Najbolji čajevi za ovu zimu

Postoji li nešto bolje od šolje toplog čaja kada živa na termostatu počne da pokazuje temperature ispod 10 stepeni? Mi verujemo da ništa ne može zameniti taj osećaj i uživanje.

Šolja ili dve toplog čaja u toku dana će vas ne samo zagrejati i dati vam dodatnu energiju već će vam pomoći i da lakše prebrodite zimu, hladno vreme i poboljšate imunitet u zimskim danima.

Sa vama u ovom tekstu delimo koji su to najbolji čajevi za ovu zimu. Pripremite papir i olovku kako biste napravili spisak novih čajeva koje bi trebalo da nabavite.

Mača zeleni čaj

Iako možda do sad niste čuli za mača (matcha) čaj, on je u poslednje vreme sve popularniji, kako u svetu, tako i na našem tržištu. Razlog njegove popularnosti leži u specifičnom nutritivnom profilu.

Mača čaj se proizvodi od iste biljke kao i običan zeleni čaj, ali se gaji na drugačiji način. Specifičan način gajenja biljci daje mogućnost da stvara dodatni hlorofil, što ovu vrstu čaja čini bogatijom amino-kiselinama.

Još jedna razlika mače i običnog zelenog čaja je ta što se mača čaj melje u fini prah i koristi se ceo list, pa tako ima veći procenat kofeina, ali i antioksidanasa u odnosu na običan zeleni čaj.

Konzumacija mača čaja vam može doneti mnogo koristi, a neke su i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, poboljšanje moždanih funkcija, pa čak i gubljenje masnih naslaga i neželjenih kilograma.

Mača čaj možete piti sam, pripremljen sa toplom vodom, ali i sa mlekom i zaslađen nekim prirodnim zaslađivačem, što ga čini idealnom zamenom za prvu jutarnju kafu.

Čaj od cimeta

Cimet je vrlo popularan začin u mnogim kuhinjama širom sveta i nezaobilazan dodatak raznim kolačima. Ali da li ste ikada pili čaj od cimeta? Ako niste, možete početi ove zime.

Najbolji način da napravite kvalitetan čaj od cimeta je da koristite štapiće cejlonskog cimeta. Dva ili tri štapića prelijte sa pola litra vode, sačekajte 15 minuta i imaćete ukusan i zdrav čaj.

Pored toga što će vaš dom ispuniti divnim mirisom, čaj od cimeta je bogat antioksidansima, pomaže u smanjenju zapaljenjskih procesa, smanjuje nivo šećera u krvi i odličan je saveznik u borbi protiv različitih infekcija.

Čaj od đumbira i limuna

Jedna od najboljih kombinacija za zimu je kombinacija đumbira i limuna. Ovaj čaj se lako priprema i najbolje je praviti ga od svežih sastojaka. U 250 ml vode dodajte sok od pola limuna i komad svežeg đumbira veličine oko 2 cm, koji ste prethodno oljuštili. Pustite da voda provri i ostavite čaj još desetak minuta pre nego što ga procedite. Čaj možete zasladiti medom ili sirupom od agave.

Pored toga što je ovaj čaj ukusan i što odlično greje u hladnim danima, savršen je i za poboljšanje imuniteta. Ako vam je nos začepljen, ovaj čaj vam može pomoći, a takođe može ublažiti probleme sa stomakom i mučninom.

Čaj od korena sladića

Jedan od najboljih čajeva koji možete koristiti ako imate problem sa disajnim organima jeste čaj od korena sladića. Ovaj čaj ima i antiviralno dejstvo, pa je odličan za zimski period i viruse koji vrebaju sa svih strana.

Ukoliko odlučite da pijete čaj od korena sladića, neizostavno je napomenuti da se obavezno morate pridržavati uputstva za upotrebu, jer aktivni sastojci ovog čaja mogu izazvati neke neželjene pojave ako se koristi u preteranoj količini i duže od šest nedelja u kontinuitetu. Čaj se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, a ukoliko ste trenutno na nekoj terapiji, konsultujte se sa lekarom pre konzumacije ovog čaja.

Čaj od kamilice

Verovatno je da većinu čajeva iz ovog teksta nikada niste pili, ali čaj od kamilice sigurno jeste. Ovaj čaj je omiljen mnogim ljubiteljima čajeva, i to sa razlogom.

Topao čaj od kamilice će vam pomoći ako vas boli grlo, a smanjiće i otok i prekomerni kašalj. Ako ste prehlađeni ili vam curi nos, čaj od kamilice je takođe odličan izbor. Kamilica je bogata antioksidansima i ima antizapaljenska svojstva. Čaj od kamilice možete piti, ali i koristiti za inhalaciju.

OZNAKE: čajčajevizima

NEWSLETTER

Moj Wiener portal