe jer, na kraju krajeva, trećinu života provodimo upravo na dušeku!

Porodica u prodavnici opreme za spavaće sobe isprobava veliki dušek

Odaberite dušek s dobrom potporom

Кada su u pitanju dušeci, ne postoji jedan koji će odgovarati svima. Vaša individualnost određuje  pravi izbor. Danas postoji mnogo vrsta dušeka, poput onih s memorijskom penom, lateksom, žičanim jezgrom, koji nude savršenu potporu za celo telo.

Ako krevet delite s partnerom koji je viši od vas ili ima određene probleme s kičmom, nikako ne smete zaboraviti na kompromis. U dogovoru s partnerom izaberite dušek koji će odgovarati zajedničkim potrebama i koji će pomoći da oboje imate miran san i očuvate zdravlje.

A ako su razlike između vas vrlo izražene (npr. partner je teži/lakši od vas 25 kg), najbolji savet je da izdvojite nešto više novca i naručite hibridni dušek, tj. dušek koji će na partnerovoj strani biti idealan za njega, a na vašoj – pa naravno, za vas. Ovakav izbor pokazuje još nešto – da vam je stalo do partnera, ali i do sebe.

Izbor dušeka za pojedina stanja

Postoji širok izbor dušeka koji mogu pomoći pri određenim problemima sa spavanjem. Onima koji pate od noćnog znojenja, astme, alergija, ekcema dušek će pružiti potpuni terapeutski efekat i pomoći da se kvalitetno naspavaju.

Takođe, ako vi ili bliska osoba imate problema s pokretljivošću, bolovima u leđima, bolnim zglobovima, lošom cirkulacijom ili nesanicom, podesivi krevet može pružiti rešenje za dobar noćni san.

Da zaključimo: naspavanost, bolje pamćenje, regulisana telesna težina, dobro funkcionisanje imunološkog sistema, manji nivo stresa – samo su neke od zdravstvenih prednosti koje će vas podstaći da, ako imate potrebe, već danas krenete u pronalazak idealnog dušeka za sebe.

Značaj sitnica za zdrav život

Usponi i padovi u životu zavise od malih poteza koje činimo svakog dana. Tako je izbor dušeka, naveden kao metafora za sve male stvari u životu kojima ne pridajemo veliki značaj, a trebalo bi radi boljeg i zdravijeg života.

Još jedan takav primer je i hrana. Praktično, mi svakim obrokom biramo da li želimo da smo zdravi i puni samopouzdanja ili gradimo temelje buduće bolesti.

Moderan i brz način života retko nam ostavlja vremena da sednemo i uživamo u svakom zalogaju, već uglavnom konzumiramo „brzu hranu”, i to ponekad dok smo u hodu, što može izazvati stres, stomačne probleme i druge smetnje.

Kao što kvalitetan san može poboljšati naše kognitivne sposobnosti i učiniti da se osećamo bolje, i hrana nas može snabdeti dobrim (ili manje dobrim) „gorivom”, a isto važi i za redovnu fizičku aktivnost.

Redovna fizička aktivnost (dovoljno je i 30 minuta brže šetnje svakoga dana) drži naš mišićno-skeletni sistem u dobroj formi i predstavlja ulaganje u zdraviju budućnost svakog od nas.

Teorija haosa

Na samom kraju osvrnućemo se na teoriju haosa, koja potvrđuje da male stvari mogu izazvati značajne promene, što smo već spomenuli kroz date primere o ishrani, izboru dušeka i vežbanju.

Da li znate da teorija haosa istražuje velike promene koje mogu nastati iz vrlo malih promena na početku? Recimo, jednog dana pada ledena kiša koja se zadržava na asfaltu kojim će ubrzo protrčati sportista okliznuti se i povrediti nogu, zbog čega neće moći da se takmiči.

Zaključak ove teorije jeste da je život nepredvidljiv i da treba da vodimo računa o sebi tako što ćemo na vreme donositi mudre odluke.

Recimo, ulaganje u dobrovoljno zdravstveno osiguranje predstavlja odgovornost prema sebi, jer u slučaju da se nađete u situaciji gorepomenutog sportiste, nastali problem može se prebroditi jednostavnije, i to unutar dobro organizovanog sistema.

Koraci koje činimo danas, kao što je uzimanje zdravije hrane, treniranje, izbor kvalitetnog dušeka, uzimanje paketa dobrovoljnog životnog osiguranja jesu male stvari koje mogu napraviti velike promene u našim životima.

. . .

Život je neprocenjiv i nepredvidljiv, zato uvek i na vreme donosite mudre odluke kako biste zaštitili sebe i svoje najbliže. I ne zaboravite: male odluke su samo male na prvi pogled, a da li postoji pravo vreme za njihovo donošenje? Pa… uvek je pravo vreme za dobre odluke.