Muška koža, ženska koža

Nega kože svima bi trebalo da bude podjednako bitna, jer je samo negovana koža zdrava koža. No, neretko su žene te koje mnogo više vode računa o svojoj koži i nezi od muškaraca. A razlozi za to su mnogi. Nekada su u pitanju stereotipi, predrasude, manjak vremena ili manjak informacija. A nekada je to prosto zato što je muška koža dosta drugačija od ženske.

Šta to zapravo znači? Da li se muška i ženska koža zaista toliko razlikuju? Kakva onda nega treba muškarcima, a kakva ženama? Odgovore na ova i još mnoga pitanja naći ćete u nastavku ovog teksta.

Muška koža, ženska koža

Sličnosti muške i ženske kože

Muška i ženska koža su slične, a muškarci, kao i žene, mogu imati brojne probleme sa kožom. Ti problemi mogu biti osetljivost kože, upale, akne, drastični znaci starenja, kao i razna druga kožna oboljenja.

Kako za žensku, tako i za mušku kožu postoje tipovi i oni mogu biti sledeći:

  • Normalan tip kože – ni previše suva, ni previše masna, dobro izbalansirana;
  • Suv tip kože – često deluje zategnuto i grubo jer luči manje masnoće u poređenju sa drugim tipovima kože;
  • Mastan tip kože – pore su često dosta vidljivije, koža se može previše sijati jer luči višak masnoće;
  • Kombinovan tip kože – kombinacija svih navedenih tipova kože.

Razlike muške i ženske kože

Pored svih sličnosti, postoje i brojne razlike muške i ženske kože i u skladu s tim i muška i ženska koža zahtevaju različitu vrstu nege. To znači da ne možete koristiti iste proizvode kao vaš partner ili prijatelji i porodica suprotnog pola.

Muška i ženska koža imaju drugačiji sastav i zbog toga je bitno nezi kože pristupiti individualno. Kod muškaraca je testosteron hormon koji određuje karakteristike kože i daje joj specifičnu teksturu koja je razlikuje od ženske kože. Kod žena je estrogen hormon koji utiče na debljinu kože, vlažnost, na starenje i pojavu bora.

Razlike u gustini

Kada uporedimo mušku i žensku kožu, muška koža je dosta gušća, odnosno deblja od ženske, a samim tim i masnija. Koža muškaraca sadrži i dosta više kolagena, pa ima čvršći i zategnutiji izgled dosta duže nego ženska koža. Visok procenat kolagena u muškoj koži daje joj i dodatnu otpornost, a kolagen se postepeno smanjuje sa starenjem.

Kod žena je situacija malo drugačija, jer nakon menopauze sadržaj kolagena drastično opada, pa koža postaje dosta tanja, a efekti starenja su znatno primetniji nego kod muškaraca.

Razlike u masnoći

Ženska koža je dosta suvlja od muške, jer muškarci imaju mnogo više lojnih žlezda. Zbog prisustva većeg broja lojnih žlezda muška koža je masnija i ima veće i izraženije pore. Zbog proizvodnje sebuma koja je duplo veća nego kod žena muškarci su skloniji pojavi akni i upalnih procesa na koži.

Razlike u znacima starenja

Način na koji koža stari, bilo muška, bilo ženska, dosta zavisi od genetike, načina života, kao i od toga da li je koža adekvatno negovana u prošlosti. Ali postoje određeni znaci starenja koji su univerzalni i javljaju se kod svakog.

I kod žena i kod muškaraca osnovni znak starenja kože je pojava bora. Ono po čemu se razlikuju muškarci i žene je to što se kod žena ranije javljaju znaci starenja. Ali kada muška koža počne da stari, promene se javljaju mnogo brže i bore su dosta izraženije.

Kod muškaraca se češće javljaju opuštena koža i tamni kolutovi ispod očiju, dok kod žena to nije slučaj.

Muška koža, ženska koža

Razlike u brijanju

Obično žene briju sve delove tela osim lica, a muškarci obrnuto. Zbog toga žene mogu imati problem sa iziritiranom kožom tela i osetljivošću, dok muškarci mogu imati problem sa licem.

Brijanjem kožu izlažete stresu i ona postaje mnogo osetljivija nego što zapravo jeste. Baš zato mnogi muškarci imaju različite kožne probleme koji su izazvani svakodnevnim brijanjem lica.

Čest problem je i korišćenje neadekvatnih, tupih i nekvalitetnih brijača, koji mogu dosta oštetiti kožu, učiniti je osetljivijom, a nekad čak i izazvati infekciju i upalu.

Nega kože

Prilikom biranja preparata za negu kože, i ženske i muške, bitno je obratiti pažnju na tip kože, stanje kože i starost. Nega kože, a posebno lica, zavisi i od godišnjih doba i vremenskih uslova.

I, naravno, na kraju zavisi od pola. Preparati za negu kože nisu isti za muškarce i žene.

Što se tiče muške kože, za brijanje je bitno koristiti nove i oštre brijače i određene preparate za brijanje koji će, pre svega, zaštititi kožu, podmazati je i spremiti za brijanje. Preporuka je koristiti preparate sa antibakterijskim svojstvima kako bi se izbegle upale i iritacije.

S obzirom na to da je muška koža dosta masnija, preparati za negu trebalo bi da budu hidratantni, ali sa laganijom teksturom, kao i preparati protiv starenja.

Žene bi trebalo dosta ranije da počnu sa preparatima protiv starenja upravo zato što njihova koža ranije počinje da stari. Zbog korišćenja šminke poseban fokus trebalo bi staviti na čišćenje lica preparatima koji su namenjeni tome, a koji ujedno nisu previše agresivni.

Ono što bi i muškarci i žene podjednako trebalo da koriste su kreme sa SPF faktorom, i to svakog dana i tokom cele godine. SPF zaštita je vrlo značajna, kako za mušku, tako i za žensku kožu i korišćenjem preparata sa SPF zaštitom činite svojoj koži uslugu i štitite je od preranog starenja, kao i od potencijalnog melanoma.

Zaključak

Nekada muškarci nisu uopšte razmišljali o nezi kože, a žene su joj posvećivale mnogo vremena. Danas i dalje postoji velika razlika između žena i muškaraca kada je u pitanju nega, ali situacija se menja.

Muškarci, kao što bi i trebalo, postaju svesni da je koža ipak najveći i jako bitan organ na našem telu i da joj treba posvetiti dodatnu pažnju. Sada kada znate na koji način možete negovati svoju kožu, nemate više izgovora, vreme je za pozitivne promene. A koža će vam zahvaliti lepim i zdravim izgledom.

OZNAKE: kožanega kože

NEWSLETTER

Moj Wiener portal