Najbrži načini da ublažite iznenadne glavobolje

Da li pamtite kada vas je poslednji put bolela glava? Verovatno da jer su zbog današnjeg tempa života i svakodnevnog stresa iznenadne glavobolje postale normalna i česta pojava za mnoge ljude.

Iznenadne glavobolje

Nekada su glavobolje bezazlene i prođu brzo, dok nekada mogu biti naporne i uticati na kvalitet čitavog dana.

Pošto je nekada zaista teško osloboditi se stresa u momentu, dobro je znati koji su to najbrži načini da ublažite iznenadne glavobolje kako vam ne bi pokvarile čitav dan a da ne pijete nikakav lek.

Hladni ili topli oblozi za iznenadne glavobolje

U zavisnosti od toga koja je vrsta glavobolje i šta vama više prija, možete koristiti hladne ili tople obloge.

Najjednostavniji način da napravite hladni oblog jeste da stavite led u kesu koju ćete zatim umotati u krpu ili peškir kako biste izbegli povrede kože kada oblog budete držali na čelu ili obrazima.

Topli oblog možete napraviti tako što ćete manju jastučnicu do dve trećine napuniti sirovim pirinčem. Potrebno je da jastučnicu zašijete kako pirinač ne bi ispadao, a ukoliko je prevelika, možete je i prekrojiti na odgovarajuću veličinu. Ako imate glavobolju, jastučnicu sa pirinčem možete ugrejati u mikrotalasnoj rerni oko jedan minut i staviti je na vrat ili čelo kako biste brzo osetili olakšanje.

Eterična ulja

Dokazano je da određeni mirisi eteričnih ulja pozitivno utiču na ublažavanje i smanjenje pojava glavobolja. Ukoliko često imate glavobolje, ne bi bilo loše da pored sebe uvek imate bočicu eteričnog ulja, i to ulje eukaliptusa, nane ili lavande.

Devojka se drži za čelo jer je muči glavobolja

Biljni čajevi protiv iznenadne glavobolje

Topli biljni čaj je odličan lek za glavobolje i ublažavanje bola. Kada vas sledeći put zaboli glava, preporučujemo vam da popijete čaj od đumbira ili kamilice.

Vežbe disanja

Jedan od najboljih načina da brzo ublažite iznenadnu glavobolju jeste da dišete. Tako je, dobro ste pročitali, kako biste ublažili bol izazvan glavoboljom, potrebno je samo da dišete. Pomoću svesnih vežbi disanja moguće je opustiti mišiće i tako smanjiti bol.

Kako bi vežbe disanja bile što uspešnije, bilo bi idealno da sednete negde gde je mirno i gde ćete moći da se usredsredite na disanje a da vas niko i ništa ne ometa. Potrebno je da dišete dublje i sporije nego inače i da se potrudite da disanje bude ritmično: uzdah pet sekundi, pa izdah pet sekundi.

Hidratacija

Jedan od glavnih uzroka glavobolja je dehidratacija. Zato bi bilo dobro da u toku dana razmišljate o količini i vrsti tečnosti koju unosite kako se glavobolja uopšte ne bi ni pojavila.

Takođe, izbegavajte preteranu konzumaciju pića sa kofeinom u toku dana, jer kafa, energetski napici i gazirani sokovi takođe mogu izazvati glavobolje. Naravno, alkohol je još jedan mogući uzrok glavobolje, a posebno crveno vino, koje izaziva prekomernu dehidrataciju organizma, pa se trudite da ga izbegavate ako često imate probleme s glavoboljom.

Kada vas zaboli glava, popijte čašu obične vode, a kafu zaobiđite iako se za nju veruje da je dobar „lek” protiv glavobolje.

San

Uprkos tome što ovo nije instant rešenje, niti najbrži mogući način da ublažite iznenadnu glavobolju, svakako je jedan od boljih načina za dugoročno rešenje problema sa glavoboljom.

Mnogi san shvataju olako i svakodnevno skraćuju sate koje provode spavajući. Međutim, manjak sna može stvoriti brojne zdravstvene probleme, pa i hronične glavobolje. Ako ne želite da vas svakodnevno boli glava, možda je vreme da se konačno dobro naspavate.

Kako biste se dobro naspavali, potrebno je da najpre napravite raspored spavanja i da ga se pridržavate. To podrazumeva da svako veče idete na spavanje u isto ili bar slično vreme i da spavate bar sedam sati.

Kako bi vam san bio što kvalitetniji, izbegavajte konzumaciju alkohola, nikotina, kofeina i šećera pred spavanje. Isto važi i za telefon; potrudite se da bar pola sata pre spavanja ne koristite telefon. Takođe, pre spavanja ne bi trebalo ni da gledate filmove ili radite bilo šta što uključuje gledanje u monitor.

Ako uspete da izgradite dobru rutinu spavanja, glavobolje će biti kao rukom odnete.

NEWSLETTER

Moj Wiener portal