Zaštita kože od letnjeg sunca

Leto je konačno stiglo, a sa njim i različite aktivnosti na otvorenom. Mnogi leto koriste za godišnje odmore, razna putovanja, odlazak na more i uživanje pored vode i na suncu. Ali koliko god da je leto jedno od najlepših godišnjih doba, ono sa sobom može da nosi i ne tako lepe probleme.

Mlađa žena razmazuje kremu za sunčanje po licu - Zaštita kože od letnjeg sunca

Letnje sunce i UV zračenje mogu da značajno oštete našu kožu i dovedu do zdravstvenih posledica, o kojima mnogi i ne razmišljaju, kao što je melanom. Upravo zbog toga je bitno znati kako da se zaštitite od letnjeg sunca i štetnog UV zračenja na jednostavan, ali delotvoran način.

U ovom tekstu govorićemo kako da na najbolji način zaštitite svoju kožu i bez brige uživate u svom odmoru, ali i svakom drugom danu tokom letnje sezone.

Zašto je bitno štititi kožu od sunčevog zračenja?

Nažalost, mnogi nisu svesni koliko izlaganje sunčevim zracima bez bilo kakve zaštite može biti opasno i o tome uopšte ne razmišljaju.

Danas je ozonski omotač znatno više oštećen nego pre 30 godina, što znači i da je količina sunčevog zračenja veća i opasnija. A ono što je bitno znati i uvek imati na umu je to da problem kod izlaganja suncu bez zaštite nije samo u tome da ćete potencijalno izgoreti i da ćete nekoliko dana na letovanju provesti u bolovima.

Potencijalne posledice su mnogo opasnije i svake godine se javlja sve veći broj obolelih od katarakte, melanoma i benignih tumora kože, a sve to kao direktna posledica izlaganju suncu bez bilo kakve zaštite.

Pored toga, koža koja se izlaže sunčevim zracima bez zaštite mnogo brže stari i podložna je ranijoj pojavi bora, hiperpigmentaciji i sličnim stanjima kože.

Kada je potrebno štititi kožu od letnjeg sunca?

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan, kožu je potrebno štititi od sunca kad god se istom izlažete. To znači da je potrebno nositi SPF zaštitu i onda kada idete samo do prodavnice, kada idete predveče da se prošetate ili kada idete na celodnevni put kolima. Kreme sa zaštitnim SPF faktorom nisu rezervisane samo za boravak na plaži i sunčanje.

Žena se maže kremom na plaži

Ono što pravi razliku su mesta na koja je potrebno aplicirati zaštitnu kremu. Potrebno je kremu sa SPF faktorom namazati na svaki deo kože koji će biti izložen suncu. To znači da ukoliko idete u šetnju, potrebno je kremu namazati na lice i delove ruku i nogu koji nisu prekriveni, a kada idete na plažu potrebno je istu namazati na veći deo tela.

Normalno je da svi vole da se vrate sa letovanja preplanuli, pa se zato često dešava da mnogi izbegavaju korišćenje krema sa SPF faktorom ili koriste kreme sa izuzetno niskim zaštitnim faktorom. Čak i ako koristite kremu, to ne znači da nećete potamneti, ali znači da ćete zaštititi sebe i svoju kožu od neželjenog i štetnog dejstva UV zračenja.

Kako se još štititi od štetnog UV zračenja?

Moguće je vrlo lako i na više načina se zaštititi od štetnog UV zračenja:

  • Koristite kremu sa zaštitnim faktorom – potrebno je koristiti kremu sa jačim SPF faktorom za lice, a za ostatak tela može i nešto slabiji faktor.
  • Redovno nanosite kremu – Nije dovoljno naneti kremu samo jednom i biti miran ceo dan. Ako koristite kremu sa zaštitnim faktorom 50 trebalo bi da je nanosite na svakih sat vremena.
  • Zaštitite se odećom – pored krema potrebno je i da se zaštitite odećom, odnosno da uvek, a pogotovo kada je sunce najjače nosite šešir, kvalitetne sunčane naočare i laganu odeću koja je prijatna za kožu i prekriva ramena.
  • Ne izlažite se suncu u periodu od 10h do 16h – Idealno bi bilo da na plažu idete pre 10h i tek posle 16h, kako biste izbegli period kada je sunce najjače.
  • Ne idite u solarijum – Koliko god vam bilo privlačno nemojte koristiti solarijum jer na taj način se dodatno izlažete štetnom zračenju i to duplo više nego kada ste na suncu.
  • Budite u hladovini što duže – Kada šetate ulicom ili kada ste na plaži trudite se da što više vremena provodite u hladu i da se što kraće izlažete direktnom suncu.
  • Zapamtite da i oblaci propuštaju štetno UV zračenje – Iako je svakako prijatnije kada je dan oblačan i nema sunca, trebalo bi imati u vidu da ste i tada izloženi štetnim UV zracima.
  • Jedite hranu bogatu vitaminom C i beta karotenom – Pojedine namirnice vam mogu dodatno pomoći u zaštiti od sunca i trebalo bi da ih uvrstite u svoj jelovnik ovog leta.
  • Koristite ulje od šargarepe – Ulje od ovog povrća je odlična prirodna zaštita od sunca i ima faktor od oko 40, pa može poslužiti kao dodatna zaštita.
OZNAKE: letosuncezaštita kože

NEWSLETTER