Hiperpigmentacija kože tokom leta

Leto nam je uveliko tu, dani su vreli i savršeni za uživanje na suncu, uz reku ili more. Ali pre nego što se uputite po svoju dnevnu dozu vitamina D, na nešto treba da obratite pažnju, posebno ako vam je koža sklona hiperpigmentaciji.

Pojava hiperpigmentacije na koži je uvek frustrirajuća, a rizik od pojave ili pogoršanja uvek je veći tokom letnjih meseci.

Podelićemo sa vama nekoliko saveta koji će vam pomoći da ovog leta uživate u suncu i budete zaštićeni u svojoj koži.

Hiperpigmentacija kože

Šta je hiperpigmentacije kože?

Hiperpigmentacija može nastati na bilo kom delu kože kada se melanin prekomerno proizvodi.

Javlja se u vidu potamnelih delova kože, odnosno fleka različitih oblika, veličina i različitog intenziteta boja. Fleke mogu biti svetlobraon, sive, tamnobraon, pa i crne.

PREPORUKA: Ulaganjem u Wiener Städtische dobrovoljno zdravstveno osiguranje, ostvarujete posebne pogodnosti na sve tretmane lica u kozmetičkom salonu Sensi skin. Pružite svojoj koži negu kakvu zaslužuje!

Ima više razloga zbog kojih se javlja hiperpigmentacija, a najčešći su genetski faktor, prekomerna izloženost suncu, starost, hormonski uticaj ili određeni upalni procesi kože.

Bilo da vam se hiperpigmentacija javila usled hormonskog disbalansa, prekomerne izloženosti suncu ili kao posledica upalnog procesa kože, leti je potrebno posebno obratiti pažnju na ovo stanje kako se ne bi pogoršalo.

SPF – uvek i svaki dan

Prvi savet koji ćemo vam dati važi i ako imate i ako nemate iskustva sa hiperpigmentacijom, a on glasi: uvek nosite SPF zaštitu.

Nažalost, mnogi nisu svesni koliko su kreme sa SPF faktorom bitne i većina ih nosi samo kada ide na letovanje. Realnost je da je potrebno nositi kreme sa zaštitnim faktorom svakog dana, tokom celog dana, kada god ste izloženi suncu. Kreme sa faktorom zaštitiće vas od negativnog uticaja sunčevih zraka i od zračenja, kao i od hiperpigmentacije kože.

Najbolja preventiva hiperpigmentacije je SPF krema. Ali ovo je potrebno raditi i kada već imate fleke na koži, jer na taj način smanjujete njihovo širenje.

I ponovićemo ovo: kreme za zaštitnim faktorom koriste se cele godine, a ne samo leti.

I još nešto što se možda neće svideti svima: ako imate problema sa hiperpigmentacijom, preporučljivo je da smanjite izlaganje suncu. Znamo da to i nije najzanimljivije rešenje, posebno u letnjem periodu, kada mnogi jedva čekaju da uživaju na suncu i pored vode, ali tako smanjujete dodatnu pojavu fleka na koži.

Naravno da nećete celo leto provesti u sobi, krijući se od sunca, ali bilo bi poželjno da kada izlazite na sunce, osim zaštitne kreme, obavezno nosite i šešir, koji će štititi vašu kožu lica, kao i naočare za sunce.

Hiperpigmentacija kože

Radite piling kože

Kako biste uklonili mrtve ćelije kože, potrebno je da jednom do dvaput nedeljno radite piling kože i lica.

Najbolji efekat postići ćete korišćenjem hemijskih pilinga, jer oni bolje i dublje prodiru u kožu od mehaničkog pilinga. Pre upotrebe hemijskog pilinga potrebno je konsultovati se sa dermatologom kako biste znali koji je najbolji izbor za vas u skladu sa vašim tipom kože.

Iako pomisao na hemijski piling zvuči strašno, mehanički pilinzi su ti koji su dosta grublji i mogu loše uticati na kožu, izazvati upalu i pogoršati hiperpigmentaciju.

Hemijski pilinzi koji u sebi sadrže salicilnu kiselinu, mlečnu ili glikolnu kiselinu odlični su za rešavanje problema sa flekama na koži. Još jedan dobar dodatak koji hemijski pilinzi mogu sadržati su AHA i BHA kiseline.

Zaštitite se od upalnih procesa

Hiperpigmentacija se često javlja kod osoba čija je koža sklona aknama, pa je dobro obratiti pažnju na proizvode koji pomažu u smanjivanju upalnih procesa i neguju kožu.

U tome vam mogu pomoći hidratantne kreme sa dodatkom vitamina E. Ali pored toga šta nanosite na svoju kožu, bitno je i ono što unosite u svoj organizam.

Najbolji način da zaštitite svoju kožu od upalnih procesa jeste da razmislite o svojoj ishrani. Prestanite sa upotrebom rafinisanih šećera i hrane koja ih sadrži, ne koristitite rafinisana ulja, a visokoprerađenu hranu, kao što su namazi i mesne prerađevine, zamenite celovitim namirnicama bogatim antioksidansima.

U svoju ishranu uvrstite više paradajza, spanaća, kelja, borovnica, oraha i badema, a umesto rafinisanih ulja, koristite maslinovo ulje.

Proizvodi koji posvetljuju kožu

Ako već imate hiperpigmentaciju, možete u svoju rutinu nege lica uvrstiti proizvode sa sledećim sastojcima:

  • retinol,
  • azelainska kiselina,
  • niacinamid,
  • vitamin C i
  • alfa arbutin.

Proizvodi sa ovim sastojcima mogu vam pomoći u privremenom izjednačavanju tona kože i posvetljivanju tamnih fleka.

Zaključak

Kada je hiperpigmentacija kože u pitanju, najpre treba da se naoružate strpljenjem. Uspeh ne dolazi preko noći i ako želite da rešite problem, potrebno je da mu se posvetite i budete strpljivi. I nemojte se upoređivati sa drugima, jer je svačija koža drugačija i nije svačiji put ka izlečenju isti.

Ako imate problema sa upalnim procesima na koži, pre bilo kakve upotrebe hemijskih pilinga konsultujte se sa dermatologom kako bi vam preporučio najbolje rešenje za vaš tip kože.

Nosite kreme sa zaštitnim SPF faktorom svaki dan, čak i kada idete do prodavnice i čak i kada mislite da vam sunce neće ništa. I ne zaboravite da stavite šešir!

NEWSLETTER

Moj Wiener portal