9 namirnica koje pomažu u jačanju imuniteta

O imunitetu bi trebalo da razmišljamo cele godine, ali i da radimo na njemu. Međutim, postoje određeni periodi u godini kada bi dodatno trebalo da se pozabavimo svojim imunitetom, a jedan od tih perioda je upravo sada.

Ako želite da uplovite u zimu bez prehlade, gripa i ostalih infekcija, moraćete malo da se potrudite. To zapravo i nije toliko teško kada shvatite koliko dobrog možete učiniti za svoj imunitet nečim tako jednostavnim kao što je ishrana.

Različite namirnice koje poboljšavaju imunitet

U nastavku teksta podelićemo sa vama koje bi namirnice trebalo da uvrstite u ishranu ako želite da ojačate imunitet i kvalitetno uživate u predstojećem zimskom periodu.

1.      Paprika babura

Kada je vitamin C u pitanju, verovatno svima na pamet padaju limun ili narandža, ali paprika babura zapravo ima tri puta više vitamina C od narandže.

Pored toga što je paprika babura odličan dodatak ishrani za jačanje imuniteta, zbog visokog sadržaja beta karotena pomaže i u očuvanju zdrave kože.

2.      Citrusno voće

Iako paprika babura ima najviše vitamina C, moramo pomenuti i citrusno voće. Sve citrusno voće bogato je vitaminom C, a on pomaže u proizvodnji belih krvnih zrnaca, koja su vrlo značajna u borbi protiv infekcija.

Citrusno voće je odličan izbor zato što postoji mnogo vrsta i možete ga konzumirati na više načina. Onda kada vam se ne jede baš paprika, možete birati između grejpfruta, limuna, narandže, klementina, mandarina ili čak limete kako biste uneli dnevnu dozu vitamina C.

Ono što je bitno da zapamtite jeste da ljudski organizam ne može praviti zalihe ovog vitamina i baš zato je potrebno da ga svakodnevno unosimo kroz ishranu. Preporučena dnevna doza vitamina C za muškarce je 90 mg, a za žene 75 mg.

3.      Beli luk

Za beli luk je svima poznato da je odličan borac protiv prehlade, kao i da pozitivno utiče na jačanje imuniteta. Decenijama su ga naše bake i majke rado koristile, i to ne samo zbog ukusa već i zbog lekovitih svojstava. Upravo zato ne bi trebalo ni mi da ga zapostavljamo.

Beli luk se zapravo koristio i hiljadama godina ranije, a razlog zašto je toliko dobar za naš imunitet je visok sadržaj određenih jedinjenja, kao što je alicin.

4.      Brokoli

Mnogi vole brokoli, ali dosta je i onih koji nisu veliki ljubitelji ovog povrća. Ipak, ono je bogato vitaminima A, C i E, mineralima i antioksidansima.

Najbolji način da sačuvate sve dobrobiti brokolija jeste da ga što manje termički obrađujete, a najbolje bi bilo da ga kuvate na pari. Kako biste mu poboljšali ukus, možete ga začiniti belim lukom i tako dobiti jednu ukusnu vitaminsku bombu.

Čak i ako ne volite brokoli, dajte mu šansu, jer on spada među najzdravije povrće.

Namirnice za jačanje imuniteta

5.      Đumbir

Đumbir nije tradicionalan sastojak jela sa ovih prostora, ali se poslednjih nekoliko godina odomaćio i kod nas, i to sa razlogom. Pored toga što svakom jelu, pa i piću daje zanimljiv ukus, đumbir je izuzetno zdrav i rešenje je za mnoge zdravstvene probleme.

Koren biljke đumbira pomaže u smanjenju upalnih procesa, pomaže kod bolesti grla i pluća, a uspešno smanjuje i osećaj mučnine. Najlakši način za konzumaciju je čaj od svežeg korena đumbira.

6.      Kurkuma

Kao i đumbir, ni kurkuma nije tipični sastojak jela u našoj kuhinji, ali postala je popularna zbog blagotvornog dejstva. Ovaj začin se godinama koristi u tradicionalnim kuhinjama istoka, ali i kao lek protiv upalnih procesa i reumatskih oboljenja.

Kurkumu bi trebalo da uvrstite u svoju ishranu jer sadrži visok nivo kurkumina, koji ima antivirusna svojstva i pomaže u jačanju imuniteta.

7.      Spanać

Ovo zeleno povrće ne samo da je bogato vitaminom C već sadrži i brojne antioksidanse, kao i beta karoten. Spanać je savršen za jačanje imuniteta, a može se konzumirati sirov u salatama i smutijima ili termički obrađen u mnogim jelima.

Kao i brokoli, ni spanać ne bi trebalo previše termički obrađivati, ali je poželjno bar malo jer se preko termički obrađenog spanaća lakše apsorbuje vitamin A, a oslobađaju se i brojni drugi vitamini i minerali.

8.      Badem

Umesto čipsa i ostalih visokoprerađenih grickalica, bilo bi bolje da za grickanje izaberete badem. Badem je bogat vitaminom E, koji je ključan za jak imuni sistem. Specifično za vitamin E je to što su mu potrebne masti da bi se apsorbovao kako treba, pa je badem savršen upravo jer je bogat i zdravim mastima.

9.      Semenke suncokreta

Semenke suncokreta često imaju lošu reputaciju i smatraju se nezdravom grickalicom. Razlog za to je što se često prodaju previše posoljene semenke i njih bi svakako trebalo izbegavati. Za zdravu grickalicu mogu poslužiti neposoljene semenke suncokreta jer su bogate fosforom, selenom, magnezijumom, vitaminom E i B6.

NEWSLETTER

Moj Wiener portal