r

Mislite na svoje zdravlje i zdravlje ljudi oko vas! #OstaniteOdgovorni

Prolećne alergije

Da bismo razumeli prolećne alergije, potrebno je, pre svega,  pojasniti sam pojam alergija. U pitanju je vrsta poremećaja u funkcionisanju imunog sistema, a alergijska reakcija je odgovor imunog sistema na supstancu koja je alergen.

Alergeni su supstance koje inače nisu škodljive niti štetne i nalaze se u našoj okolini, a osobama koje su na njih alergične izazivaju reakciju čak i kada ih ima u vrlo malim koncentracijama. U kontaktu s alergenom imuni sistem ga pogrešno prepoznaje kao opasnost i zato reaguje burno.

Načelno govoreći, alergijske reakcije su odgovor na različite alergene, kao što su dlaka životinja, prašina, grinje, ubod insekata, određena hrana, a u prolećnom periodu to je najčešće reakcija na polen. 

Prolećne alergije - Dečak kija iritiran polenom

Simptomi

Simptomi alergija koje su specifične za prolećni period kreću se od blagih do ozbiljnih, a ovo su najčešći problemi:

 • kijanje,
 • kašalj,
 • zapušen nos,
 • curenje iz nosa,
 • svrab i suzenje očiju,
 • osećaj svraba u grlu i sinusima i
 • začepljenost ušiju.

Simptomi koji se mogu javiti, ali ne tako često jesu glavobolja i otežano disanje.

Osobe koje boluju od astme mogu imati mnogo ozbiljnije simptome i alergijske reakcije, pa je zato bitno da se na početku prolećne sezone konsultuju sa svojim lekarom o eventualnoj dodatnoj terapiji. 

Simptomi alergije

Uzrok prolećnih alergija

Prolećne alergije se javljaju kada imuni sistem određenu supstancu iz vazduha prepozna kao opasnu. Imuni sistem ispušta histamine i druge hemikalije u krvotok kao reakciju na opasnost, a oni stvaraju simptome alergijske reakcije.

Polen je najčešći alergen i on može poticati od drveća, trave, korova, odnosno od svih biljaka koje rastu u proleće. Sićušne čestice polena se oslobađaju u vazduh i kada se udahnu, dešava se alergijska reakcija.

U nastavku se upoznajte s biljkama s naših prostora koje najčešće smetaju osobama sklonim prolećnim alergijama:

 • drveće: planinski javor, breza, tisa, bukva, kleka, dud, hrast, bor, jela, topola, vrba, brest, jasen, topola, orah,
 • trave i korovi i
 • višegodišnja raž. 

PREPORUKA: Alergije su često i neprijatno stanje za mnoge osobe. Izborom dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja ova bolest se može bolje držati pod kontrolom uz pomoć kvalitetnih stručnih lica dobro organizovanog sistema.

Kako do dijagnoze

Za razliku od drugih alergija, mnogo je lakše dobiti dijagnozu za prolećnu alergiju. Ukoliko vam se javljaju prethodno navedeni simptomi, i to u proleće, velika je verovatnoća da imate alergijski rinitis. Ako primetite bilo koji od navedenih simptoma, obavezno se javite svom lekaru, koji će nakon pregleda nosa, grla i ušiju moći da postavi dijagnozu.

Ako to nije moguće, biće potrebno da uradite alergijske testove.

Jedna mogućnost je da se mala količina razređenog alergena ubrizga ispod kože s unutrašnje strane ruke. Ako ste alergični na neki određen alergen, javiće se alergijska reakcija u vidu crvenila ili izbočine na koži.

Druga mogućnost je RAST alergološki test krvi. Pomoću ovog testa može se videti da li u organizmu imate antitela na određeni alergen. Ipak, u nekim slučajevima čak i ako postoje antitela, to ne mora značiti da ste alergični na taj alergen, odnosno da ćete imati ozbiljnu reakciju nakon kontakta s njim.

U većini slučajeva alergijski rinitis se leči na isti način, nezavisno od alergena koji ga izaziva. 

Žena kija u maramicu jer muči alergija

Terapija

Najbolji lek za prolećne alergije je izbegavanje alergena koliko god je to moguće. Postoje i mnoge alternativne metode za ublažavanje alergija, a klasična medicina nudi određene lekove koji ublažavaju simptome.

Slažemo se da je nemoguće potpuno izbeći alergene, kojih ima svuda u prolećnom periodu, ali postoje načini na koje možete umanjiti svoju izloženost i sprečiti alergiju.

 • Smanjite ili potpuno izbegavajte boravak u prirodi, posebno u periodu kada cvetaju biljke.
 • Ukoliko boravite u prirodi, koristite masku, a nakon povratka kući skinite sa sebe odeću koju ste nosili, odmah je stavite na pranje i istuširajte se. Ovako sprečavate raznošenje alergena po prostorijama u kojima boravite.
 • Nemojte sušiti veš na otvorenom.
 • Držite prozore zatvorene, a provetravajte u večernjim satima, jer tada polena ima najmanje.
 • Usisavajte više puta nedeljno i redovno brišite prašinu.
 • Koristite klima-uređaj sa specijalnim filterima HEPA, koji sprečavaju ulazak polena. Bitno je da filtere čistite redovno.
 • Izbegavajte boravak u zadimljenim prostorijama jer vam duvanski dim dodatno može pogoršati stanje. Ako pušite, prestanite s tom lošom navikom.

Lekovi za prolećne alergije

U slučajevima kada su simptomi ozbiljniji ili kada ne možete uspešno da izbegavate alergene, potrebno je u terapiju uvrstiti i određene lekove.

Lekovi koji se koriste za lečenje alergijskog rinitisa su sledeći:

 • antihistaminici,
 • kortikosteroidi u obliku spreja za nos i
 • imunoterapija.

Terapija lekovima zavisi od ozbiljnosti simptoma. Antihistaminici se koriste ako su simptomi ozbiljniji, dok se kortikosteroidi koriste za teže simptome i mogu se dobiti samo na recept.

Imunoterapija je neka vrsta vakcine protiv alergije i pruža mogućnost potpunog izlečenja. Ovakvu vrstu terapije osoba može dobiti ako je poznat tačan alergen koji izaziva reakciju. Imunoterapija može biti oralna ili u vidu injekcija. 

Zaključak: Prolećne alergije se mogu držati pod kontrolom

Ako sumnjate da imate alergijsku reakciju na neki od tipičnih prolećnih alergena, javite se svom izabranom lekaru. Zahvaljujući dijagnozi sa sigurnošću ćete moći da znate kako da ublažite simptome, a samim tim i poboljšate kvalitet života.

OZNAKE: alergenialergijaalergije

NEWSLETTER