Anemija, poznata i kao malokrvnost, jedan je od najčešćih poremećaja fizioloških funkcija krvi. Anemija se javlja kada u organizmu nema dovoljno zdravih crvenih krvnih ćelija (eritrocita), kao ni hemoglobina, koji je sastavni deo eritrocita.
Glavna uloga eritrocita je da prenose kiseonik do tkiva i organa, a hemoglobin za sebe vezuje kiseonik i prenosi ga do bitnih organa kao što su srce i mozak.
Kako nastaje anemija?
Postoji više vrsta anemije. Neke su blage i prolazne, dok druge mogu biti dosta ozbiljnije i predstavljaju hroničan problem. Kako postoji više vrsta, tako postoji i više uzroka anemije, koji su važni za njeno dalje lečenje.
Uzroci nastanka anemije mogu biti sledeći:
- Nedostatak gvožđa zbog gubitka krvi, loše ishrane, preterane fizičke aktivnosti, menstruacije, poremećaja digestivnog trakta, čira ili zbog korišćenja određenih lekova.
- Nedostatak vitamina B12 i B9 u organizmu zbog loše ishrane, akutnih i hroničnih infekcija, tumora, bolesti bubrega, HIV/SIDA, reumatoidnog artritisa ili drugih upalnih procesa i hroničnih bolesti.
- Genetika.
Anemija i ishrana
Pošto na nastanak anemije može uticati i način ishrane, bitno je obratiti pažnju na to šta unosimo u svoj organizam kako bismo sprečili pojavu anemije.
Ako nam ipak dijagnostikuju anemiju, neophodno je povesti računa o načinu ishrane i opredeliti se zdravu hranu, ali i izbegavati određene namirnice.
U nastavku ćemo izdvojiti namirnice koje bi trebalo da izbegavate ukoliko imate anemiju.
1. Masna hrana
Masna hrana svakako nije zdrava i utiče na povećanje krvnog pritiska, kao i na povećanje telesne mase. Pored toga, masna hrana onemogućava organizmu da pravilno apsorbuje gvožđe, pa bi je trebalo izbegavati.
2. Hrana bogata vlaknima
Za zdrav digestivni trakt bitno je konzumirati hranu koja je bogata vlaknima, a ovo je bitno i kada želite da poboljšate svoj metabolizam i izgubite neželjene kilograme. Međutim, hrana bogata vlaknima ne dozvoljava organizmu da apsorbuje gvožđe iz hrane, pa bi trebalo da smanjite njen unos ili da je izbegavate.
3. Određena ulja
Neka ulja razgrađuju molekule krvi u organizmu i zbog toga bi bilo najbolje da ih izbegavate. Svakako je priprema hrane zdravija kada je bez ulja.
4. Belanca iz jaja
Jaja su poznata kao odličan izvor proteina, a belanca iz jaja često koriste osobe koje paze na svoje zdravlje i liniju. Ipak, ako imate anemiju, razmislite pre nego što sledeći put budete pojeli jaje. Visok nivo proteina iz belanaca sprečava organizam da apsorbuje elemente koji utiču na povećanje crvenih krvnih zrnaca.
5. Sojin protein
Sojin protein je odličan za poboljšanje zdravlja kostiju, ali nije dobar za osobe koje pate od anemije jer sprečava organizam da apsorbuje gvožđe iz hrane.
6. Seme komorača
Seme komorača često se koristi za poboljšanje probave i ima mnoga antiinflamatorna dejstva. Nažalost, određeni elementi semena komorača smanjuju nivo krvnih zrnaca u krvi.
7. Seme susama
Susamovo seme je odličan izvor mnogih vitamina i minerala, ali kao i mnoga druga hrana sa ove liste, nepovoljno utiče na mogućnost organizma da apsorbuje gvožđe iz hrane koju jedete. Zbog toga bi trebalo da ga izbegavate što je više moguće.
8. Mleko
Iako se za mleko smatra da je zdravo jer je bogato vitaminima i mineralima, osobe koje pate od anemije ne bi trebalo da ga piju. Unos mleka sprečava organizam da apsorbuje gvožđe iz hrane.
9. Čaj
Ovo piće je mnogima omiljeno u hladnim danima, a biljni čajevi bogati antioksidansima pozitivno utiču na organizam. Ali čaj takođe ima i druge sastojke koji ometaju organizam u apsorpciji gvožđa.
10. Kafa
Još jedno piće koje bi osobe sa anemijom trebalo da izbegavaju jeste kafa. Mnogi kofein koriste kako bi se lakše razbudili, prebrodili dan ili se bolje koncentrisali. Međutim, osobama sa anemijom kofein uopšte ne prija i zato bi trebalo da ga izbegavaju. Ako baš volite jutarnju kafu zbog samog rituala ispijanja kafe, probajte da pijete kafu bez kofeina.
Borba sa anemijom nekada može biti poprilično naporna i dugotrajna. U toj borbi vam najbolje mogu pomoći odlučnost i istrajnost u vođenju zdravog života i u zdravoj ishrani. A pored zdravih namirnica koje bi trebalo da uvrstite u svoj jelovnik, pomoći će vam i ako izbacite namirnice koje smo izdvojili.