Jutarnje razgibavanje za aktivan dan

U toku radnog dana većinu vremena provodite u sedećem položaju? Nemate dovoljno vremena da se krećete? Osećate bol u određenim delovima tela, praćen hroničnim jutarnjim umorom?

Ako je ovo opis vašeg dana i života, niste jedini. Mnogi se nalaze u istoj situaciji kao i vi, ali vrlo lako i uz samo par koraka možete promeniti kvalitet svog života.

Mlađa žena vežba na joga matu u stanu - Jutarnje razgibavanje

Danas ćemo sa vama podeliti nekoliko vežbi za jutarnje razgibavanje koje će vam promeniti život na bolje.

Sedeći stil života – Više štete nego koristi

Sa napretkom tehnologije i modernizacijom velika većina radnih mesta današnjice zahteva konstantno sedenje tokom čitavog radnog vremena. Uzimajući u obzir da je prosečno radno vreme 8 sati, kada se oduzmu kratke pauze, mnogi danas provode svoj radni dan sedeći više od 6 sati.

Iako je napredak tehnologije doneo mnogo koristi u naše živote i stvorio nova radna mesta i prilike, sa sobom je doneo i negativne aspekte, jer ljudska tela nisu predviđena za toliko sedenja.

Sedeći položaj je najneprirodniji položaj u kome ljudsko telo može da se nalazi i time pre svega negativno utiče na stanje kičme i zdravlje mnogih vitalnih organa.

Preterano sedenje i manjak kretanja mogu dovesti do pogoršanja stanja kičme, digestivnog trakta, pa i kardiovaskularnog zdravlja. Ono što mnogi zaboravljaju je to da nedostatak kretanja u toku dana može dovesti i do pogoršanja mentalnog zdravlja.

Nekada davno naše deke i bake nisu imali toliko zdravstvenih problema baš zato što su se kretali više nego mi danas. Dok se u našem vremenu često javlja pojava gojenja, dijabetesa, osteoporoze, tromboze, hemoroida, pa čak i anksioznih napada, kao posledica manjka aktivnosti i sedećeg stila života.

Svi bi trebalo da težimo aktivnijem stilu života koji će nam pomoći u tome da vodimo zdraviji život i dočekamo duboku i vitalnu starost.

Vežbe za razgibavanje i očuvanje lakoće pokreta

Mnogi veruju da je potrebno mnogo rada i truda kako bi se određene životne navike i rutine promenile. Ako i vi mislite tako, onda će vam biti drago da čujete da čak i mala promena navika kao što je navijanje alarma na 15 minuta ranije nego inače i praktikovanje jednostavnih vežbi za razgibavanje, može doprineti mnogo vašem fizičkom i mentalnom zdravlju.

Zato već sutra ustanite 15 minuta ranije, otvorite prozor ili izađite u dvorište i uradite sledećih nekoliko vežbi:

1.    Kobra istezanje

Postavite prostirku za jogu/vežbanje na pod i lezite na stomak, a šake postavite tako da budu ravno na podlozi ispod ramena. Laktove uvucite tako da budu uz telo i lagano podižite glavu zajedno sa grudima. Trudite se da kukove ne odvajate od podloge. U ovoj pozi ostanite oko 20 sekundi, trudeći se da vam vrat i ramena budu opušteni, pa se vratite u prvobitni položaj. Ponovite ovo istezanje 5 puta.

2.    Kolena ka grudima

Iz kobra poze okrenite se i lezite na leđa. Podignite koleno i uz pomoć ruke povucite ga ka grudima i držite tako nekoliko sekundi i isto uradite i za drugu nogu. Uradite 5 ponavljanja za svaku nogu i osetićete blago istezanje u predelu donjeg dela leđa.

3.    Razgibavanje kičme

Ostanite da ležite na leđima, podignite koleno i lagano ga prebacite preko druge noge. Tokom ovog istezanja bitno je da vam oba ramena budu na podu. Probajte kolenom koje istežete da dodirnete pod, možete koristiti ruku kao pomoć, ali ako ne možete ne morate siliti.

Ostanite u ovoj pozi 15 sekundi, pa onda isto uraditi i sa drugim kolenom.

Žena vežba jogu na podu

4.    Razgibavanje vrata

Stanite uspravno, opustite ramena i lagano pomerajte glavu u pravcu ramena. Potrudite se da uvetom dodirnete rame, a kako biste se što bolje istegli možete koristiti ruku kao pomoć. Ponovite ovo istezanje nekoliko puta i gledajte da se na svakoj strani zadržite oko 15 sekundi.

5.    Istezanje ramena

Ova vežba istezanja vam je sigurno dobro poznata kao i prethodna, a vrlo je jednostavna i efektna. U uspravnom položaju levu ruku pružite preko grudi, a uz pomoć desne ruke produbite istezanje. Isto ponovite i za desnu ruku, a u oba položaja ostanite oko 15 sekundi.

6.    Istezanje tetiva

Najbolji način da istegnete tetive rano ujutru je da iz uspravnog položaja pokušate da se spustite telom na dole i šakama dodirnete pod. Ako ne možete da dodirnete rukama pod to nije problem, niti bi trebalo da silite, istegnite se onoliko koliki je vaš maksimum.

7.    Istezanje listova

Za kraj, poželjno je da istegnete i listove, a to ćete najbolje uraditi tako što ćete prvo levom nogom napraviti iskorak, a uz pomoć leve ruke uhvatiti prste na nogama. U ovoj pozi ostanite 15 sekundi, pa ponovite sa desnom nogom.

. . .

I, verovali ili ne – vaše jutarnje razgibavanje je gotovo!

Uz pomoć ovih vežbi  vaše telo će biti fleksibilnije, vitalnije i osiguraćete neometanu lakoću pokreta. Pored toga bićete energičniji i spremniji za novi dan, a i poboljšaćete svoj metabolizam, mentalno zdravlje i disciplinu.

Nekada su dovoljni mali koraci kako bi se napravile velike promene. Neka vama jutarnje razgibavanje bude početak promena na bolje.

Članak stručno odobrio:
Personalni trener i savetnik za ishranu

NEWSLETTER

Moj Wiener portal