Putnička dijareja: Prevencija i lečenje

Nedeljama, nekada čak i mesecima, planirano putovanje lako može upropastiti putnička dijareja, neprijatelj koji ne poznaje granice.

Putnička dijareja

Bez obzira na to da li ste iskusni putnik ili novi avanturista, putnička dijareja može vam se priključiti na putovanju kao neželjeni saputnik. Iako je često nešto o čemu se ne priča otvoreno, ova tema je izuzetno važna da bismo znali kako se suočiti s putničkom dijarejom ili, još bolje, kako je sprečiti.

U ovom članku uputićemo vas na sve bitne detalje o putničkoj dijareji i razjasniti šta ona zapravo jeste i zašto se javlja. Učinićemo da medicinski termini postanu razumljivi za svakoga i fokusiraćemo se na prevenciju kako bismo vam pomogli da se osigurate od ove neprijatnosti pre nego što krenete na put. Takođe, nećemo zaboraviti ni na lečenje, jer ponekad i uz sve mere opreza možete imati problema sa putničkom dijarejom.

Ako želite da na put krenete bezbrižno i u njemu uživate bez stresa i stomačnih problema, pročitajte ovaj članak do kraja.

Šta je putnička dijareja i zašto se javlja

Putnička dijareja, često nazivana „turistička dijareja”, predstavlja jedan od najčešćih zdravstvenih problema sa kojima se suočavaju putnici tokom svojih avantura. Ovu neprijatnu pojavu karakterišu česte, obilne i ređe sluzave stolice, prateći grčevi i ponekad blaga temperatura. Javlja se uglavnom zbog konzumiranja kontaminirane hrane i vode tokom putovanja.

Uzroci putničke dijareje

Ovo su najčešći uzroci putničke dijareje:

 • Ešerihija koli: Najčešći uzročnik putničke dijareje je bakterija ešerihija koli, koja je prisutna u fekalijama zaraženih osoba i životinja. Ova bakterija se prenosi na hranu i vodu kada je higijena loša i kada se hrana loše čuva. Ako se konzumiraju kontaminirana hrana ili voda, ešerihija koli se može razmnožavati u crevima i izazvati dijareju.
 • Salmonela: Još jedna česta bakterijska infekcija koja može uzrokovati putničku dijareju je salmonela. Putnici često dolaze u kontakt sa salmonelom putem nedovoljno termički obrađenog mesa, jaja i morskih plodova.
 • Virusne infekcije: Različiti virusi mogu uzrokovati dijareju, uključujući rotavirus i norovirus. Ovi virusi se prenose putem kontaminirane hrane, vode i površina koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom.
 • Paraziti: Paraziti poput Giardia intestinalis i Cryptosporidium mogu biti uzrok putničke dijareje preko kontaminirane hrane, vode i prljavih ruku.
 • Promena ishrane: Promena u ishrani i navikama u jelu može opteretiti sistem za varenje, što može izazvati dijareju.
 • Stres i putovanje: Stres zbog putovanja takođe može uticati na digestivni sistem i izazvati dijareju kod nekih putnika.

Važno je napomenuti da su neka područja i zemlje poznati po većem riziku od putničke dijareje, pa je važno posebno obratiti pažnju na higijenske navike i pažljivo birati hranu i piće na takvim destinacijama.

Žena na wc šolji jer je muči putnička dijarera

Kako da sprečite putničku dijareju

Mnogo je lakše sprečiti putničku dijareju nego nositi se s njenim neprijatnostima nakon što nas zadesi. Evo nekoliko jednostavnih ali ključnih koraka koje svaki putnik može preduzeti kako bi izbegao ovaj neželjeni događaj na putovanjima:

 • Pranje ruku: Redovno i temeljno pranje ruku sapunom i vodom pre jela ili dodirivanja lica može smanjiti rizik od kontaminacije mikroorganizmima.
 • Voda: Konzumirajte isključivo flaširanu ili prokuvanu vodu. Izbegavajte led koji nije pravljen od sigurne vode i pazite da vam voda ne ulazi u usta tokom tuširanja.
 • Ishrana: Jedite u restoranima i lokalima koji imaju dobru reputaciju kada je reč o higijeni i pripremi hrane. Izbegavajte sirovo i nedovoljno termički obrađeno meso, morske plodove, kao i voće i povrće koje nije oguljeno.
 • Lekovi i vakcine: Pre putovanja posavetujte se sa lekarom o neophodnim vakcinama za odredište na koje idete i o mogućnosti prepisivanja lekova za slučaj putničke dijareje.
 • Higijena posuđa i pribora: Ako koristite pribor za jelo ili čaše u smeštaju, pre upotrebe ih dobro operite ili dezinfikujte.

Lečenje putničke dijareje: Brza reakcija za brži oporavak

Ukoliko se putnička dijareja ipak desi, bitno je adekvatno reagovati kako biste se što pre oporavili i nastavili da uživate u putovanju. Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći:

 • Rehidratacija: Najvažniji korak u lečenju putničke dijareje je nadoknađivanje izgubljene tečnosti. Obilno pijte vodu, oralne rehidratacione rastvore ili elektrolite kako biste sprečili dehidrataciju.
 • Izbor hrane: U prvim danima dijareje izbegavajte teško svarljivu hranu i začinjene obroke. Umesto toga, birajte laganu i neutralnu hranu, kao što su kuvani pirinač, pire od krompira ili banana.
 • Lekovi: U apotekama su dostupni lekovi protiv dijareje bez recepta. Oni mogu ublažiti simptome, ali nemojte ih uzimati bez konsultacije sa lokalnim farmaceutom ili lekarom, posebno ako imate neke druge zdravstvene probleme ili koristite druge lekove.
 • Odmaranje: Odmorite se i dajte telu vremena da se oporavi. Nemojte se upuštati u preterane aktivnosti dok simptomi ne oslabe.

Žena sa šeširom na obali reke

Obratite se lekaru ako…

Iako većina slučajeva putničke dijareje prolazi bez ozbiljnih posledica, postoje situacije kada je važno potražiti medicinsku pomoć.

Sledeće situacije zahtevaju odlazak kod lekara bez izuzetka:

 • ako imate simptome dehidratacije kao što su intenzivna žeđ, suva usta, smanjeno mokrenje i vrtoglavica;
 • ukoliko primećujete tragove krvi ili sluzi u stolici;
 • ako dijareja traje duže od nekoliko dana ili se pogoršava;
 • ukoliko imate visoku temperaturu koja se ne smanjuje.

Zaključak

Putnička dijareja može predstavljati izazov za svakog putnika, ali uz pravilne preventivne mere i odgovarajuće reakcije na simptome možete je prevazići bez prevelikih posledica. Važno je zapamtiti da je higijena ključna, te da temeljno pranje ruku i pažljiv izbor hrane i vode mogu znatno smanjiti rizik od kontaminacije i razvoja dijareje.

U slučaju da vas putnička dijareja ipak zadesi, brza reakcija je veoma važna za što brži oporavak. Vodite računa o hidrataciji, jedite laganu hranu i izbegavajte teško svarljivu hranu dok simptomi ne oslabe. Uz lekove protiv dijareje, ali i odmaranje većina slučajeva putničke dijareje može proći bez ozbiljnih komplikacija.

Putovanja treba da budu vreme za uživanje i istraživanje novih mesta, kultura i ukusa, a pravilna prevencija i lečenje putničke dijareje omogućavaju vam da ovu avanturu proživite bez većih briga. Dobro se pripremite, primenite savete iz ovog članka i spremno krenite na put ka nezaboravnim trenucima!

NEWSLETTER