8. mart: Priča o ženskoj snazi i ravnopravnosti

Osmi mart je više od prilike da se osvrnemo na istorijsku borbu žena za ravnopravnost i pravo glasa, to je dan kada se sa ponosom slavi njihov doprinos u svim sferama društva. Od hrabrih radnica s početka 20. veka, koje su se izborile za bolje uslove rada, do današnjih globalnih manifestacija, ovaj datum simbolizuje kontinuiranu borbu za prava i jednakost.

Istorija pokreta

Započeto 1911. godine u Evropi, obeležavanje Međunarodnog dana žena Ujedinjene nacije su priznale 1975. godine. Ovaj dan simbolizuje decenije nepokolebljive borbe za ženska prava – od ekonomske i političke, do obrazovne i zdravstvene jednakosti.

Proslava danas

Širom sveta 8. mart se proslavlja kroz raznolike aktivnosti – od državnih praznika do edukativnih seminara i umetničkih izložbi, svaka od njih slavi zajednički cilj: postizanje ravnopravnosti i poštovanja za sve žene.

Zdravlje žena kao prioritet

Na putu ka emancipaciji zdravlje žena je od prvenstvenog značaja. Zdrava žena ima snagu i energiju da se bori za sebe i druge. Prepoznajući važnost pristupa kvalitetnoj medicinskoj zaštiti za ostvarivanje pune jednakosti, Wiener Städtische osiguranje kroz dobrovoljno zdravstveno osiguranje omogućava ženama da preuzmu kontrolu nad vlastitim zdravljem.

Saradnja s više od 1000 medicinskih ustanova, uključujući one specijalizovane za žensko zdravlje, omogućava našim osiguranicama pristup širokom spektru preventivnih pregleda i dijagnostičkih procedura.

Posebno ističemo da u martu, povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke koji se obeležava 20. marta, svim ženama koje imaju dobrovoljno zdravstveno osiguranje kod nas, mamografija je besplatna. ‘Preuzmite kontrolu nad vašim zdravljem‘ nije samo naš slogan – to je obaveza koju preuzimamo, nudeći neophodnu podršku ženama na svakom koraku njihove brige o zdravlju.

Nastavak borbe za ravnopravnost

Iako je napredak vidljiv, izazovi poput nejednakosti u zaradama, diskriminacije na radnom mestu i nasilja nad ženama i dalje postoje. Međunarodni dan žena služi kao podsetnik da borba za ravnopravnost zahteva kontinuiranu edukaciju, osnaživanje ženskih uloga i promociju tolerancije.

Wiener Städtische osiguranje – partner na putu ka boljem sutra

Wiener Städtische osiguranje je duboko posvećen unapređivanju kvaliteta života žena, ne samo kroz podršku njihovom fizičkom zdravlju već i putem edukativnih kampanja i promocije zdravog života. Verujemo da zajedničkim naporima možemo stvoriti pravednije sutra za sve žene, aktivno podržavajući njihove inicijative i učešće u borbi za ravnopravnost.

Želite li saznati više o tome kako Wiener Städtische osiguranje može biti vaš partner u brizi o zdravlju? Posetite našu web stranicu za informacije o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju. A ukoliko već imate osiguranje i želite da saznate više o besplatnom pregledu obratite nam se!