Mart – mesec borbe protiv malignih bolesti

Iako se o njima ne priča dovoljno, maligne bolesti su veoma prisutne u društvu. Da bi se učinilo nešto da se to promeni, mart je proglašen mesecom borbe protiv malignih bolesti, s ciljem da se  podiže svest o ovoj bitnoj temi.

Maligne bolesti - mesec svesnosti - Lekar pregleda rame pacijentkinji

Po procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, povećava se broj obolelih od malignih bolesti u čitavom svetu, a projekcije za budućnost nisu ni malo svetle. Predviđa se da će čak jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena oboleti od nekog oblika maligne bolesti, dok će jedan od osam muškaraca i jedna od jedanaest žena umreti.

Šta su maligne bolesti?

Maligne bolesti su karakteristične po tome što se u organizmu javljaju zloćudna tkiva, koja u većini slučajeva ubrzano rastu, razmnožavaju se i uništavaju okolna zdrava tkiva. Često se ove bolesti nazivaju tumorom, rakom ili karcinomom.

Ovakve vrste bolesti mogu biti fatalne i u većini slučajeva i jesu. Zato je izuzetno važno rano otkriti malignitet. Mnoge maligne bolesti ne izazivaju simptome u početnim fazama, pa ih je teško otkriti. Zbog toga je bitno redovno ići na sistematske preglede.

Maligne bolesti su vodeći uzrok smrti u svetu posle kardiovaskularnih bolesti i mogu zahvatiti bilo koji organ. Neki od čestih karcinoma su karcinom pluća, debelog creva, jetre, karcinom dojke kod žena i prostate kod muškaraca.

Statistika u Srbiji

Procenjuje se da u svetu trećina osoba oboli od neke vrste malignih bolesti i smatra se da će se ta brojka u budućnosti povećati. U Srbiji od različitih vrsta malignih bolesti oboli više od 40.000 ljudi godišnje. Iako naša država nije u vrhu po broju obolelih od malignih bolesti, jeste u vrhu po smrtnosti od njih.

Lekarka drži crvenu traku - simbol bolrbe protiv raka dojke

Prevencija je pola zdravlja

Mnogo faktora utiče na nastanak malignih bolesti. Iako postoje faktori na koje ne možemo uticati (npr. genetika), postoje i oni na koje možemo, te se treba usredsrediti na njih.

Prevencija je izuzetno važna kada su maligne bolesti u pitanju i istraživanja su pokazala da se čak do 50% malignih bolesti može sprečiti ako se izbegavaju određeni faktori rizika.

Pravilna ishrana i maligne bolesti

Zdrava i izbalansirana ishrana može mnogo doprineti opštem zdravlju čoveka i pomoću nje je moguće izbeći razvoj određenih malignih bolesti.

Osobe koje su gojazne i imaju problem sa prekomernom telesnom težinom imaju i veći rizik od pojave nekog karcinoma, i to posebno karcinoma prostate, debelog creva, dojke i endometrijuma. Zato je bitno održavati normalnu telesnu težinu, hraniti se zdravo i izbegavati nepoželjne namirnice.

Hrana koju bi trebalo da izbegavate je industrijski prerađena hrana, rafinisani šećeri, brza hrana, slatkiši, grickalice, gazirani sokovi i sve što se smatra nezdravom hranom. U ishranu bi trebalo da uvrstite što više zdravih namirnica i da povećate unos povrća, voća i celovitih žitarica.

Izbacivanje loših navika

Loša ishrana nije jedina loša navika koju bi trebalo da odbacite ukoliko želite da budete sigurniji i da pazite na svoje zdravlje. Konzumacija duvanskih proizvoda je glavni uzrok raka pluća, ali i mnogih drugih i sa tom lošom navikom bi trebalo što pre da prestanete.

Alkohol je takođe navika koja znatno može uticati na nastanak raka, i to posebno jetre, debelog creva, ždrela, usta i dojke. Stoga, razmislite da smanjite konzumaciju alkoholnih pića na minimum ili potpuno prestanite da ih pijete, pogotovo ako imate istoriju malignih bolesti u porodici.

U Srbiji je rak kože relativno čest, a o njegovoj prevenciji retko ko razmišlja. Prekomerno izlaganje sunčevoj svetlosti, ali i korišćenje solarijuma može vrlo lako izazvati rak kože. Trebalo bi da smanjite izlaganje sunčevim zracima, a kada to činite, potrebno je da se zaštitite kremom sa odgovarajućim SPF faktorom, a poželjno je i da nosite šešir ili kačket za dodatnu sigurnost.

Vođenje računa o mentalnoj higijeni

Svakodnevna higijena je standard kog se mnogi pridržavaju, ali da li se isto može reći i za mentalnu higijenu? Otkriveno je da se mnoge maligne bolesti javljaju i kao posledica svakodnevnog stresa, što znači da je briga o mentalnom zdravlju neophodna ako želite da izbegnete pojavu raka.

Potrebno je naglasiti da je uz određene promene u načinu života i izbegavanje dobro poznatih faktora rizika moguće izbeći pojavu i razvoj malignih bolesti čak i ako imate istoriju ovih bolesti u porodici.

Zaključak ili kako prevenirati maligne bolesti

Vreme je da počnete da vodite računa o sebi i svom zdravlju. Ne dopustite da bude prekasno i već danas počnite da menjate životne navike nabolje i isplanirajte sledeću posetu lekaru radi redovnog sistematskog pregleda.

NEWSLETTER

Moj Wiener portal