Najbolji i najgori fitnes trendovi i izazovi

Navikli smo na to da se trendovi smenjuju svake godine, i to trendovi u modi, enterijeru, ishrani, pa i oni u fitnes industriji. Neke od ovih trendova i ne primetimo, a bez nekih ne možemo da živimo. U poslednjoj deceniji trendovi i izazovi u fitnes industriji postali su posebno popularni, jer se sve više ljudi brine o zdravlju.

Trendovi u ovoj industriji su primamljivi jer često obećavaju brze rezultate do kojih se dolazi na vrlo jednostavne načine. Ipak, ne treba ih shvatati previše olako jer nije svaki fitnes trend dobar, niti će vam doneti rezultate koje obećava.

Zbog toga smo odlučili da sa vama podelimo najbolje, ali i najgore fitnes trendove i izazove kako biste znali šta vredi isprobati, a na šta ne bi trebalo da gubite dragoceno vreme i potencijalno ugrozite sebe i svoje zdravlje.

Najbolji fitnes izazovi

Dobri fitnes izazovi će vam pomoći da postignete fitnes ciljeve, bilo da je to stvaranje novih i zdravih navika ili je u pitanju dostizanje top-forme. Slede najbolji fitnes izazovi sa kojima smo se susreli ove godine.

1) Svakodnevno istezanje

Osobe koje svakodnevno vežbaju često zaboravljaju da se pre i posle vežbanja istegnu. Telu je potrebno obezbediti način da se oporavi kako ne bi bilo povreda. Kakvu god fizičku aktivnost da praktikujete, trebalo bi da se istežete pre i posle nje.

Ali poenta ovog „trenda” je da praktikujete istezanje čak i onim danima kada se odmarate i ne trenirate. Odvojte nekoliko minuta u toku dana i uradite nekoliko vežbi istezanja. Naš predlog je da to uradite odmah ujutru kada se probudite, jer će vam pomoći da se razbudite, imaćete više energije u toku dana, a posebno će vam značiti ako se bavite poslom koji zahteva da dugo sedite.

2) Hidratacija

Možda niste očekivali ovakav trend u ovom tekstu, ali hidratacija je pola zdravlja i izuzetno bitna stavka ukoliko želite da poboljšate zdravlje. Posebno je važna ako se dosta krećete i bavite nekom vrstom fizičke aktivnosti. Ako kao i mnogi zaboravljate da pijete vodu u toku dana, najlakši način da to promenite je da na telefon skinete aplikaciju koja će vas obaveštavati kada je potrebno da popijete čašu vode. Zadajte sebi izazov da svaki dan popijete jednu čašu vode više nego što inače pijete dok ne dođete do količine koja vam odgovara, što je otprilike oko 1,5–2 litra.

3) Naučite da koristite foum roler (foam roller)

Postoje mnogi rekviziti za vežbanje u koje možete uložiti, ali mi ćemo vam predložiti jedan pristupačan i efikasan. Foam roller izazov je odličan način da vežbate kod kuće, postignete svoj cilj, ali i da se nakon vežbanja osećate odlično. Ovaj rekvizit će vam pomoći da se pripremite i zagrejete za trening, ali i da sprečite upalu mišića nakon treninga.

Možete ga koristiti onim danima kada trenirate, ali preporučujemo da ga koristite svaki dan u kombinaciji sa istezanjem za što bolje rezultate.

Najgori fitnes izazovi

Pored dobrih trendova i izazova, često postanu popularni i oni koji su sve samo ne dobri. Ne bi trebalo da verujete svemu što vidite na društvenim mrežama, jer mnogi fitnes izazovi koji su postali popularni u poslednje vreme nisu održivi i mogu izazvati povrede, kao i zdravstvene komplikacije. Podelićemo sa vama nekoliko izazova za koje smatramo da bi trebalo da ih izbegavate.

1) Svakodnevno treniranje

Iako je svakodnevno istezanje ili korišćenje foum rolera preporučljivo, nikako se ne preporučuje da svakodnevno vežbate, pogotovo ukoliko se vežbanjem bavite rekreativno. Naša tela nisu mašine i potreban im je odmor. Ako trenirate svaki dan i forsirate telo, možete se lako povrediti, ali i brzo zasititi, zbog čega možete prestati da se uopšte bavite bilo kakvom fizičkom aktivnošću.

Zapamtite da je ključ svega u balansu i da je bitno napraviti dobar i izbalansiran plan vežbanja kako biste dobili željene rezultate.

2) Vežbe koje preporučuju influenseri

Na društvenim mrežama sve su popularniji fitnes izazovi koje promovišu blogeri, influenseri i poznate ličnosti. Praćenjem određenog fitnes izazova koji uključuje vežbe i određeni način ishrane a da ga preporučuje neko ko nije stručan rizikujete da poremetite ishranu, rutinu koju ste dotad gradili, ali i da se povredite. Pre nego što isprobate nešto, uvek proverite da li osoba koja vam to preporučuje ima kredibilitet.

. . .

Bilo da pratite trendove ili imate neki svoj plan treniranja, važno je da budete aktivni i dosledni tokom cele godine. Trendovi će se uvek menjati, a vaše telo bi trebalo da ostano zdravo i jako – zato nađite aktivnost koja mu najviše prija i ne brinite za dane koji dolaze.

OZNAKE: fitnesvežbanje