Planiranje i priprema obroka unapred

Koliko puta u toku nedelje jedete brzu hranu ili obroke iz restorana, a koliko puta jedete hranu koju sami pripremite? Razmislite dobro i budite iskreni prema sebi.

U redu je da u toku dana jedete hranu koju niste pripremili ako su obroci nutritivno bogati, izbalansirani, pripremljeni od zdravih i kvalitetnih sastojaka. Ali ako većim delom konzumirate brzu hranu, kao što su pljeskavice, girosi, pite i različiti proizvodi iz pekare, možda je vreme da razmislite o svojoj ishrani i promenite nešto.

Svesni smo da zbog tempa današnjice nije lako pripremati obroke svaki dan i hraniti se izbalansirano. Ali upravo zbog tog tempa i stresnog načina života bitno je voditi računa o ishrani.

Ako imate problem sa pripremom obroka kod kuće, mislite da nemate vremena, ne možete da se snađete, možda je planiranje i pripremanje obroka unapred rešenje vašeg problema. Tako ćete lako izbeći nezdravu hranu iz pekara i restorana brze hrane, ali ćete i znatno uštedeti i uvek ćete znati šta jedete.

Na šta se misli kada se kaže planiranje i pripremanje obroka unapred

Planiranje i pripremanje hrane unapred je koncept koji postoji skoro oduvek, jer su i naše majke i bake kuvale obroke koji su se jeli nekoliko dana nedeljno. Ipak, ovakav koncept se često mnogima ne dopada jer ne žele da jedu istu hranu svaki dan.

Planiranje i pripremanje hrane, takozvani meal prep je prefinjena verzija koncepta pripremanja hrane za više dana, jer se posebno obraća pažnja na raznovrsnost da ne bi bilo zasićenja zbog konzumiranja samo jedne vrste hrane ili obroka.

Pored toga što će vam ishrana biti kvalitetnija i možete uštedeti dosta novca na ovaj način, pripremanje obroka unapred može vam pomoći i da ograničite veličinu porcija i kalorija koje unosite. A tako ćete i lakše doći do svojih ciljeva i vratiti se u formu.

Ako se odlučite da praktikujete meal prep, uvek ćete imati pripremljenu hranu i neće se desiti da morate hitno da zovete dostavu iz omiljenog restorana. I da, ne morate da odvojite ceo dan kako biste pripremili svu hranu za radnu nedelju.

Različiti načini pripremanja hrane unapred

Jedan od razloga zbog kojih se mnogi ne odlučuju da pripremaju hranu unapred je upravo taj što smatraju da je teško i da tome treba posvetiti ceo vikend. To može biti tačno, ali nije uvek tako. Postoji više načina da se hrana pripremi za nedelju koja dolazi i mnogi od njih ne zahtevaju da se preznojavate u kuhinji celog vikenda.

Najpopularniji načini za meal prep:

  • Priprema sastojaka za kuvanje
  • Priprema pojedinačnih jela koja se mogu kombinovati
  • Priprema kompletnih obroka

Način koji ćete koristiti zavisi od vaše dnevne rutine, navika, ali i ciljeva. U zavisnosti od slobodnog vremena, uvek možete i kombinovati različite načine i prilagoditi se situaciji.

Priprema sastojaka za kuvanje

Ako odlučite da unapred pripremate samo sastojke za kuvanje, ovom metodom ćete uštedeti najmanje vremena. Ali kada dođe vreme večere posle napornog radnog dana, nećete morati da perete povrće, seckate ga, marinirate meso i slično, nego će sve to već biti pripremljeno i čekaće vas.

Ova metoda podrazumeva da unapred pripremite sve sastojke koje planirate da koristite za pripremu jela u toku nedelje. Iako ovom metodom ne dobijate gotovo jelo u momentu kada ste gladni, dosta pomaže jer nekada ne kuvate baš zato što vas mrzi da perete, seckate i slično.

Pripremanje pojedinačnih jela koja se mogu kombinovati

Ako želite da odete korak dalje u pripremi obroka, kada operete, iseckate i pripremite povrće, možete ga izgrilovati ili ispeći u rerni. Isto možete uraditi i sa mesom ili nekom drugom vrstom proteina, kao što je tofu. Tako unapred možete skuvati i pirinač, kinou ili žitaricu po izboru.

S pripremom pojedinačnih jela dobro je što se sva jela mogu kombinovati na više različitih načina. Pa tako ako se odlučite da ispečete bundevu, patlidžan i tikvicu u rerni, meso sa dve različite marinade ili sosa, pirinač i kinou, imaćete dovoljno kombinacija za sve radne dane i na taj način ćete izbeći da se lako zasitite.

Uz ova jela uvek možete jesti svežu i sirovu salatu, po izboru, koju ste isto prethodno već pripremili. A kako salata ne bi bila dosadna, unapred u tegli pripremite i dve ili tri vrste dresinga.

Pripremanje kompletnih obroka

Ako ne želite uopšte da razmišljate o obrocima u toku nedelje, onda je pripremanje kompletnih obroka najbolja opcija. Tako ćete imati gotov kompletan obrok u momentu kada želite da jedete, a vaše će biti samo da ga podgrejete.

Saveti za efikasnu pripremu obroka

Priprema hrane i obroka unapred jedino ima smisla ako je to urađeno na efikasan način i ne oduzima vam dodatno vreme. Stoga smo vam pripremili neke savete da budete što efikasniji.

Dovoljan broj obroka

Koliku količinu hrane i koliko obroka ćete pripremiti unapred, zavisi isključivo od vas, vaše rutine i potreba. Bitno je obratiti pažnju na pripremu raznovrsnih obroka kako bi vam ishrana bila što zanimljivija i kako ne biste dobili poriv da jedete brzu hranu.

Kako da uštedite vreme prilikom kuvanja

Pre nego počnete da kuvate, smislite koja jela želite da pripremite. Kada to smislite, napravite listu za kupovinu i kupite isključivo namirnice i proizvode koji su vam potrebni za ta jela. Dodatno ćete uštedeti vreme ako deo hrane budete pripremali u rerni umesto na šporetu, pored kog morate da budete konstantno.

Najbolji način za čuvanje hrane

Kako se hrana ne bi pokvarila i kako bi ostala sveža, vrlo je bitno da obratite pažnju u čemu je i kako čuvate.

Uvek birajte posude koje mogu da se hermetički zatvore da bi se očuvala svežina hrane. Najbolja opcija su staklene posude, ali ukoliko birate plastične, obratite pažnju na BPA-free oznaku, koja garantuje plastiku bez štetnih materija. Takođe, uvek proverite da li su posude koje koristite pogodne za podgrevanje u mikrotalasnoj i mogu li da se zamrzavaju.

Obratite pažnju na to da gotove obroke koje čuvate u frižideru pojedete u roku od tri-četiri dana, dok one koje ste zamrznuli možete iskoristiti i posle tri-četiri meseca.

Ako imate velike količine jednog obroka, nikada nemojte podgrevati sve zajedno, već odvojte onoliko koliko ćete pojesti i samo to podgrejte. Hrana koja je pripremljena unapred trebalo bi da se podgreva samo jednom.

NEWSLETTER

Moj Wiener portal