Svetski dan srca

Na ovogodišnji dan srca ćemo Vas zamoliti da budete HEROJ i OBEĆATE da ćete napraviti jednostavne korake za poboljšanje zdravlja srca.

BUDI HEROJ SVOGA SRCA. OBEĆAJ.

Želimo da svi mi – bilo kojeg životnog doba – delujemo preventivno i živimo duži, bolji i po srce zdraviji život dajući jednostavna obećanja:

  • Obećanje porodici da ćemo se hraniti zdravije i pomagati drugim članovima da to isto čine;
  • Obećanje deci da ćemo vežbati više i pomoći i njima da budu aktivniji, ostaviti pušenje i pomoći našim najdražima da i oni donesu ovu značajnu odluku;
  • Obećanje zdravstvenim radnicima da ćemo odbaciti štetne navike i truditi se da držimo holesterol pod kontrolom;
  • Obećanje kao osoba koja radi – da ćemo uložiti napore za kreiranje, po srce, zdravog radnog okruženja.

Jednostavna obećanja… od MOG SRCA, za TVOJE SRCE, za SVA NAŠA SRCA!

Kardiovaskularne bolesti su danas ubica broj jedan u svetu a nema potrebe da bude tako. Praveći samo male promene u našim životima, možemo smanjiti rizik srčanih udara i bolesti, poboljšati kvalitet života i dati dobar primer budućim generacijama.

Zato što verujemo da je svaki otkucaj srca važan.


© World Heart Federation

ZAŠTO DAN SRCA?

Jer u proseku, svake godine više od 17 miliona ljudi umre od bolesti povezanih sa srcem što je veći broj od onih koji umiru od HIV-a, malarije i raka! U Srbiji je ta brojka skoro 54.000. Osim toga, bolesti koje neposredno doprinose ili su rezultat kardiovaskuranih bolesti su u neprestanom porastu.

miliona žrtava u svetu

žrtava u Srbiji

%

osoba sa hipertenzijom u Srbiji

%

dijabetičara u Srbiji

O Svetskom danu srca

Svakog 29. septembra (počevši od 2.000. godine) se obeležava Svetski dan srca. Cilj je da se ljudima skrene pažnja na bolesti srca i ostale zdravstvene probleme sa tim povezane.

Taj dan se obeležava da bi se promovisali preventivni koraci i promene u načinu života kako bi se izbegle kardiovaskularne bolesti, kao što su srčani i moždani udar, zatajenje srca i bilo kojeg drugog stanja nastala kao direktna ili indirektna posledica.

Aktivnosti

Širom sveta vladine i nevladine organizacije obeležavaju ovaj dan organizovanjem različitih aktivnosti – maratona, šetnji, javnih tribina, vežbanja na otvorenom, izložbi i naučnih sajmova. Neke znamenitosti, spomenici i značajne  zgrade tog dana su obeležene crvenom bojom kao znak  svesnosti o kardiovaskularnim bolestima.

Savet svakoj osobi koja je zainteresovana da obeleži ovaj dan, je da bude  pažljivija prema zdravlju svog srca. Ima više načina da se to postigne, uključujući redovno vežbanje, prestanak pušenja, odvikavanje od alkohola i početak zdrave ishrane. Takođe, se preporučuje  da se proverava krvni pritisak i nivo holesterola.

Kako da se uključite

Osim učestvovanja u događajima, postoje brojni načini na koje se možete uključiti u ovu akciju. Isplanirajte sami svoj događaj i delite savete i poruke svesnosti na društvenim mrežama. Čuvajte svoje srce da bude zdravo i pomažite drugima da isto to postignu.

OZNAKE: