Ešerihija Koli

Prema zvaničnoj klasifikaciji Ešerihija koli (Escherichia coli) se definiše kao štapićasta bakterija. Postoji više sojeva Ešerihije koli od kojih su neki sojevi korisni, neki bezopasni a nama su ipak najpoznatiji (i najinteresantniji) oni štetni sojevi.

Ešerihija je bakterija koja nastanjuje digestivni trakt tj. konkretno creva kod svih toplokrvnih sisara. U crevnom sistemu ima dvojaku funkciju. Korisni sojevi Ešerihije koli pomažu domaćinu u čijim crevima se nalaze tako što proizvode vitamin K2. Korisni sojevi, iako ih je malo, imaju značajnu i korisnu ulogu u našem organizmu.

Sa druge strane sojevi koji su štetni mogu da izazovu brojne zdravstvene probleme ne samo kod ljudi nego i kod drugih sisara, što ima veze sa osobinama koje je ovaj mikroorganizam razvio radi sopstvenog opstanka.

ešerihija koli bolovi u bešici

Može i bez kiseonika

Ova bakterija može da opstane bez kiseonika. To znači da je njoj svejedno da li se nalazi na vazduhu ili u crevima koja su puna gasova kao što su metan, amonijak i ugljen dioksid.

Problem sa Ešerihijom koli nastaje kada domaćin izprazni creva. Izbačen crevni sadržaj je bogat Ešerihijom i ona čeka prelaznog domaćina kao što su npr. muve koje je prenose do sledećeg domaćina. E to je već problem. Muve imaju gadnu naviku da sleću i hodaju po hrani koju jedemo, a vole da slete i na rane na telu. I dok dlanom o dlan – eto nama u organizmu Ešerihije! I to one štetne. Ovo pravilo važi i za domaće životinje i kućne ljubimce.

Ukoliko se Ešerihija koli nađe u krvotoku ili u mokraćnoj bešici situacija postaje veoma ozbiljna. Već je napomenuto da ova bakterija može da opstane u uslovima gde ima i gde nema kiseonikapa je krvotok savršen dom za nju.  Ukoliko se ne otkrije i ne ukloni na vreme trovanje krvi je realna opasnost. Sem trovanja krvi, Ešerihija koli je u stanju da napravi haos u organizmu. Nevezano za sam krvotok, bilo gde da se nađe, a da to nije crevni sistem, brzo napravi problem.

Ešerihija koli simptomi

Tipični simptomi su:

 • Gastroenteritis;
 • Upala mokraćnih kanala;
 • Meningitis kod trudnica;
 • Stomačni grčevi;
 • Krvava dijareja.

  Ređe ispoljavani simptomi su:

 • Hemolitičko-uremički sindrom;
 • Peritonitis;
 • Mastitis;
 • Sepsa.

Postoji i soj Ešerihije koli koji luči Šiga toksin.  Ovaj soj Ešerihije koli je naročito opasan jer izaziva:

 • Truljenje zida creva;
 • Odumiranje crvenih krvnih zrnaca koja zapušavaju krvne sudove i mogu izazvati visok krvni pritisak, srčani i moždani udar;
 • Nakupljanje tečnosti u plućima i bubrezima.

ešerihija koli izgled

Ešerihija koli i urinarne infekcije

Ipak, najveći procenat infekcija ovom, može se slobodno reći, dosadnom bakterijom otpada na urinarne, pa ćemo se posebno pozabaviti ovim simptomima. Dakle, najčešći simptomi urinarne infekcije Ešerihijom su:

 • peckanje prilikom mokrenja u oblasti bešike i mokraćnih kanala;
 • neprijatan pritisak i neprijatnost u donjem stomaku;
 • pored peckanja prilikom mokrenja može da bude prisutan i bol manjeg ili većeg intenziteta;
 • sam urin je mutnjikav, tamnije boje i često neprijatnog mirisa;
 • potreba za noćnim mokrenjem može biti izražena kao i osećaj da bešika nije potpuno ispražnjena.

Kada imate povećani rizik za dobijanje Ešerihije

Neke aktivnosti povećavaju rizik od dobijanja Ešerihije, naročito kada:

 • Jedete nepasterizovane mlečne proizvode;
 • Jedete nedopečeno ili nedokuvano meso;
 • Pijete vodu sumnjive čistoće;
 • Upražnjavate analni seks;
 • Radite sa stokom;
 • Kod neadekvatne telesne higijene.

Kako se leči Ešerihija koli

Lečenje problema nastalih prisustvom loših sojeva Ešerihije koli sprovodi se u nadležnoj medicinskoj ustanovi najčešće kod urologa. Vrsta lečenja zavisi od rezultata testova (uglavnom mokraće i krvi) koji pokazuju težinu infekcije i prema toj slici se vrši izbor lekova – uglavnom antibiotika.

Ali, ne ide ni tu sve glatko jer Ešerihija ima lošu „osobinu“ da lako mutira, tako da antibiotici često nisu efikasni onoliko koliko je potrebno pa je potrebna njihova rotacija.

pranje ruku je važno za higijenu

Lečenje Ešerihije alternativnim metodama

Od alternativnih metoda lečenja vredi pomenuti ishranu biljem i začinima (o tome u drugom delu teksta – sada se tek upoznajemo sa ovim nezvanim gostom) koji imaju antibakterijsko dejstvo ali to obično nije rešenje. Mogu pomoćiu lečenju ali ipak retko će dovesti do trajnog izlečenja.

Primer iz prakse

Pre otpilike desetak godina jedan moj poznanik je dobio dijagnozu Ešerihije koli u mokraćnoj bešici. Tretmani su bili bezuspešni i nikome nije bilo jasno zašto mladić koji je zdrav kao dren ne može da pobedi bakteriju.

Stanje se pogoršavalo iz dan u dan. Nekim čudnim sticajem okolnosti saznao sam da su antibiotici koji su mu prepisani – na bazi amonijaka.

Sreća je bila što sam kao tadašnji student poljoprivrede imao mnogo kontakta sa mikrobiologijom i naročito sa Ešerihijom koli. Sinulo mi je odmah u čemu je problem. Naravno da ne deluju lekovi na bazi amonijaka kada je bakterija u mokraćnoj bešici, u ambijentu koji ima oko 80% amonijaka i faktički lekovi nisu ubijali Ešerihiju koli nego su je hranili!

Usledila je trenutna promena antibiotika (na one koji nisu bazirani na amonijaku) i mladić se brzo oporavio.

Poenta priče je da se sa Ešerihijom koli teško izlazi na kraj čak i sa lekovima koji su danas dostupni. I kod dobro odrađene dijagnostičke procedure, morate biti sa lekarom u redovnom kontaktu, jer ako terapija ne funkcioniše kako valja mora se promeniti.

Par zanimljivosti (ili kako nam Ešerihija koli pomaže u drugim oblastima)

Pošto smo ocrnili Ešerihiju koli do te mere da deluje kao najgora pošast koja može da zadesi čoveka, moramo joj odati i počast kao mikroorganizmu koji je najlakši za rad u genetskom inženjeringu.

Promene sekvenci u lancu Ešerihije koli omogućile su nam da stvorimo kulture bakterija koje pomažu dijabetičarima, kulture koje proždiru naftne mrlje, proizvode biogas i kulture koje se koriste u rekultivaciji zatrovanih zemljišta biološkim putem.

U Černobilu su otkriveni sojevi Ešerihije koli koja se hrani radioaktivnim materijalom i istraživanje je u toku da se kultivira soj bakterije koji će jednom za svagda da nas reši nuklearnog otpada.

Kao zaključak ovog dela, možemo izvesti da je Ešerihija koli veoma opasna po pojedinca ali u pravim rukama može da omogući istom pojedincu da živi u čistoj i zdravoj okolini i da poseduje vozilo koje ne zagađuje.

Ešerihija koli: druge metode lečenja

Do sada smo već konstatovali da se samo prirodnim sredstvima jako teško može postići izlečenje. Ali to ne znači da se prirodna sredstva trebaju zanemariti – naprotiv, ova sredstva jačaju odbrambene snage organizma, korisnu floru i značajno ubrzavaju period oporavka. Dakle, kad je kod osobe dijagnostifikovana Ešerihija koli, kada je prepisana adekvatana terapija… šta dalje?

Pravilna ishrana može mnogostruko doprineti da se suzbije ešerihija koli. Kad kažemo pravilna ishrana ne misli se na ono klasično doktorsko “ništa slano, ništa slatko, ništa ljuto i krećite se“. Naravno, ima istine u tome što kažu, ali činjenica je da to neće pomoći u ovom slučaju.

Postoje namirnice koje su delotvornije u odnosu na druge i koje, zajedno sa prepisanom terapijom, značajno doprinose brzom oporavku tokom procesa suzbijanja Ešerihije koli.

pranje hrane pre upotrebe

Lečenje Ešerihije prirodnim putem

Osnovni postulati:

 • Prilagoditi tempo i učestalost unosa namirnica terapiji, ne obrnuto;
 • Ešerihija koli je bakterija, zato je neophodno unositi u sebe prirodne antibiotike.

Dakle, uzimanje propisane terapije je obavezno. E sad, neophodno je znati da li se lek uzima sa hranom ili ne. Ukoliko se uzima sa hranom situacija je jasna. U obrnutom slučaju, uprkos tome što unosite lek iz prirode, prednost treba dati terapiji. Posle par sati možete da jedete i pijete šta Vam je volja, samo, dajte farmakološkom leku vremena da uradi svoje.

Prirodni antibiotici koji dolaze u obzir mogu da se razvrstaju u dve grupe: hranu i piće.

Hrana kao pomoćno sredstvo u lečenju Ešerihije koli

Hrana je laka za pripremanje i u mnogim slučajevima ne zahteva ni kuvanje ni pečenje, štaviše, upotreba svežeg voća povrća i začina u raznim kombinacijama je ključ uspeha. Preporučuje se upotreba:

 • Crni luk i med. Ova kombinacija je bila u upotrebi još od srednjeg veka kada je korišćena za zatvaranje rana na bojištu. Med služi kao mamac za bakterije dok alanin i kvercetin iz luka imaju antibakterijsko dejstvo. Ukoliko se crni luk posmatra kao antibiotik, onda se može reći da je to preparat na bazi sumpora.
 • Beli luk i kurkuma. Lekovita snaga ove dve namirnice je nadaleko i naširoko poznata. Recept je jednostavan: čen belog luka uvaljati u malo kurkume. Alanin i kurkumin su aktivne komponente koje će u ovom slučaju delovati kao prirodni antibiotici.
 • Origano dodajte hrani koja je hladna. Ukoliko se koristi sa vrućim namirnicama može doći do gubitka antibiotičkog svojstva. Aktivna komponenta je karvakrol. Osim začina koji je svima poznat i dostupan u prodaji se može naći i origanovo ulje.
 • Naravno, tu je i brusnica koju je najbolje piti kao koncentrisani sok u toku dana. Količina od 4 dl raspoređena u 4 dnevne doze je sasvim odgovarajuća – naročito kod urinarnih infekcija.

Pića kao pomoć kad napadne Ešerihija koli

Pića su malo teža za pripremu, ali jednako delotvorna. Velik broj recepata za pića se bazira na alkoholu kao aktivnoj komponenti. Alkohol na bazi voća treba izbegavati, a prednost se daje alkoholnim pićima koji se prave od žitarica kao što su pivo i viski.

Kao dodatni recept može se uključiti medovina. Pravljenje ovog koktela je jednostavno i zahteva:

 • 175 ml medovine;
 • 175 ml sveže ceđene limunade;
 • začinsko bilje – žalfija, origano i kurkuma u malim količinama po ukusu;
 • 120ml boze.

Sve sastojke treba promešati i tako piti iz rakijskih čašica na eks – najbolje ujutru na prazan stomak ili na prazan stomak par sati posle obroka.

Ove namirnice dolaze sa značajnim preporukama. Njihovo dejstvo je testirano i dokazano tokom više desetina godina i još više godina iskustva u narodnoj medicini.

Naravno, mora se imati na umu da je pravilna ishrana samo deo rešenja ali veliki deo prevencije. Lekovi koji se koriste postoje sa razlogom tako da se treba pridržavati terapije. Dakle, ukoliko želite da skratite period koji je potreban za lečenje Ešerihije prirodnim putem, onda možete probati gore navedene recepte.

Zaključak

Ešerihija koli je zaista velika napast. Pravilnom upotrebom namirnica, redovnim pranjem ruku i, generalno, održavanjem higijene u kuhinji i za trpezarijskim stolom – imate dobre šanse da je nikada ne „zaradite“.

Ako je ipak Ešerihija koli vaš privremeni saputnik, tesna veza sa lekarem u procesu lečenja kao i rad na jačanju imuniteta i opštem dobrom stanju organizma, biće od ključne pomoći i ubrzaće eliminisanje bakterije iz organizma i  doprineće brzom i efikasnom oporavku.

Aladar Doža
Diplomirani inženjer ratarstva,
Sve što raste na drveću ili žbunju je u njegovom znanju, iskustvu ili literaturi.
Ekologija i zdrava hrana mu je glavno interesovanje.

OZNAKE:

NEWSLETTER