GDE KRALJICA IDE PEŠKE?

Dijademe, tijare, balske haljine, smokinzi, frakovi, bele rukavice, elegantne večere i fantastični balovi – sve je to slika plemstva koja nosi zajedničko ime GOTA, a koje viđamo po novinama, na televiziji… Da li su oni oni ljudi kao mi, da li se oni ponašaju i žive kao mi? Jedno je sigurno: oni treba da prate posebne zahteve za ponašanjem unutrar svojih palata, naročito kada su na službenim dužnostima kao što su posete bolnicama, utakmicama, primanjima stranih delegacija itd.

Oni imaju sopstvenu etikeciju. Šta je etikecija? To je uglađeno i otmeno ponašanje u društvu. Pravila o lepom ponašanju u svakoj prilici. Ukočeno društveno ophođenje i držanje na javnim mestima i za vreme izvesnih ceremonija.

Ali, šta kada se postavi pitanje bioloških potreba? Kako, na primer, britanska kraljica Elizabeta izdržava dugačke govore, ekskluzivne večere, posete raznih predsednika i važnih ličnosti a rado bi, da izvinete, svratila do toaleta?

„Toalet“ ili „salon“ su dve od šest reči koje kraljica Elizabeta ne sme da izgovara jer su isuviše „obične“! Ona nikad ne objašnjava “ svoje namere“ već samo treba da kaže „Izvinite“. Dozvoljeno joj je da kaže „zahod“ ili „loo“, čita se „lu“. Postoji nekoliko objašnjenja o tome šta znači „loo“. Jedna teorija kaže da je izraz potekao od uzvika „gardyloo“ od francuskog „regardez l’eau – Pazi, voda!“ koji su vikale srednjovekovne sluge prazneći nokšire kroz prozor na ulicu.

„Toalet“ je francuska reč i shodno tome nije je uputno koristiti u Velikoj Britaniji s obzirom na dugovekovnu borbu za prestiž ove dve zemlje. Takođe, plemstvo ne koristi reč „parfem“ već „miris“.

Kraljica Elizabeta je monarhinja koja je od svih njenih „kolega“ najviše putovala po svetu (kao što i najduže vlada). Kažu da joj je njena baka, kraljica Meri, dala sjajan savet po pitanju „loo“: „Tokom javnih angažmana gledaj da, kadgod je to moguće i kadgod ti se ukaže prilika, iskoristiš zahod!“

Kadgod kraljica Elizabeta ide u neku posetu, na tom mestu je obavezno pripremljena jedna prostorija za odmor u kojoj se nalazi zahod, da se pravilno kraljevski izrazimo, a koja takođe može da se koristi kao pribežište u slučaju napada na nju. Ovi sanitarni prostori su takođe obeleženi kako bi drugi znali da su rezervisani za vladarku.

Kraljica ima i svoj sopstveni toalet papir koji je zapečaćen tako da ona i njen muž princ Filip znaju da ga samo njih dvoje koriste. Pretpostavlja se da je marka toalet papira „Andrex“, nakon što je ova firma postala kraljevski dobavljać sanitarnih potrepština. Kažu da domaćini zemalja koje kraljica posećuje provode više vremena brinući se za aranžman zahoda nego o bilo čemu drugom, čak brinu i o boji peškira.

Glasine da kraljica putuje zajedno sa sopstvenim zahodom, kažu da ipak nisu tačne. Takođe se pričalo da to, u stvari, radi njen prvorođeni sin, princ Čarls. Tokom razgovora s njim na australijskom radiju, postavljeno mu je ovo pitanje, na šta je on odgovorio: „Moje lično šta!? Ma ne verujete svim tim gov…a!“

Za Krug Zdravlja
Jelena Kaličanin
Poznavalac prilika na evropskim dvorovima, novinarka, prevodilac i arhitekta

OZNAKE: