Intuitivna ishrana

Koliko ste puta u svom životu držali neku dijetu? I koji je razlog tome bio? Da li ste želeli da smršate, da dovedete svoje navike u red ili ste imali neki zdravstveni razlog?

Par za stolom uživa u večeri - Intuitivna ishrana

Dijete mogu biti mač sa dve oštrice. Neke od njih vam mogu pomoći da izgubite neželjene kilograme, druge da poboljšate svoje zdravstveno stanje, dok neke mogu više odmoći nego pomoći.

Kao odgovor na restriktivne dijete koje nisu održivo rešenje i često dovode do “jo-jo” efekta, u poslednjih nekoliko godina postala je popularna intuitivna ishrana.

Kakav je ovo način ishrane i zašto baš on može biti dobra opcija za vas možete pročitati u nastavku teksta.

Šta je intuitivna ishrana?

Intuitivna ishrana nije klasična dijeta, već način ishrane koji se oslanja na čovekovu intuiciju i poznavanje sopstvenog tela i gladi.

Ako želite da se intuitivno hranite znajte da ne postoje klasična pravila i ni jedna hrana nije zabranjena. A ovakav način ishrane vas uči da ste vi jedina osoba koja zna šta i koliko bi trebalo da jede. Potrebno je da dobro osluškujete svoj organizam i da mu date ono što traži.

Intuitivna ishrana ima za cilj da promoviše zdravu ishranu, zdrav način života, kao i zdrav stav prema hrani i fizičkom izgledu. Naravno, ovakav način ishrane je i protiv opsednutosti zdravom hranom.

A glavna ideja iza ovog načina ishrane je da jedete onda kada ste gladni i do momenta kada se osećate sito. Ovako rečeno izgleda previše jednostavno i kao nešto što već znate. Ali s obzirom na to da živimo u svetu gde su restriktivne dijete popularne, a izgladnjivanje zarad nametnutog standarda izgleda i lepote normalna pojava, ponekad zaboravimo šta je zapravo hrana i kako bi trebalo da je jedemo.

Pojednostavljeno rečeno, hrana je gorivo koje pokreće ljudski organizam i pravilnom upotrebom hrane možemo da budemo i zdravi i snažni, a i lepo da izgledamo. A dana se, nažalost, mnogi oslanjanju na savete mnogih samoproklamovanih “stručnjaka” kako, kada i šta je potrebno jesti, umesto da slušaju svoje telo, intuiciju i medicinski utemeljene informacije.

Šta podrazumeva intuitivna ishrana?

Da biste mogli da pokrenete svoju intuiciju i praktikujete ovakav način ishrane potrebno je da zaboravite na sve ono što ste do sad čuli i naučili o hrani i dijetama. A najbitnije je da naučite razlike između dve vrste gladi: fizičke i emocionalne.

  • Fizička glad – Ovakva glad je biološka potreba svakog čoveka i javlja se kako bi se telo dopunilo neophodnim hranljivim materijama. Fizička glad se javlja postepeno i možete je prepoznati ako vam “zavija” stomak, “krče” creva, osećate umor i pomalo ste razdražljivi. Glad nestaje onda kada pojedete hranu.
  • Emocionalna glad – Ovakva glad je vođena emocijama. To znači da možete biti gladni zato što ste tužni, usamljeni ili vam je dosadno. Obično emocionalna glad traži slatkiše, brzu hranu i onu koja će vas utešiti. A posledice koje nastaju nakon utoljavanja emocionalne gladi su osećaj krivice i nezadovoljstvo sobom.

Sto sa velikim brojem tanjira i posuda sa hranom

Ključni principi intuitivne ishrane

Kako biste što lakše uplovili u vode intuitivne ishrane i iskusili pozitivne strane iste potrebno je da pratite ključne principe:

1. Odbacite mentalitet klasičnih dijeta

Zaboravite na restriktivne dijete koje promovišu nezdrave navike i brane vam da jedete onda kada ste gladni.

2. Poštujte svoju glad i nemojte je se bojati

Glad je normalna biološka pojava i ne bi trebalo da je se plašite, niti da je ignorišete. Jedite onda kada ste gladni, nemojte se izgladnjivati jer to može voditi kasnije ka prejedanju.

3. Pomirite se sa hranom

Hrana nije vaš neprijatelj i ne bi trebalo da je se bojite. Ne postoji dobra ili loša hrana, ali postoji hrana koja može pomoći ili odmoći vašem telu.

4. Poštujte svoju sitost

Baš kao što vam telo govori kada mu je potrebna hrana reći će vam i kada mu je dosta hrane. Slušajte signale koje vam telo šalje i nemojte se prejedati.

5. Zavolite hranu i naučite da uživate

Kada uživate u hrani i kada od obroka napravite poseban događaj nećete imati potrebu da se prejedate. Jedite ono što vam je ukusno i ono što vam se sviđa. Nemojte jesti “s nogu”, već sedite i odvojite onoliko vremena koliko vam je potrebno da pojedete obrok u miru.

6. Nađite način da ispoštujete svoja osećanja bez upotrebe hrane

Emocionalno prejedanje je mnogima način da se izbore sa svojim osećanjima. Kako biste to prestali da radite nađite nešto čime ćete zameniti hranu u toj jednačini. Kada osetite potrebu za hranom kako biste se utešili vi umesto toga prošetajte, meditirajte ili razgovarajte sa prijateljem. Ukoliko ne možete sami da se izborite sa ovim, dobar način je uz pomoć psihoterapije.

7. Poštujte svoje telo

Umesto da ga kritikujete probajte da vidite svoje telo iz neke druge perspektive. Potrudite se da shvatite koliko je vaše telo dobro, lepo, šta ste sve prošli zajedno sa njim i shvatite da nema ničeg lošeg u tome kako izgledate.

8. Vežbajte redovno

Fizička aktivnost je od izuzetnog značaja i može vam jako pomoći u borbi protiv emocionalnog prejedanja. Prebacite fokus sa gubljenja neželjenih kilograma na to koliko vam vežbanje pomaže da imate više energije i da se osećate snažnije i življe.

9. Poštujte svoje zdravlje

Hrana koju jedete bi trebalo da bude ukusna i da vam se sviđa, ali isto tako je bitno i da se osećate dobro posle obroka. Birajte hranu koja pozitivno utiče na vaše zdravlje i prestanite da konzumirate one namirnice posle kojih se ne osećate dobro.

Zaključak

Ako želite da se intuitivno hranite potrebno je da prestanete da osuđujete sami sebe i svoje izbore kada je hrana u pitanju. Postanite svesni svojih šablona i promenite ih ukoliko vam ne donose dobro.

Zapamtite da je podjednako bitno kako jedete, kao i šta jedete i slušajte svoj organizam kada vam kaže kako se oseća i šta mu prija, a šta ne. Na taj način razvićete zdrav odnos sa hranom, ali i sa svojim telom.

NEWSLETTER

Moj Wiener portal