A šta vi čekate kada čekate Novu godinu?

Koje vaše odluke čekaju Novu godinu? Da li ćete možda smršati? Započeti svoj biznis? Posvetiti se hobiju? Ili imate na umu nešto četvrto što će se desiti baš tog, prvog januara, tek što odgledate vatromet i prionete na rusku salatu?

Šta god bio tačan odgovor, očekivanja od godine koja sledi su prevelika. A gde su velika očekivanja, tu su i velika razočaranja. Probaćemo da ih preduhitrimo i zato izdvajamo za vas 5 saveta, koji će vam pomoći da se lakše držite svojih ciljeva i ne posustanete ni pred najvećim izazovima:

Nema čekanja

Nova godina je samo nova brojka na kalendaru, i ništa više. Ništa se spektakularno neće promeniti, i što pre toga postanete svesni to bolje za vas. Život koji se dešava sada, jedino je što, zapravo, imate i samo vi možete da ga promenite. A to je tako dobra vest – to, da nešto zavisi isljučivo od vas.

To SADA je vaša jedina šansa, pa – šta se čeka?

Nikada niste skroz spremni

Neko vam je nekad rekao da mora da se steknu povoljni uslovi za promenu. Neko vas je grdno slagao. Istina je da nikada niste skroz spremni, uvek nešto može da krene po zlu i uvek nešto može da ne štima. Da je savršeno, bilo bi bajka, a ne život. Ali, sve je u redu dok znate šta je vaš cilj.

Pada kiša, ali hej, vi želite da smršate, zar ne? Pravac na trening!

Vodite dnevnik

Kad smo kod kalendara… On je itekako važna karika na putu, koji menjate. Zabeležite važne datume, prekrižite onaj u kom dosegnete jedan od svojih ciljeva. To će vas ohrabriti i motivisati, da nastavite dalje. Nabavite rokovnik, vodite svoj dnevnik, instalirajte Trello ili neku od aplikacija koje će vam pomoći u organizaciji vremena. Recite prijateljima da vas opomenu ako skrećete sa svog puta.

Nekada ne možemo sami. Često. I to je skroz u redu.

Kad je teško, setite se što ste krenuli

Psiholozi kažu da je za svaku naviku potreban 21 dan da se promeni. Psiholozi su mudri ljudi, i to sve lepo zvuči, ali često, proces promene uopšte nije lak. Biće dana kada vas mrzi, kada je vreme loše, kada želite da se vidite sa prijateljima umesto da vreme posvetite savladavanju zacrtane veštine. Treba se odupreti izazovima i nastaviti dalje. Treba biti jači od onog jučerašnjeg sebe. Treba.

A sve što TREBA je po pravilu teško i zato – pod hitno promenite ugao! Setite se zašto ste uopšte i krenuli na ovaj put.  Reč „treba“ zamenite rečju „želim“, za početak. Razgovarajte sa ljudima o navikama koje menjate. Slušajte sebe i budite ponosni na svaki novi korak, svaku novu pobedu.

3 .. 2 ..1

Dosta je bilo teoretisanja, vreme je za polazak! Ne odbrojavajte do ponoći i nove godine, odbrojavajte do novog sebe. Onog, kakav želite da budete. Onog, kakvog ćete sami da stvorite. Svakim danom bićete sve bliži njemu. On će biti vaša Nova godina. I to jeste razlog za slavlje. Jer, uspeli ste. Pobedili ste sebe.

Sada možete da se vratite vatrometu i ruskoj salati! Živeli!

Srećna vam Nova godina!

OZNAKE:

NEWSLETTER

Moj Wiener portal