Saveti za vežbanje tokom toplih dana

Iako se leto približava kraju, a jesen je već pred vratima, to ne znači da su vrućine prestale i da će prestati u skorije vreme. Ako je verovati vremenskoj prognozi, predstoji nam jedan vreo period.

Par vežba u prirodi

Ali toplo vreme ne znači da morate da prekinete da trenirate ili da bežite u klimatizovane prostorije kako biste vežbali. Uz naše savete moći ćete lako i bez problema da trenirate napolju, čak i kada je temperatura malo viša nego inače.

Istuširajte se hladnom vodom

Možda vam je logično da se istuširate hladnom vodom posle treniranja, ali ako hoćete efikasnije da vežbate tokom toplih dana, trebalo bi da uradite upravo suprotno. Istuširajte se hladnom vodom tik pred izlazak napolje i nemojte sušiti kosu. Tako vam neće biti vrućina dok vežbate i biće vam više nego prijatno.

Ne zaboravite na hidrataciju

Najvažnije za treniranje u bilo koje doba dana i godine je hidratacija, a na nju bi posebno trebalo obratiti pažnju ako želite da vežbate napolju tokom toplijih meseci. Nemojte izlaziti iz kuće bez flaše vode i ne zaboravite da je pijete redovno.

SPF uvek i svuda

Kako posle ne biste imali problema sa opekotinama od sunca, obavezno nanesite kremu za sunčanje sa zaštitnim SPF faktorom na sve delove tela koji vam nisu prekriveni odećom za vežbanje.

Obratite pažnju da zaštitni faktor bude bar 50, kao i da krema bude vodootporna, s obzirom na to da ćete se dosta znojiti tokom vežbanja.

„Da li ste znali da bi trebalo da na  lice i telo nanesete 30 ml kreme za sunčanje kako bi vam koža bila potpuno zaštićena? Ako ne možete da procenite kolika je to količina, biće vam lakše da znate da je to jedna puna rakijska čašica od 30 ml. Sledeći put kada budete nanosili kremu za sunčanje, znate koliko je neophodno, nemate izgovora.“

Mlada žena vežba na spravama u parku

Nosite laganu odeću

Podrazumeva se da leti nećete nositi debelu odeću, već nešto laganije, ali dobro je to još jednom napomenuti. Često osobe koje žele da skinu višak kilograma oblače više slojeva odeće kako bi se više znojile i na taj način izgubile više kilograma. To nikako nemojte da radite, posebno ne tokom toplih dana.

Kada trenirate napolju, obucite se lagano i trudite se da nosite odeću svetlijih boja.

Obratite pažnju na doba dana

Koliko god da podržavamo bavljenje fizičkom aktivnošću čak i tokom leta, bitno je odabrati dobar deo dana kada ćete se tom aktivnošću baviti. Trebalo bi da izbegavate najtopliji deo dana, koji je obično od 10 ujutru do 15 časova. Idealno bi bilo da trenirate rano ujutru. Tako ćete se bolje razbuditi i bićete spremniji za novi dan.

Naravno, moguće je trenirati i posle 15 časova, a idealno bi bilo posle 18 časova.

Ne zaboravite na plivanje

Ako vam se baš nešto i ne vežba tokom vrelih dana, a voleli biste da održite formu, onda plivajte. Plivanje je odlična letnja aktivnost i njome se možete baviti od početka leta, pa sve do pozne jeseni.

Pored plivanja, postoji još mnoštvo aktivnosti koje uključuju vodu, kao što su vodeni aerobik, vožnja kajaka i slično. Izaberite ono što vam se najviše sviđa i uživajte dok u isto vreme održavate formu.

Podvodni snimak plivača

Slušajte svoje telo

Najbitnije od svega je da slušate svoje telo. Ukoliko vam ono govori da mu je previše vruće, da je žedno, da ne može više da izdrži, poslušajte ga i nemojte se forsirati.

Koliko god da mislite da morate da vežbate, nekada je bolje napraviti pauzu i dopustiti telu da se odmori, pogotovo ako uslovi za treniranje nisu najbolji, a napolju je previsoka temperatura.

Nikada tokom treniranja, a posebno ako trenirate po visokoj temperaturi, nemojte nastavljati sa vežbama ako osetite mučninu, vrtoglavicu ili preveliki umor.

Stanite, napravite pauzu, popijte vodu i odmorite se. Budite oprezni i srećno vežbanje!

Članak stručno odobrio:
Personalni trener i savetnik za ishranu
OZNAKE: treningvežbanje

NEWSLETTER

Moj Wiener portal